Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Az ügyészség veszi meg az EDF DÉMÁSZ-székházat?

Szeged - Utánanéztünk, mi igaz abból a városi pletykából, hogy az ügyészség veszi meg az EDF DÉMÁSZ székházát. A hír a cég takarékossági intézkedései nyomán röppenhetett fel. A kultúratámogatás után a sportból is kiszállt az áramszolgáltató.
Elterjedt Szegeden a hír, hogy az ügyészség veszi meg az EDF DÉMÁSZ Klauzál téri székházát. Utánanéztünk, a hír alapja az lehet, hogy az áramszolgáltató honlapján valóban az eladósorban lévő ingatlanok között tüntetik fel a társaság Klauzál téri épületét, de nem azt, amelyiket mindenki székházként ismer, hanem a szomszédos, Klauzál tér 1. számút. A nagy Virág cukrászda fölötti emeletekről van szó. Az 1334 négyzetméteres ingatlanról azt írják, hogy a neoreneszánsz, kora eklektikus stílusú kereskedő-polgárházat 1873-ban építtette Zsótér Antal gabonakereskedő és hajósgazda. Eredetileg szálloda volt, majd pénzügyi igazgatóságként és adóhivatalként működött, az 1879-es nagy árvíz után onnan irányította a város újjáépítését Tisza Lajos királyi biztos és stábja. 1874-től a sarokház fölszintjén működött a Virág cukrászda. A fölső két emeletet és tetőteret az EDF DÉMÁSZ Zrt. 1995-ben vásárolta meg, felújította, most az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. irodái találhatók benne.

Az ingatlan eladását firtató kérdésünkre az áramszolgáltató kommunikációs csoportja azt a tájékoztatást adta, hogy konkrét adásvétel még nem történt. Az okokról hozzátették: a szabályozási és az adózási rendszer változásának, különösen a társaságot kiemelten terhelő közműadó bevezetésének terhe miatt meg kellett vizsgálniuk azokat a területeket, ahol a kiadásokat csökkenteni lehet. Ezek közé tartozik egyes ingatlanok tervezett értékesítése is. Merhej Raulla helyettes szóvivő a Legfőbb Ügyészség részéről azt írta: az ügyészség sem az EDF DÉMÁSZ Klauzál téri székházát, sem más ingatlant nem vesz most Szegeden. Elvi szinten valóban vizsgálják annak a lehetőségét, hogy ha módjuk lesz rá a jövőben, hová tudnák elköltöztetni a járási ügyészséget, mert a jelenlegi Széchenyi téri szűkös helyen nem fér el.

Az áramszolgáltató székháza (szemben) és az egykori Virág cukrászda fölötti irodái a Klauzál téren. Fotó: Frank Yvette
Az áramszolgáltató székháza (szemben) és az egykori Virág cukrászda fölötti irodái a Klauzál téren.
Fotó: Frank Yvette

Az EDF DÉMÁSZ takarékossági intézkedéseiről elsőként a Délmagyarország írta meg februárban, hogy a közműadó idén az áramszolgáltatónak 5 milliárd forint fizetési kötelezettséget jelent. A társaság akkor azt nyilatkozta, hogy az adó, valamint a rezsicsökkentés miatt 2013-ban a gazdasági túlélésre összpontosít, és ennek szükségszerű következményeit főként a Szeged térségi befektetései, illetve a helyi partnerei, alvállalkozói fogják megérezni. Visszafogja a beruházásokat és a szponzorációt, valamint ingatlanokat adhat el, és csak a legvégső esetben csökkenti a létszámot.

Májusban már 198 nyolcórás álláshely megszűnéséről adtunk hírt, és hogy ez annyit jelent: több mint 200-an távoznak a cégtől két hullámban. Az áramszolgáltató nem a leépítést, hanem az önkéntes távozást ajánlotta fel munkatársainak, magasabb juttatással. Nagy Sándortól, a DÉMÁSZ Szakszervezet vezetőelnökétől megtudtuk, augusztusig 110-en távoztak a cégtől, a következő hullám novemberig zajlik le. A cég 5 év főszponzori elkötelezettség után korábban már kiszállt az Armel-operaverseny támogatásából. Annak ellenére, hogy februárban még azt nyilatkozták, hogy az EDF DÉMÁSZ továbbra is főszponzora marad a szegedi vízisport egyesületnek, a klub egy hete bejelentette: névadó szponzora nem támogatja tovább, új támogatót keres.

Olvasóink írták

 • 11. Bcsabi75 2013. augusztus 06. 13:33
  „"Májusban már 198 nyolcórás álláshely megszűnéséről adtunk hírt, és hogy ez annyit jelent: több mint 200-an távoznak a cégtől két hullámban. "

  Ezek szerint újra bővül a munkanélküliek népes tábora :(((( Még a KSH szerint is 330.000 főnél tart azoknak a száma, akik fél évnél huzamosabb ideig élnek és dolgoznak külföldön. Ha őket is hozzászámoljuk, azokhoz akik itthon nem találnak munkát, döbbenetes szám jön ki!!!

  Hol van az a bizonyos 1.000.000 munkahely, amit SP vezére megálmodott és beigért? Talán az unióban vagy máshol?
  Bezzeg, Polt Péter és csapata máris kap a "remek" lehetőségen. Hmmmm....”
 • 10. SP 2013. augusztus 06. 12:59
  „"Az áramszolgáltató székháza (szemben) és az egykori Virág cukrászda fölötti irodái a Klauzál téren.
  Fotó: Frank Yvette"

  Jól látom?
  Dülöngélnek a házak a képen a melegben.”
 • 9. macs 2013. augusztus 06. 12:27
  „8. geza,
  a villanyszámládban azt fizetted ki, amit megvettél és elfogyasztottál, méghozzá azon az áron, amit az állam határozott meg, és a befolyt bevétel jelentős része az államhoz illetve állami tulajdonban lévő cégekhez folyt be.
  Az EDF Démásznak nem volt kötelező a profitjából kultúrát és sportot támogatni, de megtette.”
 • 8. geza 2013. augusztus 06. 12:03
  „Lehet én gondolom bután, de az EDF-a mi "villanyszámlánkból" támogatta a művészetet, sportolókat....
  Valamit valamiért...”
 • 7. _csutak_ 2013. augusztus 06. 11:30
  „Én a kultúra elmaradt támogatását fájlalom!”
 • 6. macs 2013. augusztus 06. 11:27
  „A cég túlélésre rendezkedik be, ezért:
  - elküld embereket,
  - nem támogatja az Armelt,
  - nem támogatja a városban a vízisportot. Csak kérdezem, jó ez nekünk?
  4. csonakos,
  sajnálom az ismerősödet, mivel átéltem leépítést és tulajdonosváltást is, tapasztalatból mondom, ha később fel is vesznek újakat, az esetek többségében nem a korábban elküldöttek közül választanak. Sajnos.
  5. Pandora,
  szerintem nem csak a kapitalizmust érdekli a profit, mindenkit ez érdekel. És azért gondold végig, amíg ment a szekér az EDF Démász se fukarkodott.”
 • 5. Pandora 2013. augusztus 06. 08:17
  „"ha már a Démász is gondokkal küszködik"

  okz, ezt ugye nem gondolod komolyan te sem? :)
  arról van szó, hogy már nem tud akkora nyereséget termelni, mint az előtte való években.
  a kapitalizmust viszont csak a profit érdekli, és nem jótékonykodik.”
 • 4. csonakos 2013. augusztus 06. 08:14
  „Érdekes ez az önkéntesség! Sok ismerős van aki most került lapátra, - nyugdíj előtt - és ők bizony másról meséltek! vagy most mennek vagy később mehetnek kevesebbért! Azért egy 58 évesen utcára kerülőnek ma, mi is az esélye elhelyezkedni? Mire nyugdíjba mehet még van nyolc éve! Addig meg ez a több végkielégítés sem tart ki! Volt olyan aki bízott abban majd Viktor megveszi az áramszolgáltatókat és akkor visszavesznek! Ez ma Magyarország! Ez ma a sikertörténet újabb kudarca! Ez ma a rezsicsökkentés és a cégek kiszipolyozásának ára amit egyszerűen aki elszenvedi sem fogja föl, neki nincs tovább!”
 • 3. TUTI 2013. augusztus 06. 08:11
  „Paradicsomi állapotok....5 milliárd meg se kottyan.....
  HAJRÁ MAGYAROK!”
 • 2. okz63 2013. augusztus 06. 07:41
  „Az a lényeg, hogy dübörög a gazdaság! Jól látszik, ha már a Démász is gondokkal küszködik.
  De hát megy a kábító kommunikáció a médiában ennek ellensúlyozására.
  Csoda, hogy ez a cikk egyáltalán megjelenhetett...”
 • 1. karaly 2013. augusztus 06. 07:24
  „Nem fél el a Járási Ügyészség?! Valamikor egy épületben volt a Főügyészséggel, az pedig a Stefániára költözött. Akkora létszámbővítés sem történhetett ott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok magyar fiatal nyúl illegális kábítószerhez

Nyáron nagyobb eséllyel drogoznak a tinédzserek, mint máskor: a 18 és 34 közötti magyar fiatalok 21… Tovább olvasom