Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Az ügyvéd legyőzte a sakknagymestert

Szeged - Gyermekkora óta amatőr szinten sakkozik Sulyok József. A szegedi ügyvéd a közelmúltban egyedüliként legyőzte Papp Petra női nemzetközi sakknagymestert a Dóm téren rendezett 30 táblás szimultánon.

Minden egy idősebb lánnyal kezdődött a napköziben. Sulyok József úgy emlékszik, harmadikos korában tanult meg sakkozni egy nála idősebb lánytól. A szegedi ügyvéd amatőr műkedvelőként több kisebb versenyt, táborokban rendezett játszmát megnyert. – Soha semmilyen versenyszerű törekvés nem volt bennem. Nem tanultam sakkot, nyitáselméletet, középjátékot és végjátékot sem. Egyszerűen csak szerettem játszani – idézte fel a kezdeteket.

Sulyok József: Kétlépéses matt kombinációval próbálkozott, de nem fogadtam el az áldozatát. Fotó: Schmidt Andrea
Sulyok József: Kétlépéses matt kombinációval próbálkozott, de nem fogadtam el az áldozatát.
Fotó: Schmidt Andrea

Először kapott ki szimultánon

A szegedi Papp Petra női nemzetközi sakknagymester most először kapott ki szimultánon. – Nagyon jól álltam, de sajnos nem figyeltem. Nem vettem észre, hogy a gyalogja fóros álláson jött ki. Sok erős versenyző játszott aznap, fáradt is voltam – mondta a nagymester, aki hozzátette, nehezebb ellenfelekkel szeret játszani, ezért ő is sokat tanult a játszmából. Papp Petra úgy fogalmazott, a 30 táblás szimultánt nem az eredményért játszotta, hanem azért, hogy népszerűsítse, megszerettesse a sakkot az érdeklődőkkel.

– Korábban két szimultánon vettem részt. Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója, nemzetközi nagymester, aki a 70-es és a 80-as években a világ legjobb tíz sakkozójának egyike volt, a 70-es évek elején Makón adott szimultánt a Korona Szállóban. Rohantam oda, hogy játszhassak vele. 36 lépést bírtam, azután feladtam. A második alkalommal négy évvel ezelőtt Lékó Péterrel játszottam a szegedi IH Rendezvényközpontban – mesélte Sulyok.

A közelmúltban a szegedi Dóm téren Papp Petra női nemzetközi sakknagymesterrel szervezett szimultánra egyik ismerőse hívta fel a figyelmét, majd az interneten regisztráltak a versenyre. – Őszintén, ezt a játszmát neki kellett volna megnyernie. Egyrészt lépéselőnyben volt, mivel világossal kezdett. Másrészt nem akartam besáncolni, mert akkor lépéseket veszítettem volna, viszont ezzel teljesen nyitottá vált az az oldalam, ahová végül ő besáncolt. Kihoztam a futót keresztirányba. Azt hagyta figyelmen kívül, hogy a bástya is szabaddá vált. Négy-öt lépéssel korábban már mattra állított. Kétlépéses matt kombinációval próbálkozott, de nem fogadtam el az áldozatát. Teljesen nyílt háború volt, de megelőztem. Későn lépett. Meglepődött ő is, nem csak én – magyarázta a játékot az egyik szobában felállított sakktáblán.

– Aranyos volt, gratulált. Mondom neki, kérhetek két puszit? Megdöbbent, de egy másodperc gondolkodás után lenyomott kettőt – tette hozzá nevetve a szegedi ügyvéd.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2013. október 01. 18:51
    „ez egy nagyon kedves történet, gratuálok Sulyok úrnak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bocsánatkérés a komment miatt

Egy olvasónk kommentben valótlan tényt állított Kalmár Ferencről. Nyílvánosan kér bocsánatot. Tovább olvasom