Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Az új egészségbiztosítási rendszer 2009-től működhet

Megállapodtak az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról a kormánypártok. Megyénként egy-egy biztosító lesz, az emberek viszont szabadon átjárhatnak köztük. Vidéken nem számítanak az egészségügyi szolgáltatók közti komolyabb versenyre.
Hosszas vita után hétfő este megállapodtak a kormánypártok az egészségbiztosítási rendszer átalakításának módjáról. Az SZDSZ korábban a széttagolt háziorvosi körzetek, míg az MSZP az egybefüggő régiók szintjén osztotta volna biztosítási körzetekre az országot, amelyekben magánbefektetők részvételére számítanak.

A mostani kompromisszum szerint megyénként hoznak létre egy-egy egészségpénztárt, a közép-magyarországi régióban pedig négyet alapít az állam. A tizennyolc plusz négy, azaz összesen huszonkét pénztárban a magántőke egyenként 49 százalékot szerezhet – azaz a többségi tulajdonos továbbra is az állam marad. A magánbefektetők – a tervek szerint – licitálhatnak majd az egyes területi egységekre, s ha nyernek, legalább fél-, legfeljebb másfél-kétmillió ember ellátását kell biztosítaniuk. Mivel kevés az ehhez kellő nagyságú tőkével rendelkező társaság, a folyamat végén 5-8 „pénztárcsoport" jöhet létre.

Az egészségpénztárak kezdetben valószínűleg minden egészségügyi szolgáltatóval – kórházzal, szakrendelővel, háziorvossal – szerződést kötnek azokon a területeken, ahol kevés ellátó működik. Néhány év múlva viszont elképzelhető: kijelölt „betegutat" szabnak a páciensnek, azaz megmondják, melyik háziorvos hová irányíthatja a betegét. Mivel vidéken erősen korlátozott az egészségügyi szolgáltatók száma, a szakértők itt nem számítanak komolyabb versenyre. A kormányfő ugyanakkor közölte: három-öt éven belül kiegyenlítik az ellátási színvonal területi különbségeit.

A pénztárak jövő nyáron országosan toborozhatnak majd ügyfeleket különféle kedvezményeket – például olcsóbb gyógyszert – vagy magasabb színvonalú szolgáltatásokat kínálva. Aki jövő július végéig nem választ pénztárt – a liberális politikusok szerint a lakosság 70-85 százaléka –, azt automatikusan besorolják a lakhelye szerintihez. A biztosítottak évente egyszer, ősszel válthatnak majd pénztárat, ha nem elégedettek az addigi szolgáltatásszervezőjükkel. Az új rendszer – a koalíciós partnerek tervei szerint – 2009-től indulna el, a törvényjavaslat részletes szabályait még október közepéig kidolgozzák szakértőik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem cserélnék műfűre a SZOTE-pálya salakját

Szeged - Manapság alig találni salakborítású focipályát Szegeden, pedig néhány évtizede több is… Tovább olvasom