Délmagyar logó

2016. 09. 30. péntek - Jeromos 12°C | 24°C

Az új fürdő harmonizál a környezetével

Szeged - Az eredetiekhez képest mára jelentősen átalakultak az épülő újszegedi gyógy-, wellness- és élményfürdő tervei.
A végső változat elkészítésénél figyelembe vették a szakmai érveket, észrevételeket, és olyan létesítmény kapott építési engedélyt, amely teljes mértékben harmonizál környezetével.

Hamarosan elkezdődik a több mint 7 milliárd forintos megaberuházás, az újszegedi gyógy-, wellness- és élményfürdő építése. Az Aqualand végleges terveinek egyes részleteit, a lapunkban is közölt látványtervekkel már megismerkedhettek a szegediek. Novák Istvántól, a Hunguest Hotels Zrt. tanácsadójától – akinek feladata az összetett beruházás megvalósításának városrendezési és építészeti összehangolása volt – most azt kérdeztük, milyennek látja a leendő fürdőt.

Novák István a Hunguest Hotels Zrt. tanácsadójaként mondta el véleményét Fotó: Schmidt Andrea
Novák István a Hunguest Hotels Zrt. tanácsadójaként mondta el véleményét Fotó: Schmidt Andrea

Az Ybl-díjas építész személyes élményeivel kezdte a válaszadást. „Életem jelentős részében újszegediként reggelente a SZUE-ba, majd a Gombába jártam úszni, így ismerem a helyet is, a helyzetet is" – kezdte Novák, majd így folytatta: „Eközben a többi, hasonló, vagy rosszabb adottságokkal rendelkező városból Szegeddel ellentétben híres, turistacsalogató fürdőváros lett. Ezért üdvözöltem a fürdőépítés ötletét és vállaltam el 2007 végén nagy örömmel a Hunguest Hotels Zrt. megbízását."

Az eltelt időszakban aztán formálódtak a tervek, s végül összhangba kerültek a szakma és a szegediek elvárásaival. A tervezők szakítottak például az eredeti koncepcióban megfogalmazott, a régi fürdőépületet, a Gombát visszaidéző és az azt körülépítő elképzeléssel. Szakítottak azzal a gondolattal is, hogy a parkoló egy része az építmény tetején kapjon helyet.

Az új terv előnye, hogy a gépkocsikat a föld alá viszi le a Szent-Györgyi utca felől jövet, a sarki irodaépület mögött: a megoldással a gyalogos- és a zöldfelületek zavartalan kapcsolatot biztosíthatnak a fürdősétány felé. A fürdő zöldterülete összességében a jelenleginek a másfélszeresére nő, a környező töltéssel, a Szent-Györgyi utcával pedig – amelyről majd a jelenlegi helyén a nyári, a Forrás mellett pedig a téli bejárat nyílik – harmonikus kapcsolatot teremt. A mostani, Gomba előtti parkoló helyén, valamint a református egyházi épület előtt kialakítandó új pihenő tér az újszegediek számára kellemes pihenőkert lehet.

A végleges kialakítás lehetőséget ad az átlátásra, a belső tömb „átszellőzésére" is. Az élményfürdő magasabb tömegei nem akadályozzák a fogadalmi templomra való rálátást, mivel a változtatások után közelebb kerültek a Forrás Szállóhoz. A fürdő üvegfala a régi híd és a belváros felé kitárulkozva jelenik meg, és a belső galériáról gyönyörködhetünk majd a belváros látnivalóiban.

Fontos, hogy a református egyházi épület téglaarchitektúrájának megfelelő téglaburkolatot kap a fürdő főbejárata, valamint homlokzata is – fogalmazott Novák István.
(X)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy üzlet a fitnesz

Szeged - Újabb és újabb fitnesztermek nyílnak Szegeden – nagy a verseny. Leg Magic, Kangoo,… Tovább olvasom