Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Az új híd felé lejt a Maros

Szeged - A szegedi Maros utcát szeretik az emberek – több mint 100 éves polgárházaival és legfeljebb 4 szintes társasházaival. A Pick régi gyárát viszont legszívesebben már holnap kiköltöztetnék a belvárosból.
– 20 éve lakom a Maros utcában: 5 éve költöztünk ebbe a társasházba, az utca elejéről a közepébe – mesélte Szabóné Papp Adrienn. – Ha nem szeretnénk a környéket, máshová mentünk volna.

Szabóék éppen tegnap nyitottak idényjelleggel egy kis utcai zöldséges-gyümölcsös standot a házuk előtt, az embereket a férj szolgálta ki. Az utcáról nyíló lakás lépcsőjén két fiúgyermekük játszott egy telefonnal – déli országokat idéző idillbe botlottunk. A család háza éppen az utca közepén áll, csaknem szemben a Pick szinte saroktól sarokig húzódó régi üzemével.

Az új híd felé lejt a Maros. Fotó: Schmidt Andrea

A szalámigyár „vízválasztó" a Marosban: a lakók utálják a teherautók dübörgését, a vaskapu csattanását, a forgalom zaját. – A Festő utca sarkán lakunk, ha egy kamion megérkezik, nyugodtan kikapcsolhatjuk a tévét, úgyse hallunk semmit – mondta a nyugdíjas Balogh Tamás.

Értékelés

A Maros utcában adnak a műemlékvédelemre azok, akik felújították a régi polgárházakat: 12 ilyet számoltunk össze, piros pont jár érte. Az új társasházakkal együtt összesen 20 szép épületet számoltunk össze, köztük a Tímárházat és a sóházat, viszont 8 csúnyácskát is. Piros pont jár az előkertekért, fekete a graffitiért, de nem a lakóknak. A húsbolttal szemközti szemétért a lakók és a környezetgazdák kapják a rossz pontot. Az úttest és a járda hozza a szegedi átlagot: foltos, repedezett, lyukas.

Bemennénk az utcájukba. Az elkövetkezőkben bejárjuk a megyei városok, falvak kisebb utcáit. Megnézzük, hogyan tartják rendben az ott élők, piros és fekete pontot adunk a lakóknak, az önkormányzatnak egyaránt. Hívjanak meg bennünket, várjuk javaslataikat a szerkesztoseg@delmagyar.hu e-mail címre.

Vízválasztó a gyár azért is, mert idáig városiasabb az utcakép: a páratlan oldal a Novotellel, panelházakkal indul, a páros társasházakkal. A Pick után pont a régi sóház jön, amelyben a Printker rendezkedett be nagy alapterületű áruházával, és innentől „lejteni" kezd az utca. A 4 szintes társasházak előtt jellemzően pár négyzetméternyi díszburkolatos garázsbejáró és előkert van. Ezt a képet rontja a húsbolttal átellenben lévő szelektív hulladékgyűjtő környéke, ahol rothad a szemét. Erre – véletlen egybeesés – éppen egy olvasónk is felhívta a figyelmünket e-mailben.

A Háló utca sarkától az új híd aljáig barátságtalanabb képét mutatja a Maros utca. Felújított és lepukkant állapotában felejtett régi polgárházak jönnek. Az egészre az Árboc utca sarki, régóta üresen álló alkotóház teszi fel a koronát: körös-körül gaztenger, graffiti – este nem is tanácsos itt egyedül sétálni. Üdítő színfolt a Stüszi Vadász étterem és Illés panzió: a házban lakott 1900 és 1920 között Kisteleki Ede költő, újságíró.

– Újszegeden dolgozom az egyetem növénybiológiai tanszékén, mindennap átbiciklizek a menüért – mondta Székely Árpád. – A közelben laktam 2004-ben, amikor Szegedre kerültem, pont akkor nyílt az étterem is. Nem változott azóta se semmi, ugyanolyan jó a konyhája – de az utcában is megállt az idő.

Olvasóink írták

 • 5. EXENTER 2013. július 12. 15:59
  „F.Klára cikkét a Szabó Család folytatásaként indítja,de a mégis kirajzolódott utcaképhez néhány árnyalat még elkelne.
  Kezdem azzal, hogy a Novotel előtti valamint a Bertalan híd környéki járdákat a kerékpárosok símán kisajátították, tehát méltatlankodás vagy szabálysértés emlegetése helyett tanácsos félreállni.
  A szelektív gyűjtő állapota elképesztő, épeszű ember oda háziszemetet nem rakna.
  A Pick valóban százötven éve ott van és maradjon is, többen leírták hogy miért, és igazuk van.
  A zöldnek nevezett terület, ahol parkoló kocsik nem dúlták föl, elvadult bokrokat, kiégett elsárgult füvet, nem gondozott vén fákat is takar. Meg mintegy ötven degenerált kóbor macskát ,melyeket jótét lelkek etetnek - a patkányok legnagyobb örömére.
  Mediterrán helyett nekem west-balkáni állapot a közterületen működő zöldséges, bár tagadhatatlanul kisebb a rezsije, mint mondjuk egy arra alkalmas helyiségben, mindenféle hülye előírást betartva ( számlaadás...) Gondolom, aki engedélyezte, az megmérte a járdát, figyelembe vette a " megállni tilos " táblát, meg minden.
  A közlekedés - hát volt egy kialakult rend, amit tavaly unortodox módon újraszabályoztak - csak alig veszik figyelembe, hasítanak hatvannal a harmincas, jobbkezes övezetben.
  Az épületekről írott vélemény nem korrekt, különösen a pótolhatatlanul megsemmisített Tímárházat illetően, mert ez a mostani annak nevezett az borzalom.
  Végül annyit, örültem a cikknek és ennyi kiegészítés talán hozzácsapható. Moldova szintű szociográfiára úgysincs igény, viszont a környezetünkre nekünk kell vigyáznunk.”
 • 4. _csutak_ 2013. július 12. 14:31
  „Hihetetlen primitív a szegedi ember!
  Szegény Botkára annyi trágyát, tücsköt bogarat összehordtak, hogy csoda még ép elméjű.
  Nem hoz ide munkát és semmit nem tesz de a kéziszerszámgyárat és a Pick RT. rég ott lévő és sok embernek kenyeret adó gyárát el kell onnan takarítani.
  Nos az ilyen ostoba embereknek a ruzsai tanyavilágot javaslom, nincs gyár, nincs szomszéd, senki nem fogja háborgatni!
  Tudok Németország nagyvárosában olyan gyárat (nagy cég!( melybe egy szűk utcán át vezet az út.
  CMR-el a kézben kérdem a helyi (utca béli) lakost,
  - ugyan tud-e erről a cégről?
  - Én csak 18 éve lakom itt, tehát nem!
  Aztán gyalog felderítettem a dolgot.
  Acéllemezt préselnek, vágnak, hegesztenek, tehát nem egy csendes cég, belülről.
  De megoldották azt, hogy a szomszédokat nem érdekli a dolog.
  Csak mi vagyunk ilyen Istenverte búval b@***˘°t nép akinek semmi nem jó, mindenbe csak belekötni tud!
  Nővérem éppen szembe lakik a gyárral, rossz alvó, de éjszaka nyitott ablak mellett nyugodtan alszik.”
 • 3. emigrans 2013. július 12. 13:33
  „De sokat bicikliztem en arra fele anno .. :)
  Szep utca !”
 • 2. zsozso64 2013. július 12. 12:10
  „Bocsika az idétlen tréfáért, de a címet olvasva arra gondoltam, valami vízisí-paradicsomot fognak nekünk bemutatni.
  Minden négyzetcentiméterét ki kellene használni egy kellően lejtős vízfelületnek!
  A többivel viszont csak kötözködni tudnék az ott lakókkal, hiszen a szalámigyár hamarabb ott volt mint Ők, és elköltöztetni sem biztos, hogy a gyárat kellene. Korábbi információ szerint, az "új érlelőtoronyban" nem sikerült olyan mikroklímát kialakítani, amilyen a régi érlelőben volt. Így az igazi nemespenísz, az igazi PICK ízt biztosító érlelés csak a régi érlelőben lehetséges. Ha nem szeretnénk egy újabb HUNGARIKUM-tól megszabadulni, talán hagyni kéne úgy ahogy most van....!”
 • 1. stewenson 2013. július 12. 10:56
  „A stüszi vadász részemről felejtős. Ott ünnepeltük az 5. házassági évfordulónkat. Alig langyos vadas tálat kaptunk fél óra várakozási idő után, ráadásul a "kedves" pincér közel 1000Ft-os borravaló után annyit nem mondott, hogy: "Kösz vazze"”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több az útdíj, mint a haszon

A minisztérium szerint jól működik az elektronikusútdíj-szedés, a termelők és a fuvarozók szerint pocsékul. Van, hogy az autópálya-kezelő emberei is csak fogjákák a fejüket. Tovább olvasom