Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 12°C Még több cikk.

Az új Kis Vuk a régi nyomába se ér - moziban az eredeti

Szeged - Megjelenése előtt is sok kritika érte a Kis Vuk című, az első háromdimenziósnak kikiáltott magyar rajzfilmet, ami részben állami támogatásból készült. Szegeden május 1-től mindennap meg lehet nézni a '81-es filmet is.
Megjelenése előtt is sok kritika érte a Kis Vuk című, az első háromdimenziósnak kikiáltott magyar rajzfilmet, ami részben állami támogatásból készült. Premierje után a kritikusok és a mozirajongók egyaránt csalódottak voltak. Szegeden május 1-től mindennap meg lehet nézni a '81-es filmet is.

„Fürge rókalábak, surranó kis árnyak, hipp-hopp, jön Vuk!" Sokunknak ismerősen cseng a dalszöveg Dargay Attila 1981-es rajzfilmjéből. A folytatás az év elején került a mozikba, háromdimenziós animációt használva, Gát György rendezésében. Dargay, aki nem adta nevét a produkcióhoz, az eredményt látva csak annyit üzent: „No comment!"

A rajzfilm többszöri csúszás után 2008 februárjában került a mozikba. A visszhangjáról: az internet meghatározó, mozifilmekkel foglalkozó portálján, az imdb.com-on rövid idő alatt „elnyerte" a legrosszabb animációs film címet, és a harmadik helyet érte el a „100 legrosszabb film" listáján. Ezt amatőr grafikai megoldásainak – például többször szétesik, darabossá válik a kép egy-egy akciódúsabb jelenet közben – és a történet logikai bukfenceinek köszönheti.

Jelenet a filmből. Fotó: DM/DV
Jelenet a filmből. Fotó: DM/DV

A film 1,4 milliárd forintból készült, ebből nagyjából 230 millió az állami támogatás. A premier napján Budapesten alig ötezren nézték meg, pedig huszonhét kópiával nyitott. A kritikusok becslései alapján Kis Vuk harminc-negyven ezer nézőre számíthat, ami azért kínos, mert ha a nézőszám nem éri el a hatvanezret, vissza kell fizetni a Magyar Mozgókép Közalapítványtól kapott 75 millió forintot.

Miről szól?

A Kis Vuk története egy erdőszéli kis faluban játszódik, ahová egy nap megérkezik a vándorcirkusz, és felborítja a környék békéjét. A kicsi róka elindul élete nagy kalandjára, kiszabadítani a cirkuszból az állatokat. Ebben segítségére lesznek új barátai: Alex, a szuper tolókocsis kisfiú és nagyothalló kutyája, a cirkuszigazgató akrobata lánya, és Vuk szerelme, Íbisz, a repülő róka.

Szegedi nézőket faggattunk az egyik moziban. – Nekem a régi Vuk sokkal jobban tetszett. Ez mintha egy rossz videojáték demója lett volna. Az X-boxomon szebbek a játékaim – osztotta meg velünk a film után véleményét Dániel. A 12 éves fiú szerint a mozgások darabosak, a hátterek „ócskák" voltak. A sztoriról nem volt hajlandó beszélni, mert szerinte olyan ebben a filmben nem volt.

– A varjú nagyon félelmetes volt, jó, hogy voltak benne azért aranyos állatkák is – mondta a 7 éves Vivien, anyukája kezét szorongatva. Nagyon sajnálta Vuk anyukáját, akit még a film elején lelőttek a gonosz orvvadászok. Vivinek tetszett a rajzfilm, bár szerinte az Oroszlánkirályban sokkal szebb dalok vannak.

Mennyibe került?

Shrek 3: 25 milliárd forint (94 perc
Némó nyomában: 15 milliárd forint (104 perc)
Kis Vuk: 1,4 milliárd forint (80 perc)
Macskafogó 2: 600 millió forint (85 perc)
Egon és Dönci: 120 millió forint (72 perc).

– Nem tudom, hogy minek kellettek bele az ásító kisnyulak, vagy például a rappelő varjú. Én hiányoltam azt a humort és bájt, ami még megvolt a régiben – mondta egy fiatal anyuka, aki két kisgyerekét hozta el a moziba. A csöppségeknek tetszett a rajzfilm, bár ők még nem látták a régit, tette hozzá mosolyogva.

A Grand Caféban május 1-jétől egy héten keresztül mindennap levetítik Dargay Attila '81-es rajzfilmjét. Információnk szerint Budapesten és Dombóváron is szerveznek vetítéseket az igazi Vukból.

Olvasóink írták

  • 2. LoLLeR 2008. április 29. 17:13
    „Azért van egy-két re-make, ami igazán jól sikerült!
    Csak az a baj, hogy több a selejt, mint az élvezhető.”
  • 1. NTK 2008. április 29. 08:10
    „Mit kell a fentieken csodálkozni. Szinte köztudomású, hogy a régi filmek remakje soha sem éri el azt a szinvonalat, mint az eredeti. Ez igaz a szinkronokra is. A 20-30 évvel ezelőtti filmek újra szinkronizált változata nem hozza azt az "élményt" mint a régieké.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közkatonái a könyvnek

Szeged - Takaros kis könyvecskével adózott a nagyhírű könyvtár az olvasóvá nevelés kisebb-nagyobb… Tovább olvasom