Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Az új klinikára kerül a teljes traumatológiai ellátás

Szeged - A betegek, az orvosok és az ápolók helyzetét is megkönnyíti, hogy rövidesen egy helyre kerül a szegedi traumatológiai ellátás. A B részleg a volt II-es kórházból beköltözik az új klinika volt gyermekpszichiátriai osztályának helyére.
Két héten belül elkészülnek az átalakítási, felújítási munkákkal az új klinika második emeletén, így a traumatológiai klinika A részlege mellé beköltözhet az egykori II-es kórházban működő B részleg is. Ezzel a szegedi traumatológiai ellátás egy helyre kerül – tudtuk meg Simonka János Auréltól, a szakklinika vezetőjétől. Az új klinikán az onnan korábban kiköltözött gyermekpszichiátriai osztály helyét foglalja el a traumatológia lábadozó, azaz B részleg. Ehhez tisztasági festésre, a világítás cseréjére, az ablakok javítására, a mozgáskorlátozott-mellékhelyiségek, a betegellátáshoz szükséges helyiségek, irodák kialakítására, valamint minden ágyhoz szívó és oxigén beszerelésére van szükség. Az új részlegen – a szomszédos régihez hasonlóan – két- és hatágyas kórtermek lesznek. A professzor elmondta: a költözködés megkönnyítése érdekében jövő héttől csökkentik a tervezhető műtétek számát, így egyre kevesebben kerülnek a kórházi részlegre. A tényleges költöztetés idején emiatt kevesebb beteget kell majd átszállítani az új klinikára. Bár a tervek szerint december 20-ától már nem fogad új betegeket a B részleg, az egyesített traumatológiai ellátás hivatalosan csak január 20-ától működik az új klinikán.

Az egyesítés után kevesebb beteg jut egy-egy orvosra. Fotó: Segesvári Csaba
Az egyesítés után kevesebb beteg jut egy-egy orvosra.
Fotó: Segesvári Csaba

A volt II-es kórházból 36 ágy kerül át az új klinikára, így a teljes traumatológiai ellátás 118 ágyon – amiből 16 rehabilitációs célokat szolgál – folyik majd Szegeden. Az egészségügyi integráció részét képző „traumaegyesítés" révén kevesebb beteg jut majd egy-egy nővérre, szakorvosra, könnyebben megoldhatók az ügyeleti feladatok, és egységes szakmai elvek alapján folyik az ellátás. Megszűnik a két részleg közti mentőztetés, a szakorvosoknak pedig nem kell egyik helyről a másikra utazniuk vizitelni vagy ellátni valakit.

Elfekvő a II-es kórházban

A II-es kórházból kiköltöző traumatológia helyére kerül – megfelelő átalakítás után – a krónikus belgyógyászati osztály ágyainak egyik része a volt I-es kórházból – mondta el Pál Attila, a klinikai központ elnöke. Az „elfekvő" másik része a tavaly októberben bezárt szülészeti részlegre kerül. Ez utóbbi átalakításával már majdnem végeztek, de a költözésbe csak ekkor kezdenek bele, ha a volt traumatológiai osztály átalakítását is befejezték. Az I-es kórházat a tervek szerint február végéig kell kiüríteni.

Olvasóink írták

  • 1. Porter! 2008. december 09. 14:58
    „Biztos bennem van a hiba, de én nem értem, hogy ha átköltözik az osztály az újklinikára, akkor miért jut kevesebb beteg egy-egy orvosra? Nem hozzák át az összes ágyat? Egyébként okos, hogy végre egyesítik az osztályt, mert ez a beteg hurcolás nem hiszem, hogy gazdaságos volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esélyegyenlőség a közlekedésben

Szeged - A szegedi tömegközlekedési nagyprojekt tervezői a mozgásukban korlátozott utasokra is… Tovább olvasom