Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Az új lakók építkeznek az egyforintos telkeken Dócon

Három ház van épülőben Dócon, a négyzetméterenként nettó egy forintért kínált telkeken. A családok szerződésben vállalták, hogy három éven belül beépítik a telket és bejelentkeznek állandó lakosnak. Az építkező Szilágyiék most Szegeden élnek – öten egy másfél szobás lakásban. Úgy tervezik, nyáron megtartják a házavatót.
Szilágyi Miklós rutinos házépítő, a nagy téglát egy kézzel egyensúlyozza. Fotó: Schmidt Andrea
Dóc központjától másfél sarkot sétálunk, s elénk tárul az új osztás: 25 telket kínált az önkormányzat nettó egyforintos négyzetméter áron. Egy ház már áll, másik kettő épül. Szilágyi Miklósék portáján apró bográcsban paprikás krumpli fő, délidő van. A gazda büszkén mutatja az álló falakat és meséli: most még albérletben laknak Szegeden, másfél szobás lakásban a feleségével és három gyermekükkel.

– 1989-ben jöttünk át Romániából. Szegeden telepedtünk le, én trolibuszvezető vagyok. A gyerekeink 21, 19 és 2 és fél évesek, szerettünk volna akkora házat, hogy kényelmesen elférjünk benne – mesélte Szilágyi Miklós. – Amikor olvastunk a dóci egyforintos telkekről, kijöttünk a feleségemmel. Első látásra megtetszett a falu.

Forintokból milliók

Dócon huszonöt 1100-1900 négyzetméteres telekre pályázhattak az érdeklődők négyzetméterenként nettó egyforintos áron még tavaly. A családok szerződésben vállalták, hogy három éven belül beépítik a telket és bejelentkeznek állandó lakosnak. Az önkormányzatnak az volt a nem titkolt célja, hogy növelje a kétezres település lélekszámát, a gyerekek után járó állami támogatással segítse az iskola, óvoda működését, gyarapítsa a kis falu költségvetését. Így mintegy 120 fővel növekszik a falu lakóinak száma és ez a költségvetésében – ha csak az állami normatívát tekintjük – húszmillió forintos többletet jelent. Tervezik, Dóc túlsó végén újabb telkeket kínálnak majd, hasonlóan jelképes áron.
Szilágyiék nem haboztak, belevágtak az építkezésbe. A mestermunkát a szomszédos telken építkező kőműves végezte. A családfő minden szabadidejét itt tölti, hétvégenként kijár segíteni a fia is. – 15 millió 300 ezer forint a ház költségvetése. A földszintet és a tetőteret ugyanolyanra építjük, a 104 négyzetméterre amerikai konyhát terveztünk nagy nappalival, három hálószobával, fürdőszobával mindkét szintre. A padlástérbe a nagyfiam és a nagylányom költözik majd.

A család most a banki procedúra végére vár, ha minden jól megy, nyárra befejezik az építkezést. Szilágyi Miklós nagyon hálás a dóci önkormányzatnak a lehetőségért, és nagyon büszke magára, hogy ezt a nagy dolgot képes volt végigvinni. Örömében még azt is megmutatja: nemcsak a kőműves munkát tanulta meg, hanem meg is erősödött, egy óriási téglát egy kézzel a feje fölé tud emelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentősök vizsgálata

Belső vizsgálat lett a vége a mentőszolgálatnál annak a történetnek, amelyről lapunk keddi számában… Tovább olvasom