Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Az Új világ újra a dómszínpadon

A legnagyobb és leglátványosabb magyar táncshow-val, Juronics Tamás Új világ című produkciójával nyit július 7-én a Dóm téri fesztivál. Az egyre népszerűbb Szegedi Kortárs Balett – amely nemrégiben mexikói turnéra kapott meghívást – a Táncszvitet is eljátssza majd a szabadtéri augusztus 10-i ajándékkoncertjén.
Juronics Tamás és táncosai 2004 nyarán az Új világ próbáján. Fotó: Frank Yvette
Juronics Tamás 2004 júliusában bemutatott tüzes-vizes, különleges táncshow-jában, az Új világban teremtésmítoszok, európai regék és mondák mesés világa elevenedett meg. A nagy sikerű produkció hamarosan visszatér a Dóm térre: július 7-én ezzel nyit a szabadtéri. – Csak néhány apróságot változtattam meg, a szereplőgárda is szinte ugyanaz, mint két évvel ezelőtt. Azért örülök, hogy ismét műsorra tűzhettük az Új világot, mert a bemutató után sok elismerő visszajelzést kaptam, jó híre ment az előadásnak, és sokan szerették volna látni.

Nem véletlenül: ez egy elképesztően látványos, grandiózus előadás, gyönyörű fényhatásokkal, a tűz és a víz hangsúlyos szerepével. Nem egy utaztatható produkció, máshol nem tudjuk bemutatni, mert óriási színpadot és hatalmas technikai stábot igényel. Válogatott csapat, a kortárs táncélet szinte összes szereplője fellép benne. Ágens és a szegedi szimfonikusok is hozzájárulnak ahhoz, hogy igazi táncshow, felejthetetlen est legyen. A szabadtéri színpad hatása olyan, mint amikor a hagyományos filmszínház után beül valaki az Amerikában már rendkívül népszerű szuper szélesvásznú Imex-moziba – mondja Juronics Tamás.

Gondolkodtak azon is, hogy érdemes lenne DVD-t készíteni az Új világból, de olyan magasak lettek volna a felvétel költségei, hogy lemondtak róla. – Bennünket is felkértek a szabadtéri augusztus 10-i ajándékkoncertjére, ahol a szimfonikusok zenekarral Bartók Táncszvitjére készített koreográfiámat táncoljuk el. Örömmel vállaltuk az ingyenes fellépést, fontosnak tartjuk ezt az előremutató kezdeményezést.

Az országszerte és külföldön is egyre népszerűbb Szegedi Kortárs Balett számára a nyár a fesztiválok jegyében telik, egyik seregszemléről utaznak a másikra. A veszprémi kortárs összművészeti fesztiválon a Szentivánéji álommal ismét elnyerték a közönségdíjat. A miskolci operafesztiválon – és másnap az ózdi művelődési házban – óriási sikerük volt A csodálatos mandarinnal és a Táncszvittel. Hétfőn már a győri táncfesztiválon az Eötvös Péter zenéjére készült Atlantiszt adták elő. A külföldi szakújságírók elragadtatással fogadták a zenei és formai szempontból is unikumnak számító darabot.

Juronics Tamás büszke arra is, hogy első operarendezéséért nemrégiben újra megkapta a legjobb rendezőnek járó Dömötör-díjat, amit 2000-ben egy másik Bartók-művel, A csodálatos mandarinnal egyszer már elnyert. A Dóm téri Új világ-előadások után a szegedi táncosok a Szigeten újra az Atlantiszt játsszák, majd Egerben és Kecskeméten lépnek fel. Friss hír: október 5-én indulnak Mexikóba, ahol egy hónap alatt tizenöt alkalommal játsszák Juronics Carmina Buranáját és a Mozart-estből Barta Dóra Púder című koreográfiáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha lassan is, de megújul a felsővárosi templom

Majdnem egy évig húzódott a felsővárosi templom tetőfelújítása, mert a kivitelező szerződést… Tovább olvasom