Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Az Új világgal nyit a hetvenöt éves szabadtéri

Juronics Tamás nagy sikerű, tüzes-vizes, látványos táncprodukciójával, az Új világgal holnap este kezdődik a 75 éves Szegedi Szabadtéri Játékok jubileumi évadja.
Jelenet az Új világ próbájáról. Fotó: Karnok Csaba
Görkorcsolyás felvonulással indul holnap délután a Szegedi Szabadtéri Játékok idei programja: a 75 éves fesztivál tiszteletére háromszáz görkoris fiatal rajzik ki 18 órakor az Aradi vértanúk teréről, és veszi birtokba a város utcáit. A jubileumi évadban hat produkciót, tizenhat előadást láthat a közönség a Dóm téren. Holnap este Botka László polgármester ünnepi megnyitója után Juronics Tamás két évvel ezelőtt már hatalmas sikerrel játszott táncshow-jával, az Új világgal kezdődik az előadás-sorozat. A próbák nyugodt tempóban, jó hangulatban zajlanak, nyoma sincs a szokásos premierláznak, hiszen most egy bevált produkció felújítására készülnek.

A fesztivál vezérkara ezen a nyáron elsősorban az időjárás miatt aggódik, az érdeklődésre nem lehet panasz: már több mint 45 ezer belépőt eladtak, 215 millió forintos jegybevételnél tartanak. Ez azt jelenti, hogy az összes jegy 79 százaléka már gazdára talált, a slágerprodukciókra, a Csárdáskirálynőre és a Rudolfra pedig egyáltalán nem, vagy csak bérletben lehet belépőt kapni.

Bátyai Edina, a fesztivál igazgatója azt is elmondta: sokaknak feltűnt, hogy nagyobb a rend a Dóm téren. Az új jegyárusító pavilont a Somogyi-könyvtár felőli oldalon a főbejárat mellé, az árkádok alá költöztették. Előadási napokon 11 és 15, valamint 17 és 21 óra között lehet itt jegyet vásárolni. Más napokon csak este tart nyitva ez a pénztár, napközben az Átrium üzletházbeli jegyirodában várják az érdeklődőket. Szembetűnő változás, hogy a nézőtér körül több teraszos vendéglátóhelyet is kialakítottak. A lelátó mögötti Óra-teraszon minden előadás után egy-másfél órás térzenével, ingyenkoncerttel igyekeznek fokozni a fesztiválfílinget. Hangulatában a Játékok indulásának korszakát, a ’30-as éveket idézi a Rerrich Béla téren kialakított játszóház, amely az előadások napján 16 és 20 óra között a Százszorszép Gyermekház szakmai közreműködésével a legifjabb nézőknek kínál színvonalas programokat. A fesztivál szervezői a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-val szövetkezve mindent megtesznek azért, hogy a szúnyogok ne zavarhassák a vendégeket. Célzottan irtják a vérszívókat: nemcsak repülőgéppel, hanem a nézőtér alatt kézi permetezővel is.

 
Kiállítás

Seregi László koreográfus, Kossuth-díjas, kiváló művész nyitja meg a 75 éves fesztivál történetét korabeli dokumentumok, fotók segítségével bemutató kiállítást szombaton 16 órakor a szegedi Fekete Házban. A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Móra Ferenc Múzeum közös tárlata a fesztivál teljes időtartama alatt látogatható, a Dóm téri előadások előtt meghosszabbított nyitva tartással fogadja a közönséget. A fesztiválhoz kapcsolódva szombaton 18 órakor beszélgetéssorozat indul a Bécsi körúti Varga Mátyás Kiállítóház kertjében. Seregi Lászlóval, Pataki Andrással, a Szegedi Kortárs Balett vezetőjével és Simoncsics Jánossal, a nemzetközi néptáncfesztivál igazgatójával lapunk rovatvezetője, Sulyok Erzsébet újságíró beszélget.

Szigorú biztonsági intézkedések előznek meg minden előadást: 19 órakor lezárják a teret – ekkor a vendéglátóhelyeket is el kell hagyni –, és a rendőrség átvizsgálja a fesztivál teljes területét. Csak ezt követően, 20 óra után engedhetik be a publikumot.

Tavaly a Csárdáskirálynő főpróbájára hatezer érdeklődő próbált bejutni, megzavarva ezzel az alkotók munkáját, ezért a fesztivál vezetése úgy határozott: az idei főpróbák nem lesznek nyilvánosak. A szervezők megerősített biztonsági őrzéssel gondoskodnak arról, hogy valóban zártkörűek maradjanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatatérré vált a nagyszínház a nyári szünetben

A függöny helyén hatalmas nejlonfólia lóg a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol már felszedték a… Tovább olvasom