Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Az újévi fogadalom, és ami mögötte van

Az új év első éjszakáján megállíthatatlanul tör utat magának a fogadalomcunami, mindenki igyekszik olyan dolgot megfogadni, ami már másnap gyökeresen változtatja meg az életét. Megnéztük, melyek a legtipikusabb fogadalmak, és hol csúszik el teljesítésük.
Ma már magunk mögött tudhatjuk az új év első hetét, és bár január 1-jén legtöbbünknek még határozott elképzelései voltak arról, mi mindent teszünk majd másképp 2014-hez képest 2015-ben, a valóságban a fogadalmak nagy részét már meg is szegtük. Na persze nem azért, mert teljesíthetetlen célokat tűztünk ki magunk elé, csupán a körülmények áldozatai vagyunk. Mi, mindannyian.

Fogyókúra

Az egyik legtipikusabb újévi fogadalom, hogy január 1-jétől kevesebbet eszünk és/vagy egészségesebben táplálkozunk. Ezt az igen erős elhatározást némileg hátráltatja, hogy a szilveszteri buli után megmaradt édességeket, szendvicseket, üdítőket azért mégis csak nehéz szívvel dobja ki az ember – az óév búcsúztatásától pedig egyébként is „ég a pokol" –, ráadásul a fogadalom miatt ez az utolsó alkalom, hogy ilyesmit ehetünk. Ezen gondolatmenet mentén máris a hűtőszekrénynél állunk, és próbáljuk magunkkal elhitetni, hogy a másnaposságra (is) jó töltött káposzta valójában diétás étel. Ha valaki pedig nem tudná, fogyókúrázni csak akkor lehet „holnaptól", ha az a holnap épp hétfőre esik.

Illusztráció: Dreamstime
Illusztráció: Dreamstime

Dohányzás

A fogyókúrázás mellett a dohányzásról való leszokás a második legnépszerűbb újévi fogadalom. Bár a cél nemes, egyik pillanatról a másikra belevágni nem biztos, hogy célszerű: a függőség kialakulásáért felelős nikotin ugyan 48 órán belül távozik a szervezetből, de a leszokás tünetei 2-3 hétig is eltarthatnak. Ennyi időnk viszont nincs, a munkába visszatérve ugyanis egy-két óra eltelte után az első kérdés a „cigiszünet?". Mivel karácsony óta nem találkoztunk a kollégákkal, és nem hallottunk semmi pletykát, ennek igen nehéz ellenállni.

Több olvasás, új hobbi

Bár az olvasás rendkívül hasznos tevékenység, gazdagítja a szókincset, és műveltté tesz, néhány nap elteltével rá kell jönnünk, hogy munkahelyünkön az év végi pörgést az év eleji pörgés váltotta fel. Fáradtan hazaérve ráébredünk, hogy a kedvenc sorozatunk karácsony előtti utolsó része egy nem várt fordulattal ért véget, így muszáj megnéznünk a folytatást, kedvenc csapatunk pedig épp egy „rendkívül fontos rangadót" játszik – általában a bajnokság utolsó helyezettjével. Ezek viszont mind időt visznek el, és mivel a munkaidőből nem lehet, az alvási időből pedig nem célszerű lecsípni, marad az olvasásra és a hobbira fordított idő redukálása. Általában nullára.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi előadással készülnek a 25. THEALTER-re

Bojan Jablanovec szlovén rendező irányításával. Tovább olvasom