Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Az ünnepek mennek, az éhezők maradnak

Szeged - A rászorulók karácsony után is igénylik a segítséget, januártól azonban jóval kevesebb az adakozó kedvű ember. Megérzik ezt a máltaisok és a hajléktalanszállók is.
Nincs megállás! címmel indított karitatív akciót a Köz-Hasznáért Mozgalom (KHM) a közelmúltban. A céljuk az volt, hogy „az ünnepek után se feledkezzünk meg az elesettekről". Tartós élelmiszereket és a karácsonyról megmaradt szaloncukrot, csokoládét is szívesen fogadták, hogy ma gyermekprogramok kíséretében kioszthassák a rászorulóknak. – Csütörtök este pakoltuk össze a csomagokat. Összesen 35 család kap a tervezettnél jóval nagyobb adományt – mondta Narozsnik Zoltán, a karitatív akció vezetője. A KHM-nek ez volt az első ilyen gyűjtése, de a tervek szerint egyáltalán nem az utolsó.

– Karácsonykor nagyon sok adományt kapunk mindenféle kategóriában, januártól tavasz végéig viszont sokkal kevesebbet. Ebbe sok minden beletartozik, maga a karácsony romantikája, és az is, hogy decemberben sokan kiveszik az év végi szabadságukat, így van idő arra, hogy ruhákat selejtezzenek, cipőt válogassanak, játékokat hozzanak be. Januártól az emberek többsége visszarázódik a munkahelyére, és nem tud ilyen dolgokkal foglalkozni, bármennyire is szeretne – fejtegette az okokat Mártáné Lőrinc Veronika, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportvezetője. Nyáron, amikor szintén sokan vannak szabadságon, újra fellendül az adományozás. A karácsony környékén kapott tartós élelmiszerek körülbelül áprilisig kitartanak, ruhával, cipővel, ágyneművel is el tudják látni a nélkülözőket Szegeden a hidegebb hónapokban.

250 élelmiszercsomagért kígyózott a sor

A Mátrix Közhasznú Alapítvány és a Karitáció Alapítvány kétszázötven januári élelmiszercsomaggal támogatta a családosokat és az idős, egyedülálló embereket. Az egy tonnát meghaladó élelmiszerért hosszú sorokban kígyózott a tömeg. A csomagokban cukor, liszt, tészta, étolaj és rizs mellett többek között édesség is akadt. A legrászorultabbak kiválasztásában a védőnők, a családsegítő szolgálat, a szociális hivatalok is az alapítványok segítségére voltak.

A hajléktalanszállókra szokás szerint rengeteg felajánlás érkezett karácsony táján mind vendéglők, mind a lakosság részéről, most azonban jelentősen kevesebb az adomány – tudtuk meg Burkusné Faragó Mónikától, az Egyesített Szociális Intézmény szakmai vezetőjétől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 hónapot csúszik a rokkant-felülvizsgálat

6 helyett 3 orvosszakértő végzi a rokkant-felülvizsgálatokat a megyében. Alig van megfelelő szakember, hiszen ilyen képzés sincs az egyetemen. Külsősöket próbáltak bevonni – hiába. Tovább olvasom