Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Az USA védelmi minisztériumának kutat a szegedi klinika

Szeged - Kutatásokat folytat az amerikai védelmi minisztérium megbízásából a szegedi idegsebészeti klinika. Az eredmények főként az iraki háború koponyasérült katonáinak gyógyításában segíthetnek, de a civil életben is ugyanennyire hasznosak.
Az iraki fronton az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott a hadviselés módja: a géppisztolyos-gránátos akciók helyett bombákat és aknákat robbantanak az út mellett elhaladó páncélozott járművek közelében. Ezzel együtt megváltozott a harctéri sérülések jellege is: nyílt, golyók és repeszek okozta sérülések helyett a páncélozott kocsikban rohamsisakban és védőmellényben ülő katonák tompa traumákat szenvednek. Ezek között a legveszélyesebbek a fejsérülések – tudtuk meg Barzó Páltól, a szegedi idegsebészeti klinika vezetőjétől.

Négyen Európában

A professzor elmondta: a még legalább egy évig tartó, több millió dolláros kutatási projektben való részvételre csak a legnagyobb, koponyasérültekkel foglalkozó amerikai, illetve négy európai intézetet kértek fel. Az öreg kontinensen Hollandiában és Olaszországban egy-egy, Magyarországon a szegedi és a pécsi egyetem idegsebészeti klinikáján folynak ilyen kutatások. Az amerikai szakemberek a „beválasztás" előtt alaposan megvizsgálták a szóba jöhető partnereket, a koponyasérültek szegedi ellátási színvonalát pedig kiemelkedőnek találták. Ebben az idegsebészeti klinika mellett az intenzív terápiás intézet szakorvosainak is jelentős szerepe van, hiszen az ilyen jellegű sérültek ellátásából ők is nagyban kiveszik a részüket – tette hozzá Barzó Pál.

– A súlyos agyrázkódást szenvedett katonák elvesztik az eszméletüket, sérülésük pedig a CT-n sem látszik, mert nem szakadnak el erek, így nincs bevérzés az agyban. A rázkódás miatt viszont agyduzzadás alakul ki, és a nyomásfokozódásban könnyen meghalhat a katona – magyarázta a professzor. Az amerikai védelmi minisztérium kutatásának célja az, hogy minél gyorsabban meg lehessen állapítani a koponyasérülés várható kimenetelét, illetve azt, hogy melyik katona milyen terápiát kapjon. Ebbe a kutatásba kapcsolódott be júniusban a szegedi idegsebészeti klinika.

Fontos tudni azt is, ha egy merényletben többen is hasonló sérülést szenvednek, kinek milyenek a túlélési esélyei. A katonai mentőegységek ugyanis ez alapján tudják súlyozni az eseteket, azaz kialakítani az ellátási sorrendet.

Ugyanennek a tudásnak a polgári életben is óriási a jelentősége, hiszen a légzsákkal és biztonsági övekkel felszerelt autók korában a karambolozók is gyakrabban szenvednek tompa, zárt sérüléseket, mint nyílt traumát. A mentősök pedig a civil életben is gyakran találkoznak tömeges balesettel, amikor szintén súlyozni kell az egyes koponyasérülteket. A kutatás célja, hogy egy vérvételből meg lehessen tudni, mennyire súlyosak valakinek az agysérülései – mondta el Barzó Pál. Erre az ad lehetőséget, hogy egy súlyos koponyatraumánál az idegsejtek vázhálózata roncsolódik és bomlani kezd, a bomlástermékek az agyvízbe, onnan pedig a vérbe kerülnek. A vérben lévő egyes fehérjetípusok vizsgálatából kiderül, hogy a sérülés miatti károsodás visszafordítható-e vagy nem.

A laboreredményeket és a gyógyulási folyamat összefüggéseit a szegedi klinikán fekvő koponyasérülteknél összevetik, a kezelési stratégiáról pedig részletesen beszámolnak az amerikaiaknak. A tengerentúli partner véleményezi a beszámolókat, gyakran javaslatokat is tesz a kezeléssel kapcsolatbanz.

A kutatásból befolyó összeget a szegedi idegsebészeti klinika betegellátásának fejlesztésére fordítják. Az amerikaiak – mintegy „előlegként" – már át is adtak két olyan tízmilliós berendezést, amivel az agyi oxigénszintet és hőmérsékletet tudják vizsgálni. Ezek a műszerek a kutatás végén is itt maradnak, és továbbra is segíthetik a koponyasérültek gyógyulását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbontják a szegedi Olajbányász tér gettóbüféjét

Szeged - Döntött a város, megszabadul az Olajbányász téren csúfoskodó barakképülettől. A tarjáni… Tovább olvasom