Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Az utolsó napok fülkéi

A nyilvános távbeszélők szerepe az ezredforduló után kulturális és gyakorlati értelemben is lenullázódott.
A szegedi készülékek egyébként változatos képet mutatnak. Az Ororszlán utcai anakronosztalgikus londoni fülke, a Nagyáruház nyolcvanas évekbeli plasztikbuborékjai, vagy a Széchenyi téri kilencvenes évekbeli Déltáv fülkék.

Jómagam a kilencvenes évek közepén használtam nyilvános telefont az újklinikán, amikor egy bokaszalagszakadás után kilöktek a folyosóra és közölték, hogy menjek ahova tudok, ha tudok. A készülék nem működött.  

A nyugdíjas Kovacsevics Gézáné kérdésünkre elmondta, hogy több mint tíz éve nem használt nyilvános fülkét. Úgy vélekedett, hogy a rongálókat szigorúbban kellene büntetni, és már futott is tovább, hogy le ne késse a villamost.

Armageddon

A nyilvános távbeszélők kora a mobiltelefonok elterjedésével nagyon leáldozott. A hírközlési hatóság adatai szerint a karonülőktől a talponállókig a teljes lakosság 80 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, amitől a telefonvonalak száma évente 2 százalékkal csökken. A mindig mindenhol förtelmes nyilvános telefonokat pedig hetente néhány percig használják, többnyire betyárkodásra.

Az új időkkel a vandálok és firkászok is hátat fordítottak a telefonfülkéknek. Kezdő graffitisek gyakorolhatják bennük teljes biztonságban a taggelést. Az elpusztíthatatlan készülékek működnek, a hirdetések lekoptak, a hangulat posztapokaliptikus.Brian Eno egykori diszkópajtása, Umberto Eco egy régi, érthetetlenül hosszúra nyúlt eszmefuttatásban elemezte, hogy miképpen lehet fenntartani az olvasó érdeklődését egy legyőzhetetlen hősről szóló folytatásos mítosz, a Superman sztorik iránt. Ha jól emlékszem a lényeg az volt, hogy szükség van kriptonitra, hogy a hős ne legyen totálisan halhatatlan, továbbá, hogy kapcsolata csajával, vagyis Lois Lane-nel folyamatos lárvaállapotban stabilizálódjon.

Amit a szakirodalom továbbra sem ért, hogy honnan jön és miért evődött bele az emberek agyába, hogy Clark Kent telefonfülkében vedlik át Supermanné. Ettől függetlenül rendkívül érdekes újságírói feladat telefonfülkékről írni: az ember sose tudhatja mikor kezdi el kívül hordani az alsógatyáját.

A kultúrtörténet legutolsó telefonfülkéjét egyébként egy ZIL zúzza ripityára a Mátrix című filmben.

Olvasóink írták

 • 7. ajrin 2009. december 13. 17:57
  „szerintem egy ilyen fos temabol (amit valszinuleg zsakbamacskakent kapott) ez a legjobb, amit ki lehetett hozni. sot.
  umberto eco telefonfulke combo. :)”
 • 6. persona 2009. december 12. 22:17
  „ez sajnos megint se füle-se farka cikk, de rögtön a régi május elsejei Önök kérték jutott róla eszembe. annak volt ilyen a stílusa: - Itt jön a népes Kovács család, buzgón nyalják a fagylaltjukat. Vanília és csokoládé. Megkérdezném, hogy mit szeretnének hallani az esti műsorban, de a legkisebb gyerek meglát egy vattacukor-árust és már húzza is anyut, hogy vegyen neki. Így erről lemaradtam. De nem baj, mert éppen itt jönnek Takácsék..
  És így tovább..:) bocsi Viktor, de de ha így folytatja, hamarosan nem írni, hanem kihordani fogja az újságot :D”
 • 5. Mike3 2009. december 12. 22:12
  „3: ez gy nem pontos mert: Matel>CGsat>Déltáv>Vivendi>Vfon>Invitel :)”
 • 4. bata88 2009. december 12. 20:15
  „"Úgy vélekedett, hogy a rongálókat szigorúbban kellene büntetni, és már futott is tovább, hogy le ne késse a villamost."

  Ez igen...xD”
 • 3. Zsoltee0716 2009. december 12. 18:27
  „Na ez igen én használtam már nyilvános fülkét(múlt hónapban), mert a mobil már lemerülőbe volt. A Szolgáltató meg pár fülkét felszámolt már azért.(Matáv> Déltáv> Vivendi> Invitel>)”
 • 2. Balthazar 2009. december 12. 17:59
  „Fu ez de szar. Mivan? Ki kellett tolteni az ures munkaidot?”
 • 1. szatyi 2009. december 12. 16:25
  „De kár volt erre a cikkre rákattintanom...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre drágulnak a jegyek, a kedvezmények maradnak

Új menetrend lép érvénybe vasárnap. Mivel Makó és Vásárhely között nem jár majd vonat, az utasokat a Tisza Volán Zrt. szállítja. Tovább olvasom