Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Az utolsó ságváris ballagás - galéria

Szeged - Az utolsó ságváris ballagást tartották szombaton: jövőre már az átnevezett iskolától búcsúznak a végzősök. Minden tarisznyán ott volt a Ságvári ad infinitum feliratú kitűző, de az igazgató néhány elejtett mondatát leszámítva nem esett szó az immár véglegesnek tűnő döntésről.
- A mai ballagás történelmi – kezdte ünnepi beszédét szombat délelőtt Dobi János, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium igazgatója. Az intézmény hatvanadik születésnapját említette, de nyilván mindenki érezte, nem csak erről van szó. Pénteken derült ki, hogy eldőlt: összevonják a Ságvári általános és középiskolát, és szeptembertől SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium néven működik majd az intézmény. Erről már a tanárokat is tájékoztatták. Vagyis a szombati ballagók voltak az utolsók, akik még ságvárisként búcsúzhattak el az intézménytől.

Ballagás az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az igazgató beszédében néhány, többféleképpen is értelmezhető mondatot mondott. Például hogy az iskola alapítóinak, és a diákoknak, pedagógusoknak köszönhető, hogy ma és a bizonytalan jövőben is van mire építeni. Az elmúlt hetek történéseit emlegette, mint ami az önmagukért való kiállásért szolgálhat példaként és kijelentette: életünk megalkuvásokkal van tele, de lennie kell olyan dolgoknak, melyekben nem ismerünk ilyet. Ezeket a mondatokat leszámítva azonban, melyek felületes hallgatóknak csupán hasznos útravaló gondolatoknak tűnhettek a végzősök felé, a ballagáson nem esett szó arról, hogy hiábavaló volt az elmúlt hónapok küzdelme – a kétezer fős tüntetés és a 11 ezer Facebook-os támogató összegyűjtése. Megkérdeztünk tehát néhány érintettet, mit szólnak a döntéshez.

- Szerettük volna, ha marad ez a név. A ballagó fiam még a demonstrációra is elment – mondta az egyik szülő, Inokai Zsolt. Két másik gyermeke a ságvári általános iskolába jár, így ez a döntés őket is érinti majd. – Velük még nem beszélgettünk erről, de valószínűleg ők még kevésbé fogják fel, miről szól ez a dolog.

Ballagás az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

- Hogy mit szólok? Amit szerintem mindenki. Egyáltalán nem örülök, a döntést pedig szánalmasnak tartom – mondta Magyar Krisztián, aki 2010-ben végzett a gimnáziumban. Mint mondta, örül, hogy ő még ságváris lehetett, hiszen ez mindenkinek egy életérzés volt.

- Szomorú, hogy nem a közösség dönthetett – ezt már a végzős Péterfi Anna mondta ballagás után. Hozzátette, tarisznyájukon mindannyian büszkén viselték a kitűzőt, mely azt hirdette: Ságvári az örökkévalóságig.

Ballagás az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Így gondolják egyébként az intézményben maradók is. – Nem az a lényeg, mi lesz a tablónkra írva. Ságvársként járunk ide – jelentette ki a kilencedikes Thury Attila. Osztálytársa, Bezdán István hozzátette: azzal, hogy lényegében nem lesz neve az iskolának, jobban jártak, mintha egy új személy nevét kellett volna felvenni.

- Tudod, mi lesz az új neve az iskolának? – beszélgetett az ünnepség után két fiatal lány a lépcsőn lefelé menet. – SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium – jött a válasz. Mire az első lány fancsali képet vágva így reagált: "Ennyi? Ez de uncsi!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapó Benő: Újratermeljük a munkanélküliséget

Szinte mindent újra kell gondolni az oktatásban a szegedi szakember szerint. Tovább olvasom