Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Az utolsó szegedi tökmagos papírstaniclivel kezdte

Negyven éve kínálja Szegeden tökmagját és ricáját Kéri Pál. Szerinte az igazán jó szegedi focimeccsek eltűnésével a tökmagárusok is elfogytak.
Kéri Pál a tarjáni kispiacon és a tápéi focipályán kínálja áruját. Fotó: Frank Yvette
A tarjáni lakótelep kispiacán árul tökmagot és napraforgót Kéri Pál, akit sokan csak tökmagos Pali bácsiként ismernek. A rokkantnyugdíjas férfi negyven éve kínálja áruját. Elmesélte, hogy az épülő lakótelepen nem volt tökmagáruda, így ő felállított egyet.

– Napraforgót, tökmagot mindig árultam, de régen kínáltam mellette főtt kukoricát és sült tököt is. Akkor még igazi nagy piac volt az Olajbányász téren – mesélt Pali bácsi a hőskorról. – Amikor a háztömbök épültek, több száz szovjet és magyar katona dolgozott a kőművesek keze alá. Itt, az asztalom előtt nyílt fel a telep sorompója, a munkások a rúdjára ültek pihenni. Törték a ricát kilószámra. Ötven fillérért adtam egy deci napraforgót, egy forintért egy pohár tökmagot. Persze nem nejlonzacskóba, hanem papírstaniclibe. Hálásnak bizonyult az árum. Amellett, hogy szépen fogyott, kiváló ürügy volt a beszélgetésre.

Beszélgetésünk közben Pali bácsi cekkert cipelő asszonyokkal váltott szót, majd egy kisgyermekes édesanyának töltött egy adag szotyit. Pali bácsi elmondta, hogy az utóbbi időben változtatott a taktikáján. Azt hangsúlyozza a nézelődőknek „tudományos alapon, hogy a tökmag kiváltképpen a férfiasságra egészséges".

– A nyár nem az én világom, melegben inkább fagylaltot esznek az emberek – sajnálkozik a szezonális üzletmeneten. Aki viszont szereti, most a vébémeccsek alatt is szívesen ropogtat. Pali bácsi azt mondja, az igazi szegedi meccsek elfogytak, pedig egykor hangulatos mérkőzésekre települt ki. A SZEOL-meccsek voltak menők. Sokan látogatták a színész–újságíró mérkőzéseket is. Még Bessenyei Ferenc, Gregor József és Gyimesi Kálmán is nála vásárolt. Mára egyedül maradt Pali bácsi. Megyei első osztályú csapatok meccseire jár. A tápéi pálya bejáratnál árul, és ott várja még az öregedő lakótelep kispiaca.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint mindenki maga irt szúnyogot

Egyszer volt összehangolt szúnyogirtás Csongrád megyében – és lehet, hogy utoljára. A múlt… Tovább olvasom