Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Azeri füge a strasburgi egyezményre

Magyarország, Szeged - Nem az azeri Safarov az első, akinek kiadatása kellemetlen helyzetbe hozta Magyarországot, bár az azeriek nem tartották be a strasbourgi egyezmény szabályait. Az aláíró országok között a fogvatartottak jogerős ítélet után szállíthatók.
Az elítéltek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi európai egyezmény alapján kérte Azerbajdzsánba átszállítását a kiszabott büntetés letöltéséhez Ramil Sahib Safarov. Az azeri férfi 8 éve Budapesten baltával verte agyon örmény diáktársát, amiért nálunk életfogytig tartó börtönbüntetést kapott.

A strasbourgi egyezménynek Azerbajdzsán és Magyarország is részese: az egyik fél területén elítélt a kiszabott büntetés letöltéséhez a másik fél területére átszállítható. A végrehajtó állam hatóságainak folytatniuk kell a büntetés végrehajtását, vagy át kell alakítaniuk az ítéletet a végrehajtó állam határozatává. Átalakításkor a büntetésnek, amennyire lehetséges, meg kell egyeznie a korábban kiszabottal. Ismeretes: Safarov elnöki kegyelmet kapott, ami után Örményország megszakította Magyarországgal diplomáciai kapcsolatot. – A magyar kiadatás összhangban van a strasbourgi egyezménnyel, de az azeriek nem megfelelő módon jártak el. Azt viszont senki nem tudja, hogy mindezt megelőzte-e bármilyen informális megállapodás. Ha a magyar kormány azt mondja, hogy a kiadatás utóélete nem felelt meg a strasbourgi egyezménynek, nemzetközi vitarendező fórumhoz fordulhat – mondta Bodnár László, az SZTE ÁJTK Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszék egyetemi tanára.

Nem először került hazánk kellemetlen szituációba: 2000-ben egy ír férfi Leányfalunál gázolt halálra két kisgyereket. Az eljárás jóformán el sem kezdődött, a gázoló hazatért Írországba. A magyar hatóságoktól Ciarán Tobin visszakérte és vissza is kapta az útlevelét. Csak távollétében tudták elítélni jogerősen 1,5 év börtönre: az ír legfelsőbb bíróság döntése szerint Tobin nem adható ki Magyarországnak. 2 éve Szegeden egy ausztrál pilóta vitorlázó repülőjével az 55-ös úton nekiütközött egy kamionnak. A balesetben a szegedi kamionsofőr súlyos szemsérülést szenvedett. Az ausztrál ellen légi közlekedés maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetése gyanújával indult eljárás, amit a bíróság gyorsított eljárásban akart tárgyalni, ám a sportoló még ezelőtt elhagyta az országot. A rendőrség nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte, amit az ügyészség korainak tartott. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője most arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Szegedi Városi Ügyészség tavaly nyáron emelt vádat az ausztrál férfi ügyében, de tárgyalás még nem volt. A sportoló úgy nyilatkozott: a rá kiszabott büntetést távollétében hozzák meg, a tárgyaláson nem kíván részt venni. Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott.
A köddé válás elkerülése is lehetett az oka Eva Rezesova előzetes letartóztatásának: a szlovák nő két hete az M3-as autópályán ittasan hajtott bele egy előtte szabályosan közlekedő Fiatba, amelynek 3 utasa a helyszínen, egy a kórházban vesztette életét. Rezesova kérelmezte, hogy az eljárást Szlovákiában folytassák le, de ezt elutasították. – Van rá lehetőség, hogy az egész eljárás a másik államban történjen, de ez nagyon ritka – mondta Bodnár László. Ha azonban a nőt elítélik Magyarországon, úgy esetében is életbe lép a strasbourgi egyezmény, amelynek egyik feltétele a jogerős büntetés kiszabása: ezután már kiadhatják Szlovákiának.

Olvasóink írták

 • 10. demos 2012. szeptember 05. 11:22
  „Mi lenne ha ki-ki párt szimpátiáját félretenné és arra válaszolna miért nem jobb az nekünk, hogy egy kiemelt életfogytiglanost 8 év után kiadunk a hatályos nemzetközi jognak megfelelően. Aki ismer az tudja nem vagyok fityisz párti, sőt! Az hogy a jognak beintenek Bakuban nem minket minősít!! Legalább mi ne rugjunk már saját magunkba,van abból ép elég. Megjegyzem az angolok nyíltan mennyit is követeltek Libiától, amit meg is kaptak a kártérítésen felül?!! Az Örmény-Azeri konfliktus bonyolultabb annál mint azt itt sokan a karosszékükből gondolják. Volt szerencsém 75-ben Bakuban megtapasztalni. Szóval mindenki nyugodtan mondja el a véleményét,de vigyázzon kit miért minősít.”
 • 9. Csecs 2012. szeptember 04. 11:18
  „4: Nem fogtad fel az iróniát, a barátságos jelzőid mind visszaszálltak rád...”
 • 8. valakilajos2 2012. szeptember 04. 11:08
  „legalább nem kell eltartanunk az adónkból”
 • 7. THK 2012. szeptember 04. 10:42
  „3,
  és csesztették őket is ezért (nem csak az ellenzék, hanem más kormányok, pl. USA is)”
 • 6. getback 2012. szeptember 04. 10:19
  „Egy csavar még az ügyben lázárjani örmény származású, orbán félhet a vérbosszútól!”
 • 5. cselac 2012. szeptember 04. 09:51
  „igazságkereső: tényleg nincs remény a változásra, mert ugyanazt írod, mint Csecs gyakorlatilag, mégis lehülyézed őt.”
 • 4. igazságkereső 2012. szeptember 04. 09:27
  „Valószínű azért bonyolódhatnak országunkban ilyen módon a történések, mert lakosságunk egy igen jelentős részének szellemi színvonala kb. #1. Csecs színvonalán helyezkedik el! Erre szokták mondani, hogy IQ-ja a cipője méretéve legyezik meg és sajnos ezek alapján jelentős változás nem várható! Ezért válhatott valósággá - sajnos!- az országunkból történő több ezer milliárd forint eltüntetésének lehetősége az elmúlt 2 évtizedben, de különösen nagyon sok pénz tűnt el 2004-2010 között, de érdekes módon a jelenlegi "sikolyszimfóniások" csak az orbáni politikát tudják szapulni, miközben a fentebb jelzett időszak alatt "még az ágyukat is ellopták alóluk" úgy, hogy ezt még csak észre sem vették! Ez itt a nagy probléma, amikor egy társadalom jelentős többsége nem képes saját, jól felfogott érdekeinek képviseletére, megvédésére! Ehhez bizony többség kell, d úgy látszik a magyar nemzet inkább hőbörögni tud, de azt viszont nagyon jól csinálja!! Sajnos ez a helyzet, és még csak remény sincs az elmaradottság szintjének csökkentésére, de vaj´h miért van ez így?!!”
 • 3. NP1 2012. szeptember 04. 09:13
  „Csecs

  Az a merénylő leült 21 évet angliában és gyógyíthatatlan rákban szenvedett, majd abban is halt meg.
  Nem kis különbség.....”
 • 2. történész 2012. szeptember 04. 08:57
  „Egy biztos, komoly vélemény alakult ki bennem a Fidesz erkölcsével kapcsolatosan.Egy gyilkosság elkövetőjét párt ügyként kezelni...tényleg igaz,hogy nézőpont kérdése mikor szabadságharcos hős,vagy bandita...ezt nem az erkölcs hanem a politikus szabja meg ??”
 • 1. Csecs 2012. szeptember 04. 08:57
  „És ami még nagyobb: a lockerbie-i merénylő kiadása Kadhafiéknak. A britek megtehették, mert nekik nem fújorbán a vezérük? Kétszínű rohadék banda!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évadnyitó a Szegedi Szimfonikus Zenekarnál

A Szegedi Szimfonikus Zenekar társulati üléssel indította a 2012–2013-as szezont, ahol a kulcsszó a takarékosság volt. Tovább olvasom