Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Azonosítottak egy Benczúr-festményt

Szeged - A művészettörténészek ismerték, de lappangóként tartották számon azt a Benczúr-festményt, amelyet Nátyi Róbert művészettörténésznek sikerült azonosítani sok évtized után.
A képet kedden mutatták be a szegedi Móra-múzeum Benczúr-kiállításán. Benczúr Gyulát (1844–1920), a reprezentatív történelmi festészet legjelentősebb alkotóját a Budai Palota építője, Hauszmann Alajos kérte fel, hogy a Hunyadi-termének díszítésére. Összesen hat nagy képet tervezett, ehhez nyolc vázlatot festett, de csak két nagy kép készült el és került a palotába. Ezek ma is a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményében szerepelnek, emellett három vázlatot is birtokol a galéria. Öt vázlat sorsa volt kérdéses. Egyről tudták, hogy második világháború alatt a Fővárosi Képtár tulajdonát képezte, de háborús veszteségként írták le, ellopták vagy elpusztult.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Feltételezték, hogy a többi négy képe magyar magántulajdonban lappang. Ezek közül egyet a szegedi Móra-múzeum gyűjteményében azonosított a művészettörténész. A Mátyás és Beatrix esküvője című 1902-1903-ban keletkezett festmény 1997-ben a Lucs Ferenc jeles szegedi műgyűjtő hagyatékával került az intézménybe, illetve annak raktárába. A festmény Mátyás és Beatrix eljegyzését vagy esküvőjét ábrázolja, de feltételezések szerint a királyné fogadásáról is lehet szó.

A szakember elmondta: ebből a vázlatból nagy kép nem készült. Ilyen sorsa lehet több tízezer képnek az országban, ezért nagy a művészettörténészek felelőssége, hogy a lappangó képeket felderítse. Erre alkalmasak az olyan kiállítások is, mint a közművelődési palota december közepéig látható tárlata – előhozhatják a rejtett kincseket.

Olvasóink írták

  • 2. Horthyszobor 2013. július 02. 16:07
    „Mi a baj a tányéros installációval??? Nem jogos???”
  • 1. Horthyszobor 2013. július 02. 13:30
    „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izland két keréken

Izland - Ez a mostani kalandom tulajdonképpen a tudatlanságommal indult - Böde László. Tovább olvasom