Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Azt hitték, már nincs is piac

Június 1-jén még biztosan nem nyithatnak ki az üzletek az új Mars téri csarnokokban. A használatba vételi engedély jogerőre emelkedett, de most a működési engedélyekre várnak a kereskedők. A zűrös átmenet a felére vetette vissza a kereskedők forgalmát, sokan azt hitték, megszűnt a Mars tér.
Farkasné Kovács Ibolya üzletének lehúzott redőnye előtt. A kereskedők várják a költözést. Fotó: Frank Yvette
Erős túlzással lehetett volna csak azt állítani a Mars téri piacról tegnap, hogy csúcsra járatták a vevők. A buszra várakozó bordányi Kocsis Illésné például úgy tudta, tél óta nincsenek nyitva a büfék, mert az összest lebontották, ezért azóta otthonról hoz magának rágcsálni való szendvicset. Még csak azt sem nézte meg, melyik pavilon maradt állva és melyik nem.

A zord téli mínuszokban befejezett bontások viharai az érintettekben nyomot hagytak. A bódék helyére lerakott fénylő aszfaltburkolat emberöltőnyi múltat tüntetett el. A zöldségesek zöme hátat is fordított a Mars térnek, a ruhások a Rénóba, a Tálas-sori büfések a nagycsarnokba húzódtak – ideiglenesen, amíg a szép üzleteket márciusban szerkezetkészen át nem vehették. Ez történt Hegyi Istvánnal is, aki párjával palacsintát süt. Faháza január 24-én reggel még állt, délutánra már az alapja se látszott, majd, miután a húszéves zsírt két nap alatt vakarta le az új bérleményben, újra kinyitott. Most a következő költözésre vár.

A sült kolbászt, készételeket árusító Farkasné Kovács Ibolya tőlünk tudta meg, hogy a csarnokok már megkapták a használatba vételi engedélyt. A papírjai be vannak adva, végül is intéznivalója nincs. Azt mondta, az a rossz, hogy az új üzletet még nem nyithatják ki, a régi bódénak – amely januárban megmenekült – pedig a felére esett vissza a forgalma. Az emberek azt hitték, minden bezárt, és megszűnt a Mars téren.

Négymillió a kukába megy

A létező legkorszerűbb berendezéseket szerelték be a csarnokok üzleteibe a büfések és húsosok. Farkasné a kétegységnyi területre közel 12 millió forintot költött, az összeg felét sem érte el a bérleti jog ára. A régi bódét vagyis a felépítményt pár éve 4 millióért vette, az majd a kukában végzi.

Először május elsejére szerették volna a kereskedők megnyitni új üzleteiket a Mars téri két csarnokban. Ez azért nem sikerült, mert többen fellebbezést nyújtottak be az eljáró hatósághoz a parkoló építése miatt, így késett a használatba vételi engedély kiadása. A vállalkozók, akikkel beszéltem, azt mondták, nem haragszanak a Mars téri kereskedők egyesületének vezetésére, például Bíró Sándorra, hiszen mindenkinek más szerződése volt. „Ők tudják, mit sérelmeznek, sosem láttuk az ügy hátterét tisztán" – mondták.

A jogerős használatba vételi engedélyt a múlt hét végén kapta meg a Szegedi Vásár és Piac Kft. – erősítette meg az értesülést Pusztai Lajos ügyvezető igazgató –, most már csak az üzletek működési engedélyének kiadására kell várni. Az eljárás még legalább egy hetet igénybe vesz, noha a hatóságok minden létező segítséget megadnak. A piac „összevárja" az engedélyeket, és ezt követően egyszerre szeretné megnyitni az összes üzletet a csarnokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Yogjakartában cunamitól tartottak

Balogh László tizenhárom évvel ezelőtt Soros-ösztöndíjasként ment ki Indonéziába. A szegedi férfinak… Tovább olvasom