Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

˝Azt kell hinni, én vagyok a császár˝

Szeged - Bodrogi Gyula 1966-ban ugyanazt a szerepet játszotta a Dóm téren a Háryban, mint most Gérard Depardieu: Napóleont. A Nemzet Színésze 80 évesen most a burkus silbakot és Ferenc császárt alakítja utánozhatatlan humorral.
– Nincs titok: az embernek meg kell szoknia a színpadot, azután odafigyelve kell dolgoznia. Azt kell hinni, hogy én vagyok a császár. Ha ez sikerül, akkor a többi már jön magától. Viccesen hangzik, de ilyen egyszerű – feleli Bodrogi Gyula, amikor arról kérdezzük, hogy lehet 80 évesen fiatalokat megszégyenítő energiával, ritmus- és humorérzékkel uralni a színpadot.

A Nemzet Színésze játszott már Dóm téri Háry-produkcióban: 1966-ban Napóleon volt Szinetár Miklós rendezésében olyan legendák partnereként, mint a címszerepet alakító Melis György vagy a Császárnét játszó Dayka Margit.

– Akkoriban másként meséltük el ezt a történetet. Ez egy nagy és kedves hazugság; két hazugság nem hasonlít egymásra, még ha ugyanaz is a témájuk. Van még ilyen darab a világirodalomban, minden népnek megvan a maga Háry Jánosa. Minden olyan poén, amit a közönség megért és amihez a reagálásával hozzájárul, jó és megengedhető. Úgy emlékszem, amikor 1966-ban csináltuk a Háryt, akkor még nem törekedtünk aktualitásokra reagáló kiszólásokra. A mostani produkció olyan vígjáték, amelyben az emberek szeretnek nemcsak az egyenes, hanem az áthallásos poénokon is nevetni. Az egyik próbán, amikor ahhoz a részhez értünk, amikor burkus silbakként arról beszélek, hogy le fogják vágni a fejem, hozzátettem: pedig én voltam a híres egyfejű... A rendezőnknek, Béres Attilának ez annyira megtetszett, hogy úgy döntött: a poén marad. Veszik a nézők a lapot – meséli Bodrogi Gyula, akiről a francia világsztár is nagy elismeréssel beszélt sajtótájékoztatóján.

Gérard Depardieu egy kedves, egyszerű kolléga. A különbség csak annyi, hogy ő franciául beszél, mi pedig magyarul. Érződik, hogy igazi színész, az összes gondolatát látni a szemében. Megnéztem őt a színpadon a csütörtöki főpróbán, és úgy láttam, nagy szeretettel játssza Napóleont. Megtisztelve éreztem magam, amikor hallottam, hogy engem is méltatott. A nyelvi különbség szinte elhanyagolható, az ember rögtön megérzi a másikban az igazi színészt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobrok görögdinnyéből - galériával

Dinnyéből készített szobrokat Doktor Zoltán a Mars téri piac parkolójában. A Pick Szeged spanyol játékosai is megnézték az alkotásokat. Tovább olvasom