Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

˝Azt szeretném, ha kézenfogva tudnánk sétálni˝

Szeged - Két őssejtkezelésen van túl a hat és fél éves Poczik Petike, akinek düsseldorfi orvosi ellátásához olvasóink is hozzájárultak.
Peti a terhesség alatti rendellenességek miatt nagyon súlyos szellemi és testi problémákkal küzd, de az első kezelés után javult a mozgása és szemkontaktust tudott létesíteni. A második beültetés után javult a tartása, jobb a figyelme, és bizonyos értelemben szobatiszta lett. Bár jelezni nem tudja a szükségleteit, ha anyukája ráülteti a szobavécére, akkor használja.

– Olyanokat csinál, amiket nála sokkal jobb állapotban lévő gyerekek nem. Az áttörés amire várok, a tudatosság. Ha elindítok egy mozgást, akkor megfordul, vagy ha fogom a csípőjét, felnyomja magát négykézlábra, de magától nem csinálja. Azt szeretném, ha kézen fogva tudnánk sétálni – mondta Peti édesanyja, Csomor Zsuzsa.

Peti édesanyja segítségével sétál. Fotó: Segesvári Csaba
Peti édesanyja segítségével sétál.
Fotó: Segesvári Csaba

A lakásban legutóbbi látogatásunk óta sok minden változott, például Petinek távirányítóval vezérelhető, állítható magasságú ágya van – a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot kereste meg Zsuzsa, tőlük kapták.

– Megyek minden után – magyarázta az anyuka, aki a Bicebóca Egyesület tagjaival interneten tartja a kapcsolatot, tőlük is kap kezelésekről, módszerekről információkat. Itt hallott például egy költséges mozgásfejlesztő terápiáról, aminek elkészíttette házi változatát. Peti egy hevederben állva, sínen mozgó rúd segítségével sétálhat a lakásban néhány métert. Van állítógépe és speciális fürdőkádja, babakocsija. Az újonnan méregdrága, de alapvető fontosságú gyógyászati segédeszközöket Zsuzsáék használtan vásárolják.

Állandóan húzzuk-nyúzzuk – mondja Petiről az anyukája. A kisfiú fejlesztő iskolába jár, és édesanyja is rengeteget tornáztatja, mozgatja. - Annyira akarja, hogy én is akarom. Annál jobb dolog, mint hogy segítek neki abban hogy haladjon, nincs. Napról napra küzd, hogy ügyesedjen, továbbra is rendületlen jókedvvel, mosolyogva, nevetgélve egész nap – fogalmaz. A kisfiú kezelőorvosaitól a kezdetek óta hallják: csoda, hogy mire képes az eredményei és az állapota alapján Peti.

Négy-öt kezelésre lenne szükség. Fotó: Segesvári Csaba
Négy-öt kezelésre lenne szükség.
Fotó: Segesvári Csaba

A német orvosok az első őssejt-kezelésekor azt mondták, nem ígérnek semmit, de 4-5 alkalommal biztosan meg kell ismételni a beavatkozást ahhoz, hogy jelentős és tartós változás álljon be . Zsuzsáék legközelebb ősszel utaznának, de a több milliós kezelést ismét nem tudják saját erőből finanszírozni. A család az „Egyedül nem megy" Fogyatékos Gyermekek Alapítványán keresztül támogatható. FHB:18203088-06007565-40010017, Adószám: 18382660-1-04

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a felújított Katolikus házat Szegeden

Az épületben kulturális és teológiai programokat tartanak, de rendeznek előadásokat, beszélgetéseket is. Tovább olvasom