Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

˝Azt tesszük, amit fiatalon szerettünk˝

Szeged - A Nosztalgia Népitánc Együttes alapító tagjai az ÉDOSZ Táncegyüttesben és az ÉDOSZ Szeged Táncegyüttesben szerepeltek 1972-ig, azóta csak jubileumi találkozókon jöttek össze. 8 éve ért meg a gondolat, hogy új együttest hoznak létre.
– Két hét alatt megvarrtuk magunknak a ruhákat, azóta lelkesen gyakorolunk hetente kétszer 2-2 órát a tápai művelődési házban. Mostani 16 tagunkból öten foglalkoztak korábban öt évnél többet tánccal. A legidősebb köztünk 75 éves, az átlagéletkorunk 68 esztendő – meséli az együttes vezetője és a viseletek készítője, Szvobodáné Piacsek Ilona. A koreográfus a Kölcsey-díjas Laczi Ferencné, ő írta át a számaikat, régen ugyanis cigányzenekarral táncoltak. Most a Kender zenekar kíséri őket Magyar Enikő vezetésével.

Életelemük a fellépés. Fotó: DM/DV
Életelemük a fellépés. Fotó: DM/DV

– Életelemünk a fellépés; a sikerélmény másodlagos, az a fontos, hogy a versenyeken szakmai zsűri értékeli a kemény munkánkat – teszi hozzá. Egyik versenyt nyerik meg a másik után. Például a kistérségi nyugdíjas Ki mit tud?-ról is első helyezéssel jöttek el. A Népek tánca, népek zenéje versenyen egy görögországi utazás útiköltségét és egy paráliai utcai fellépési lehetőséget kaptak jutalmul. A hévízi nyugdíjas Ki mit tud? országos döntőjéről már kétszer hozták el a kiemelt arany fokozatot és a vándorserleget, ha idén májusban is megnyerik, végleg az övék marad. Ezen a megmérettetésen szatmári táncokkal szerepelnek. A középdöntőn a zsűri „nyugdíjas körökben országos elismerésnek örvendő együttesként" emelte ki a produkciójukat. – Nem konditerembe járunk, nem sétálunk, azt tesszük, amit fiatalon szerettünk – fűzi hozzá az együttesvezető. – Néha kikezdenek bennünket az élő zene miatt, pedig ha mi bevállaljuk, hogy táncolunk, szükségünk van rá. A zenészek minden idegszálukkal figyelnek ránk, ha például baj van a légkondicionálással, vagy felpörög az együttes, nem csúszunk ki a ritmusból. Csodadolog ez, én azt kívánom minden hasonló korúnak: találjon magának olyan elfoglaltságot, mint amennyi boldogságot ez nekünk jelent!

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. április 15. 20:16
    „A deszki gyerekek a nagyszinházban néptánc országost nyertek!
    Az nem hír :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan szerezzem vissza a pénzemet?

Rovatunkban dr. Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke válaszol az olvasóink által feltett,… Tovább olvasom