Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

B. Nagy László: Ahogyan a feladatot megoldom, az maga a politika

Csongrád megye - A közigazgatás átalakításának mindenki által érzékelhető állomása volt, hogy 4 hónappal ezelőtt megkezdték működésüket a kormányhivatalok. Csongrád megyében B. Nagy László fideszes politikus lett a kormánymegbízott. Eddigi tapasztalatairól, a hivatal bővüléséről és személyes életéről is kérdeztük.
– Eszébe ötlött már a választások óta, hogy talán jobb is, hogy nem lett Szeged polgármestere?
– Megfordult a fejemben... De igazából nem tudom összehasonlítani, hiszen fogalmam sincs, milyen lenne, ha engem választottak volna meg polgármesternek. Mindenesetre míg ott voltam a szegedi testületben, mint önkormányzati képviselő, nem nyerte meg a tetszésemet az ottani stílus, morál, miliő.

– Lehet, hogy a kománymegbízotti posztról módja lesz ezen változtatni?

– Mire gondol?

– Az új alkotmányra, amely szerint a kormányhivatalok bizonyos befolyást nyernek az önkormányzatokra.

– Sok a félreértés ekörül. Szögezzük le, hogy a kormányhivatal nem avatkozik az önkormányzatok működésébe. Kizárólag egyféle különleges helyzet kialakulása esetén – aminek, valljuk meg, kevés a valószínűsége –, ha egy települési önkormányzat nem hozza meg a működéséhez kötelező szabályokat és törvényben előírt döntéseket, akkor a bíróság kötelezi erre; és ha ezután sem, akkor a kormányhivatal hozza meg ezeket a döntéseket.

– Ettől a jogkörtől megkülönböztetendő a törvényességi felügyelet?
– Így van, a kormányhivatalhoz tartozik a volt közigazgatási hivatal, amely azelőtt is, most is ellenőrzi az önkormányzatok működésének jogszerűségét.

– Nem nagyon tudjuk még, mi más dolga van a kormányhivatalnak, ráadásul sokan összekeverik az égisze alatt megnyílt kormányablakkal, azt pedig az önkormányzati okmányirodákkal. Segítene eligazodni?
– Az állami feladatokat összesen 33 szakigazgatási szerv látta el eddig régiós szinten. A 4 hónappal ezelőtti átalakulás lényege: a kormányhivatalokkal megyei szintre került e feladatok egy része, országosan általában 14 volt szakigazgatási szervezet munkája. A kormányhivatalok – Budapesttel együtt összesen 20 kezdte meg működését január elsejével – ügyfélszolgálatai a kormányablakok. Csongrád megyében egyelőre Szegeden és Hódmezővásárhelyen van ilyen, és lesznek majd a járási központokban is. Ezek nem tévesztendők össze az önkormányzati okmányirodákkal, amelyek ma állami feladatokat is ellátnak. Vagyis a kormányhivatal a kormány megyei szintű irányítási szerve, amely ezen a középszinten hangolja össze és végzi el az állami feladatokat.

Kinevezése óta megváltozott B. Nagy László élete. Fotó: Karnok Csaba
Kinevezése óta megváltozott B. Nagy László élete.
Fotó: Karnok Csaba

– Mi volt az átszervezés célja és mi valósult meg eddig?
– Az államigazgatás átszervezése azért történt és történik, hogy egyszerűbb és olcsóbb lehessen. Megszüntettük a leginkább szembetűnő ingatlangazdálkodási anomáliákat; volt olyan szakigazgatási szerv, amelyik ingatlant bérelt a működéséhez, holott a sajátja üresen állt. A 4 hónap alatt 120 milliót már megtakarítottunk; kevesebbe kerülnek a szolgáltatások, a takarításon, karbantartáson, ilyesmin spóroltunk már 40 milliót. A kormányablakkal az egyablakos ügyintézést céloztuk meg. Az igazi áttörést az jelenti majd, ha sikerül rendet raknunk a jogszabályok dzsungelében, ha ki tudjuk gyomlálni a rendszerből a rengeteg fölösleges szabályt. A most hozzánk került – a mi megyénkben összesen 17-féle – szakterületen ezt 2013 végéig kell megoldanunk.

– A hivatalok természetük szerint burjánzanak... A kormányhivatal merre fejlődik?
– Az új alkotmány, majd a sarkalatos törvények nyilvánvalóan új feladatokat hoznak, nem beszélve a nagy rendszerek – az oktatás, az egészségügy, az önkormányzatiság – átalakításáról. Még nem tudjuk pontosan, milyen hatásuk lesz ezeknek a kormányhivatalokra, hiszen nem dőlt el, hogy az önkormányzatok által jelenleg ellátott állami feladatok közül mi kerül vissza, például állami lesz-e a közoktatás és így tovább.

– Hány ember dolgozik a Csongrád megyei kormányhivatalban?
– A korábbi közigazgatási hivatal, plusz az általunk átvett, volt szakigazgatási szervek összlétszáma: 1046. Most kell majd csökkentenünk 20 fővel. 98 százalékban ugyanazok a munkatársaim, akik azelőtt dolgoztak a közigazgatásban, egyedül a kormányablak munkatársai újak, ők képzést kaptak, vizsgáztak és a munkájuk alapján „vizsgáztatják" majd az ügyfelek az új mentalitást, aminek lényege: gyors, pontos, udvarias kiszolgálás. Szerencsém volt, szakmai kiválóságok a kollégák, így nálunk zökkenőmentesen ment az átállás, és egy csomó területen előbbre is tartunk, mint más megyékben.

– Érzékelte-e a környezetében, hogy ön lett a megye első embere? Megváltozott az élete?
– Nem. Igen. Szóval igen, megváltozott az életem, mert egy percem sincs magamra, rettentő kevés a családomra. De nem érzékeltem, hogy másként viselkednének velem, bár rengetegen fordulnak hozzám azért, mert azt hiszik, én lettem az, aki mindent el tud intézni. Pedig dehogy. A munkatársaim szakmailag a minisztériumokhoz tartoznak, nem tudok és nem akarok beleavatkozni a munkájukba, és ugyanez a helyzet az önkormányzatok tekintetében.

– A kormánymegbízotti poszt nem lesz összeférhetetlen az országgyűlési képviselőséggel?
– Sok változást hoz a 200 fős parlament – ez is elképzelhető.

– Mi lesz akkor?
– Ezen még nem gondolkodtam. Egyelőre csak előnyét látom annak, hogy képviselő vagyok, mert elég nagy lobbierőt igényel, hogy valóban össze lehessen fésülni az államigazgatási területek működését. Egy képviselő könnyebben eléri az illetékes államtitkárt vagy minisztert, ha problémát lát – igaz, hetente hivatalosan is megbeszéljük az aktualitásokat. Pillanatnyilag tehát jól érzem magam, mert van jól körülhatárolt feladatom, látom az elejét, a folyamatát, a végét.

– Ízlik a politikus-lét?
– Nehéz erre bármit mondani, mert mindenki mást ért azon, mit jelent politikusként tevékenykedni. Szerintem? Ahogyan megoldom a feladatomat, az maga a politika. Az a célom, hogy jól csináljam – és ez már egy politika. Ha megyei kormányhivatalt vezetek, azt az országban a legjobban szeretném csinálni.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Egyolvasó 2011. május 05. 06:00
  „30. queenmargareth 2011.05.03. 19:56

  minden megyének van kormánybiztosa?Minek?

  Mert megígérte a fidesz, hogy 1000000 munkahelyet teremt.”
 • 47. queenmargareth 2011. május 05. 03:17
  „megint nagyon okos vagy. Ma újra megdicsérnek.
  Én is mert munkahelyet teremtettél, mint írtad a csökk. munkaképességűeknek.Keményen dolgozol velük, Ők is keményen dolgoznak, jó fizetésért.
  Biztos van ilyen kiállásuk”
 • 46. jozko 2011. május 04. 21:58
  „44 , 45:

  A képen én egy igényes megjelenésű, tiszta tekintetű embert látok-
  világos, tiszta, nem hivalkodó munkahelyi környezetben.

  Ennek a képnek pozitív üzenete van a tárgyilagos szemlélő számára.
  A tányáron lévő földieper valószínű, hogy olcsóbb, mint egy doboz cigaretta...
  bár őszintén szólva igazán inkább a zöldség-gyümölcsárakat ismerem, a cigiét, piáét nemigen.

  Kicsinyességre , földhözragadt szemléletre vall a kritikátok!
  A két politikus nehezen hasonlítható össze:
  nehezen lehet egy szemellenzős - egyébként megszakíthatatlanul erős -
  bányalovat vagy bivalyt egy fegyelmezett, iskolázott vadászkutyához hasonlítani!”
 • 45. ava44 2011. május 04. 20:50
  „Lehet hogy a szemüvege nem drága, de az asztalán lévő földieper méreg drága. Jól megy a narancsos politikusoknak.
  Hogy meg volt ez sértődve amikor nem ő lett a pm. Mondhatnak a szegediek a mit akarnak, kevés olyan rátermett polgármester van az országban mint a szegedi. Jó zsíros állással jutalmazták b nagy nyelvcsapásait egy operett hivatalban.Ehhez értenek a fidesznél. Sok pénz semmi munkáért.”
 • 44. queenmargareth 2011. május 04. 19:19
  „jó a szemüvege, kicsit sem drága.......”
 • 43. Herli 2011. május 04. 18:47
  „Egy képviselő könnyebben eléri az illetékes államtitkárt vagy minisztert, ha problémát lát - igaz, hetente hivatalosan is megbeszéljük az aktualitásokat.

  B. Nagy úr, ha ez igaz, és nem lódít, akkor legyen szíves az illetékes miniszterrel megbeszélni azaz lobbizni, hogy az 5-ös és 47-es út közötti pályaszakasz elkerülőnek számítson.
  Ha van elég esze a miniszternek akkor ezt egyből felfogja, hogy jogos a kérés, ha nem akkor adjon a kezébe egy térképet és verje oda az orrát, hogy értse meg miről is van szó.
  Mostantól figyelem, mit ér el ez ügyben.
  Segíthetnek ebben Bohácsék is, meg Lázár, meg Nógrádi, meg Botka manó is !!!

  CSAK ISMÉTLÉS, NEHOGY ELFELEJTŐDJÖN !!”
 • 42. macs 2011. május 04. 18:44
  „40. unknown,
  legyen igazad! Tényleg csodálatos lenne, ha minden hivatalos ügyemet pikk-pakk el tudnám intézni. Sajnos én nem vagyok ennyire optimista.”
 • 41. unknown 2011. május 04. 17:30
  „Volt egy régi Kabos László film, a Veréb is madár. A hatvanas évek Magyarországán játszódik. Ikertestvére Ausztriában élt. Nyugaton akart a magyar fél üzletet kötni valaminek a szállítására. A nyugati ügyintéző aláírta a szerződést, rányomta a pecsétet a papírra és kijelentette: részükről oké. Itthon kis hazánkban elindult a papír az ügyintézőtől az osztályvezetőn át a főosztály illetékesén át a külkercég aláírásán tovább a minisztériumhoz, kószált a papír fél évig. Nekünk is meg kell tanulni a leckét: nem feltétlenül kell küldözgetni a papírt, tervet, elképzelést, beadványt, kérelmet egyik hivatalból a másikba, hogy mindenki tegye rá a maga pecsétjét, mert hogy csak ott vannak, lehetnek döntésre alkalmas szakemberek. El kell, el lehet hinni, hogy vannak emberek, akiknek több irányú képzettsége, végzettsége, határozat hozatali alkalmassága van.”
 • 40. unknown 2011. május 04. 17:17
  „Kedves/Tisztelt 37. macs, azt hiszem nem olvastad el figyelmesen az általam (magamról) írtakat. Az általad idézett kitétel a hozzám hasonlóan több képzettséggel (jogszabályok, szabványok, ismeretek széles körével) rendelkező alkalmas ügyintézőkre vonatkozik. Akik képesek átlátni több hatóság előírását és így határozatot hozni. Nyilvánvaló, hogy az indoklásban képesnek kell lenniük a kellő joganyag megjelölésére. Éppen ezt az előnyt taglaltam.”
 • 39. szeti 2011. május 04. 17:12
  „38. ez nem igaz, mert az árkád is több munkahelyet teremt, illetve a lézerközpont önmagában is, de a ráépülő iparral-szolgáltatással együtt pláne munkahelyteremtő. persze munkahelyből sosem elég, az tény, még bőven van hová fejlődni.”
 • 38. johnconnor 2011. május 04. 16:28
  „B.nagy László úr! ön munkahelyeket ígért a választásokkor -nagyon helyesen!
  e témával kapcsolatban alig lehet valamit hallani
  (az árkád kb 150 munkahelyet jelent csak a lézerközpont szintén nem kifejezetten munkahelyteremtő...)
  Szegeden -az egyik- legégetőbb probléma!”
 • 37. macs 2011. május 04. 10:46
  „31. unknown 2011.05.03. 20:50
  "Éppen ebben látom a kormányhivatalok jövőbeli lehetőségét, hogy akik ilyen sokirányú képzettséggel és gyakorlattal rendelkeznek önállóan legyenek képesek átlátni és értékelni az eléjük tárt ügyeket, kiiktatva a bürokratikus útvesztőket."
  Te nagyon el vagy tévedve, amikor azt hiszed, hogy a önállóan tehetnek bármit is. Ők csak a törvények szigorú betartásával intézkedhetnek a törvény által meghatározott idő alatt.”
 • 36. kalkutta 2011. május 04. 09:59
  „Mi a fene dolga lehet egy efféle hivatalnak és egy ilyen ispánnak. Lefogadom észre sem vennénk ha nem lennének.”
 • 35. queenmargareth 2011. május 04. 09:55
  „Nem Ő Frakk?, mert nagyon eltűnt és nagyon hatalmat akart. Bár itt azt hangoztatta elzavarná a köztisztviselők nagy részét”
 • 34. PipiczGabor 2011. május 03. 22:16
  „Nem hiszek egyetlen egy politikusnak sem.”
 • 33. h65535 2011. május 03. 21:56
  „elég szar az eredménye eddig az elvégzett munkának...
  hogy is mondják?
  jó munkához idő kell, sz@rhoz még több...

  KÖSZÖNJÜK EMESE, VISZLÁT!”
 • 32. JungHeinrich 2011. május 03. 21:25
  „"Ahogyan a feladatot megoldom, az maga a politika" ...ebben egyetértünk.”
 • 31. unknown 2011. május 03. 20:50
  „Most sajnálom, hogy nem vagyok 41 éves. Itt, e területen dolgozhatnék, hozhatnék határozatokat csip-csup hatósági ügyekben. Ami csak van, volt reál közép és felsőfokú szakmai képzettséget elismerő iskola az országban, mindazt elvégeztem, bizonyítványt szereztem. Mert a felügyeleti minisztériumaim megkövetelték. Gépipar, építőipar, tűz- és munkavédelem, energetika, közgazdaság (tervgazdaság) mind megvannak. Mégis a főnök igazgatóim szerint kellett kielégíteni az ő elképzeléseiket, terveiket, megoldásaikat. Esélyem sem volt, hogy érvényesüljek. Éppen ebben látom a kormányhivatalok jövőbeli lehetőségét, hogy akik ilyen sokirányú képzettséggel és gyakorlattal rendelkeznek önállóan legyenek képesek átlátni és értékelni az eléjük tárt ügyeket, kiiktatva a bürokratikus útvesztőket. Sok sikert B. Nagy Lászlóék munkájához.”
 • 30. queenmargareth 2011. május 03. 19:56
  „minden megyének van kormánybiztosa?Minek?”
 • 29. Lucia 2011. május 03. 19:06
  „Én személyesen ismerem B. Nagy Lászlót! Nagyon okos, intelligens, család imádó ember (már nagyapa)! Nagy mázli, hogy ő lett a megye első embere! Szomorkodtam, amikor kikapott a polgármester választáson, de most örülök!
  Abban 100%-ig biztos vagyok, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal lesz a legjobb kis hazánkban!”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 hónap alatt 3 árcsökkentés - Május 1-jétől újabb 60 termékért fizetünk kevesebbet

Tegnaptól 60 gyógyszerért fizetünk kevesebbet. Egy hónap alatt ez a harmadik ármérséklő hullám. Tovább olvasom