Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

B. Nagy László: klassz színdarab zajlott a szegedi városházán

Csongrád megye - Az elmúlt 23 év legnagyobb államigazgatási átrendeződése a járási hivatalok januári elindulása – vallja B. Nagy László kormánymegbízott. Szerinte nincs logikus magyarázat arra, hogy nem tudtak megállapodni a szegedi polgármesterrel.
– Szeged, Ercsi, Dömös. Három önkormányzat nem írta alá a megállapodást kormányhivatalával a járási hivatalok megalapításáról. Ki a felelős a kialakult helyzetért?
– Október 31-éig kellett volna megállapodnunk a polgármesterrel. Országosan 2763 településsel kellett szerződést kötni a kormányhivataloknak. 99,9 százalék megtette, csak 3 település nem – sajnálatos, hogy az egyik Szeged. Kár volt politikát vinni ebbe az ügybe. Szeged megint az ország szájára került, én ettől nem érzem jól magam.

– Beszédtéma a parlamentben, a közigazgatási minisztériumban, ami történt?
– Mindenki tud róla a minisztériumokban, a kormányban. Leginkább az értetlenség és a csodálkozás jellemző, nincs logikus magyarázat. Botka Lászlón kívül ez senkinek sem jó.

– Váltottak szót azóta?

– Nem, elérte, amit akart. Klassz színdarab zajlott múlt kedden a városházán.

– És frakciótársaival, Bohács Zsolttal és Kalmár Ferenccel beszélt? Ők sem adták felhatalmazásukat a megállapodáshoz a szegedi közgyűlésben.
– Beszéltem velük. Eleve vicces volt a polgármester előterjesztése. Nem volt értelme annak, amiről a képviselők beszéltek. Milyen alapon várt ellentételezést az önkormányzat? Milyen alapon küld ultimátumot az államnak?

– Hogy a hivatal kialakításához kapcsolódó indokolt, igazolt költségeit – mintegy 354 millió forintot – megtérítsék.
– Az ellentételezést eleve kizárta a törvény. A nemzeti vagyonban egyenértékű az állami és az önkormányzati vagyon. Nem helyes államosításról beszélni, mert nem arról van szó, hogy bárkitől magánvagyont vennénk el. Nem történik változás a tulajdonjogban, az állam ingyenes használatba veszi a járási hivatalokat. A szegedi okmányirodában megvalósult fejlesztések nagy része pedig állami finanszírozású volt, vagy pályázati forrás, legnagyobb részét nem a város fizette.

– Jövő csütörtökig egyedül dönt. Szigorú lesz Szegeddel?
– Szeged lényegesen jobban járt volna a megállapodással. Érdekes, aláírta a szerződést a baloldalhoz tartozó Buzás Péter vagy Szirbik Imre is, egyáltalán nem tűnt úgy, mintha szomorkodtak volna. Szentes azt is felajánlotta, hogy saját költségén áthelyezi az okmányirodát a majdani hivatali épületen belül. Meg fogom hozni a határozatot, ami nagyjából az eredeti előterjesztésemet tartalmazza majd. De fontos kivétel, hogy a Fő fasori irodaépületet már nem tudom felajánlani ingyenes használatra Szegednek. Amint a határozatomat megkapja a város, jogilag megtörtént a megállapodás. Nincs lehetősége megakadályozni az önkormányzatnak. Jogi útra terelheti ugyan az ügyet, de elég furcsa lenne, ha az országban egyedül Szeged menne bíróságra a magyar állam ellen.

– És ha úgy alakul, hogy nem hajlandók kiköltözni a városi irodák a Huszár utcából?
– Akkor jogsértő állapotról beszélhetünk. Nyilván nem fogjuk kilakoltatni őket, valamilyen normális megoldást kell találni. Nem azt várjuk el, hogy január 1-jéig mindenki vegye a sátorfáját, hagyunk időt a költözésre. A városnak rengeteg üres ingatlana van, ez nem lehet probléma. A költözés költségét azonban nem lehet áthárítani az államra. Egyébként maradhat a Huszár utcában a Ritek Zrt., az anyakönyvi iroda, a raktárak, a választási központ is.

– Hogyan alakul ki működőképes rendszer januárig?
– Az a cél, hogy az állampolgár ne vegyen észre semmit a változásból, ha január 2-án bemegy valamelyik hivatalba. Ugyanazt kapja, ugyanott, lehetőleg ugyanattól, mint eddig. Jól működő, egységes, ügyfélbarát rendszer épül – és a minőséghez a szegedieknek is ugyanolyan joguk van, mint másoknak Csongrád megyében. Más önkormányzatok rájöttek arra, hogy számukra is pozitív folyamat zajlik. Ráadásul időközben azt is bejelentette a kormány, hogy konszolidálja adósságállományukat. Egy biztos: megmenekültek az önkormányzatok.

– Mi az értelme az államigazgatás átszervezésének?
– Javulni fog az ügyintézés minősége. Kevesebb lesz a hátralékos ügy. Ma még fikciónak hangzik a szerethető közigazgatás, de elérhető. Mert a mogorva, durva ügyintéző nem sokáig tud maradni a helyén. Ez íratlan szabály nálunk.

– Miként részesülnek mindebből a kistelepüléseken élők?
– A járási hivatal hatókörében ügygondnokságok működnek majd, ők kimennek a településre. Minden helyhatóság hozzájárul valamivel a rendszerhez: embert ad a hivatalnak, vagy fogadja az ügysegédeket. A következő fontos lépés jövőre várható: amely település tudja biztosítani a feltételeket, kormányablakot működtethet. Önkormányzatnál, iskolában, akár egyetlen szobában, modern informatikai rendszerrel és olyan ügyintézővel, aki jóval szélesebb tudással bír, mint amit korábban tapasztalt az állampolgár. Tudtommal Csongrád megye szinte valamennyi települése szeretne ilyet. Technikailag már lehetséges, az emberanyag még nincs meg, bonyolult szakvizsgát kell tenni hozzá. Az utókor tudja majd értékelni ezt a változást, de az biztos, hogy az elmúlt 23 év legnagyobb államigazgatási átrendeződése a járási hivatalok január elsejei elindulása.

– Mitől lesz olcsóbb a rendszer?
– Egy centralizált, egy kézben lévő rendszer nagy megtakarítást érhet el eszközbeszerzésben, energiafogyasztásban. Egységes az irányítás, sok köztes szereplő és sok értelmetlen, politikailag motivált döntés kikerül a rendszerből. Az emberek jövedelme 2014-től egységesül, a közigazgatási életpályamodell révén. Óriási tartalékok vannak működési, személyi költségekben, jogszabály-módosításokban.

– Mikor lesz nyilvános a járási hivatalok vezetőinek névsora?
– Várhatóan december elején megkapják kinevezésüket. Döntő többségüknek szerintem nem lesz új a feladat. Nem az utcáról, nem a versenyszférából kerülnek ide. Sokkal több jelentkezőt vártam, nem dúskáltunk az aspiránsokban.

– Maguk jelentkeztek, vagy a kormányhivatal „castingol"?
– Mindenki legyen hozzáértő, és jól tudjon bánni az emberekkel – ez a lényeg. Komoly munkabírást és szakmai tudást igénylő feladatuk lesz. Az általam „castingolt" szakemberek közül mindenki megfelel ennek a kritériumnak.

– Kik a jelöltek? Egy Szeged térségi óvoda átadó ünnepségének hivatalos meghívójában például Bodó Imrét már a járási hivatal vezetőjeként emlegették.
– Aki a meghívót írta, úgy tűnik, tájékozottabb, mint a miniszterelnök. Orbán Viktor még szerintem nem tudja, kik lesznek a hivatalvezetők. Még talán Navracsics Tibor sem. Nem akarok neveket mondani. Amíg nem fognak kezet a Parlamentben a miniszterrel, nem ildomos találgatni ebben a kérdésben. A véleményemet kikérik, de nem én döntök.

Olvasóink írták

113 hozzászólás
 • 113. kilo 2012. november 12. 10:26
  „Meg jo, hogy a Drakon-szegedimelos-Damoklesz triasz mindket megszolalasakor 10 percen belul irt 3 neven :)”
 • 112. macs 2012. november 11. 18:34
  „Drakón,
  ugyanazok az emberek, ugyanott, ugyanazon szabályok szerint fognak dolgozni, csak más lesz a táblára írva. Szerinted ettől a helyzet magaslatára fog kerülni az ügyintézés?”
 • 111. Damoklesz 2012. november 11. 18:06
  „Egyet értek szegedimelóssal. Bajnai meg Gyurcsány alatt ha jobbrol fújt a szél azért ha barról fújt azért volt áremelés. Ja és Botka eltárs ennek a diszes csapatnak a tagja.”
 • 110. szegedimelós 2012. november 11. 18:03
  „Lassan mondom, hogy az elvtársak is megértsék. Örülök hogy az elmúlt két évben nem volt 12 villanyár emelés!”
 • 109. Drakón 2012. november 11. 17:58
  „Örülök, hogy jövőre nem kell szabadságot kivennem ha hivatalos ügyet kell intéznem. A város pedig eddig is sem volt a helyzet magaslatán, gondoljunk csak az okmány irodában kígyózó sorokra.”
 • 108. macs 2012. november 11. 15:22
  „70. nemezis,
  értelek!Ha jól belegondolok, valamikor az év elején a közgyűlés kormánypárti képviselői jelentős létszámleépítést követelt. Tehát egyik oldalról legyenek kevesebben, a másik oldalról pedig a kevesebb ember dolgozzon az elküldöttek, sőt a korábban elküldöttek helyett is, de ezt lehetőleg napi 8 órában tegyék meg. :-) Most pedig BNL a fejükre olvassa, hogy nem elég hatékonyak. Vagyis létrehoztak egy állapotot, amibe már bele volt kódolva a probléma. Ez is érdekes, vagy tévedek. :-)
  Az átszervezés okaként az olcsóbb és gyorsabb, mosolygós ügyintézést nevezték meg, és ha jól értem még bővíteni is fognak, illetve kihelyezett munkahelyeket is létre fognak hozni, nos ez számomra nem tűnik olcsóbbnak.
  Ami a pénzt illeti tudod, hogy honnan fog Szeged előkapni 354 milliót, hogy megoldja az irodák elhelyezését, vagy az informatikai hálózat kiépítését? Erre a kiadásra nem igazán számított a város. Van javaslatod, hogy miből/kitől vonjanak el ennyi pénzt?
  Drakón,
  javaslom kérj időpontot akár telefonon, akár interneten és szerdán este 1/2 6-ig vannak nyitva.”
 • 107. DMagóg 2012. november 11. 13:00
  „102.szegedimelós 2012.11.11. 12:21: "Köszönöm az Orbán kormánynak,hogy az elmúll két évben nem volt 12 villanyáram emelés, mint Gordonka és Gyurcsány alatt akiket most vissza sírtok."
  Már megbocsáss! Ha Neked nem tetszik az új, az már eleve a réginek a visszasírása?! Nem, nem! Még akkor sem, ha azt mondom, hogy ez rosszabb, mint a régi!
  Nálad Ez csak azért jobb, mint a régi, mert Ez, nem Az? Te erre vágytál? Nos, én nem!
  Ez volt, ez van, ez lehetne! Nos, iduljunk ki az utóbbiból! Miért is nincs az, ami lehetne?”
 • 106. DMagóg 2012. november 11. 12:38
  „101.Kiabrandultbaloldaliszavazo 2012.11.11. 12:19 "Kedves Balos Bérkomentelők!
  Itt vagytok mint Bajnai régi arcok új néven!"
  Nem, nem! Azokból kiábrádoltunk- sajnos későn- ám, ezekből már sokkal hamarabb!
  Ébredj! Még Neked sem késő! Nem vagyok balos, főleg nem bérkommentelő, ám megértő, ha Neked ezért fizetnek! A feltevésem éppúgy jogos, mint a Tied!”
 • 105. jozko 2012. november 11. 12:38
  „A kutya ugat, a karaván halad...

  A Kormányhivatal, B. Nagy László vezetésével végrehajt egy kormányhatározatot - apellálni az alaptörvény elfogadásakor lehetett/kellet volna - de az már jogerős.
  Ezen a mi a "heti piac" kvalitású komment-háborúnk nem sokat változtat.
  Szeged fellebezhet - de a fellebezés a végrehajtásra nézve nem halasztó hatályú.
  Úgy tűnik, az államigazgatás "járásosítása" 2013. január elsejével beindul.
  Szegeden lehet még egy darabig jogászkodni, némi /anyagi/ kárpótlás sem teljesen esélytelen - de Szeged sem állam az államban.

  Ezzel a csűrés-csavarásal mindenki a maga módján politikai előnyt akar/t/ szerezni.
  A Fidesz frakció kiállt a város, a választók érdekei mellett - de a törvénnyel ezzel együtt sem mehetnek szembe-
  az átadást nem torpedózhatják meg /kicsit olyan ez, mint amikor "éles" lövészetet produkálnak - vaktölténnyel/.
  Gesztus értékű, több szót nem érdemel - jogalap lehet viszont egy későbbi esetleges
  "kártérítés" kieszközölésére...

  Botka László /egyelőre/ polgármester úr felturbózta a dolgot rendesen.
  A "szabad királyi város" hasonlatot már többször is emlegette - most is kijátssza minden aduját -
  ő semmit nem veszíthet.
  Ha kap a város kártérítést, az mindenkinek jó - és kétségtelenül növeli Botka László tekintélyét / is : a Fidesz frakció ez esetben osztozhat vele a sikerben és a népszerűségben.../
  Országos karrierépítési elképzeléséhez nagyon is jól jön/ne egy kis dicsfény!
  Ha az átadást a törvény betűje szerint hajtják végre - és coki kártérítés- azért a balhét Botka viszi el, hiszen még a "cseringatlan" is ugrott - ez esetben nem moshatja le magáról, hogy személyeskedése miatt bukott a mutatvány
  /ami nem biztos, hogy így van, de a közvélemény gyorsan ítél.../.
  Egyszóval itt mindenki jól akar/t/ járni - ami természetesen nem fog sikerülni.

  Egyébként azt kiszámolta már valaki, mekkora "adminisztrációs" feladata marad a városnak az átszervezés után
  és mekkora "hivatalt", mekkora létszámot igényel?
  Vagy csak lövöldözünk itt egymásra - vaktában?”
 • 104. Damoklesz 2012. november 11. 12:28
  „Visszasirjátok azokat akik az emeberek szemét kilővették, eladták az országot és kifosztották az emebereket!”
 • 103. Drakón 2012. november 11. 12:24
  „Kedves hozzá szólók!
  A legnagyobb probléma ha most ügyet akarok intézni szabit kell kivennem,mert az ügyintéző munkaideje 8-16.00 óráig tart. Ha feláll a járási hivatal akkor 16.00 óra után is tudok ügyeket intézni és nem kell szabit kivennem, Hát ezért lesz jobb!”
 • 102. szegedimelós 2012. november 11. 12:21
  „Köszönöm az Orbán kormánynak,hogy az elmúll két évben nem volt 12 villanyáram emelés, mint Gordonka és Gyurcsány alatt akiket most vissza sírtok.”
 • 101. Kiabrandultbaloldaliszavazo 2012. november 11. 12:19
  „Kedves Balos Bérkomentelők!
  Itt vagytok mint Bajnai régi arcok új néven!”
 • 100. DMagóg 2012. november 11. 12:15
  „"B. Nagy László: klassz színdarab zajlott a szegedi városházán"
  Színház az egész világ! A színdarabot -jelenleg- Önök írják! Nem tűnik, egy sikeres színdarabnak! Ripacsok! Tovább is van, mondjam még?”
 • 99. roxper 2012. november 11. 12:02
  „Szerencsétlen mackó csak provokál ahogy frakkrécia is szokta.
  Ha nagy ritkán vidéki, pesti egyéb emberrel "politizálok" akkor pont az ellenkezőjét mondják hogy Szegeden jól csinálja, mert nem hódol be az aljas aktuálpolitikának és felnéznek városunkra! ;)”
 • 98. dondongó 2012. november 11. 11:41
  „B. Nagy miért nem ment el a közgyűlés ülésére érvelni a maga igaza mellett?”
 • 97. dilidoki 2012. november 11. 11:37
  „89. maci53: Barátom, ha neked ilyen kín szegedinek lenni, egyszerű a megoldás: Hmlázárhely közel van, ott mindig süt a nap, a tisztességes minden vezető és dagadhat a polgári kebel a büszkeségtől. Csak arra kérlek, vidd a fidesznyik cimbiket is, mentsd meg őket ebből a fertőből! Ez igazi win-win szituáció lenne.”
 • 96. lukrecia 2012. november 11. 11:30
  „A Huszar u tulajdon viszonyai közben meg kell említeni egy (titkos) bérleti szerződést is. Ez sok ember előtt nem volt köztudott dolog.
  Mas : RITEK Rt. Ok végzik az önkormányzati számítógépes bulikat. Valamikor kimagasló kapcsolat létezett az Opel Kereskedő és Botka között, vajazottan mentek a dolgok oda vissza. Majd jött a nagyveszekedés ahol elküldték egymást a "kiinduló helyzetbe"
  Mas. A jelenlegi civakodás Botka _és B . Laci között Szeged számára előnytelen”
 • 95. gaborkonya 2012. november 11. 11:29
  „Maci és aas, ennyire nem vagytok képben, vagy csak Botkát akarjátok mocskolni ilyen primitiv módon és igaztalanul?? Emlékeztetőül a történet lényege, tényekkel és az én véleményemmel röviden:
  B Nagy úr, nem klassz szindarab volt az a jó néhány órás vita, amit magam is végigéltem ott, hanem fájdalmas dráma, ahogy Önök egyoldaluan megfosztják a várost a Huszár utcai irodáktól berendezéseikkel együtt ingyen. És az újonnan kialakitandó irodák városra kényszeritett igazolt költségeit sem akarják megtériteni, ebben a kormányzati elvonásokkal terhelt költségvetési helyzetben. Némi feloldódást jelentett, hogy az Ön fideszes elvtársai nagynehezen belátták, hogy mégsem szavazhatnak ennyire a város érdekei ellen, igy szavazták meg nagynehezen, a névszerinti szavazástól is tartva az igazolt 354 M. költség megtéritését az uj városi hivatal kialakitásának. Szégyen gyalázat, hogy Ön ennek a megtéritését sem támogatja, és az Ön által felajánlott csereingatlant is visszavonta!!”
 • 94. DMagóg 2012. november 11. 11:02
  „91.dondongó 2012.11.11. 10:41: "Maci, ki kíváncsi a nyalizó dörmögésedre?:-)"
  Már megbocsáss, nem dörmög, hanem brummog! Mindkettő jól áll Neki, s profi(nak hiszi magát)!”
113 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízen kapnak csúcsnyugdíjat Csongrád megyében

A megye közel 83 ezer nyugdíjasának több mint fele 50 ezer és 100 ezer forint közötti ellátást kap havonta. Tovább olvasom