Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

B. Nagy László: Versenyképesebb lesz az állam

Csongrád megye - Január 1-jétől a kormányhivatal mellett kialakított intézményfenntartó központ kezeli és működteti a megyei önkormányzat volt intézményeit. Az államigazgatás átalakításában a legmarkánsabb változások jövőre lezajlanak, utána következik a „bejáratás". B. Nagy László kormánymegbízott válaszolt kérdéseinkre.
– A kormányhivatal egy éve alatt sikerült-e bizonyítani, hogy olcsóbban működhet az állam?
– Tavaly január óta 17 szakigazgatási szerv működik a kormányhivatalban, és mintegy 70-féle ügykörben fogadja a kormányablak az ügyfeleket. A visszajelzések jók, az állampolgárok elégedettek, még az ide nem tartozó ügyeikben is bejönnek, például a végtörlesztésről érdeklődnek, úgyhogy az ügyfélszolgálatnak rengeteg a tájékoztatási feladata is. Az induláskor országosan 62 milliárd forinttal kevesebb pénz állt rendelkezésre a korábbihoz képest. Itt nálunk, Csongrád megyében ez azt jelentette, hogy 2,5 milliárddal kevesebből kellett működtetnünk a rendszert, mint korábban. Utólag megmondom, aggódtam emiatt. De bebizonyosodott, hogy nem utópia az olcsóbb állam ideája, év végére a tizede sem maradt meg a hiánynak.

– Mi a titka?
– A koncentrációban van spórolási lehetőség. Több százmilliós megtakarítást tudtunk elérni a jobb ingatlangazdálkodással, különféle eszközök, az üzemanyag és egyebek központi beszerzésével. Elkezdtük és folytatjuk a deregulációt: 900–1000 körüli jogszabály szűnt meg úgy, hogy az állampolgárok észre sem vették. A fölöslegesen burjánzó szabályok ritkításában még nagy tartalékokat látok. Vagyis az államigazgatás átalakításában az első nagy lépés jól sikerült, jó az irány az átláthatóbb, olcsóbb működés felé.

– Január 1-jétől itt a következő nagyobb változás: a megyei önkormányzat intézményei a kormányhivatalhoz kerülnek. Fölkészültek?
– Jól néznénk ki, ha nem készültünk volna fel. De nem a kormányhivatalhoz, nem alá, nem fölé kerülnek a megyei intézmények, hanem... mellé. Önálló költségvetésű intézmény, a Megyei Intézményfenntartó Központ, nem hivatalos elnevezéssel a MIK működteti januártól, amit eddig a megyei önkormányzat működtetett, beleértve az intézmények mellett a gazdasági szervezeteket, az üzletrészeket, az alapítványokat, minden vagyonelemet. Kivéve a szentesi, a makói és a deszki kórházat, amelyek az egészségügyért felelős államtitkárság felügyelete alá kerülnek, az üdülők pedig egy központi állami szervezethez. A megyei önkormányzatnál az az ingó és ingatlan vagyon marad, ami a további működéséhez szükséges, ez jobbára irodákat, járműveket, egyéb eszközöket jelent. A MIK fenntartói, kezelői jogokat kap, működteti az iskolákat, szociális intézményeket, a tulajdonos pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Az új szervezet már az induláskor takarékosságra kényszerül, mert akárcsak a kormányhivatal annak idején, a MIK sem kapja meg az eddigi működési pénzeket, hanem azoknak csak a 80 százalékát.
 
„Nem utópia az olcsóbb állam ideája.
„Nem utópia az olcsóbb állam ideája."
Fotó: Frank Yvette
– A szociális intézmények elég rossz állapotban vannak, hogyan lehet rajtuk még spórolni?
– Most mérjük föl, ezen dolgozunk már december eleje óta, és alighanem még 4–5 hónapig eltart az a munka, amely során átvilágítunk mindent. Folyamatosan változni fog a rendszer, hiszen nem valószínű, hogy az államigazgatásban van a helye például egy temetkezési vállalatnak, ami a megyei önkormányzaté volt, vagy egy mezőgazdasági termeléssel foglalkozó kft.- nek. Az átvilágítás után jön a vagyonkezelő döntése a vagyonelemekről. A kötelező feladatok terén, mint a szociális ellátás, nekünk kell majd boldogulnunk. Az a helyzet, hogy Magyarországon van egy svájci mentalitású ellátó rendszer és egy albániai szintű finanszírozási rendszer. A feszültség közöttük óriási, tehát valamit tenni kell.

– Az igényeket lejjebb adni? Vagy több pénzt költeni?
– Biztos vagyok benne, hogy óriási tartalékok vannak ebben a rendszerben is. Egy csomó örökölt anomálián muszáj változtatni, például aligha kell szociális otthont működtetni egy műemlék kastélyban, amit nem lehet rentábilisan fölújítani.

– Miért választotta a szegedi ingatlankezelő volt vezérigazgatóját, Tápai Pétert a MIK élére? Milyen szaktudást kíván ez a poszt?
– Tápai Pétert azért gondolom alkalmasnak, mert rövid idő alatt 5-700 milliót tudott megtakarítani az IKV működési költségéből, ráadásul folyamatos politikai össztűz alatt. A szakmai feladatokra részben átvesszük a megyei önkormányzatnál eddig dolgozott vezetőket, de a szükséges átalakításokra, ésszerűsítésre meggyőződésem szerint csakis külső személy vállalkozhat. Egyébként én csak javaslatot teszek a vezető személyére, a közigazgatási és igazságügyi miniszter nevezi ki.

– Ki jár jól ezzel a változással?
– Minden magyar állampolgár. Átláthatóbb, hatékonyabb, olcsóbb lesz az intézményrendszer és a kiszolgáló államigazgatás. Nem dőlnek be a megyei önkormányzatok; a mienknek mintegy 11 milliárdos az adósságállománya, jövőre ebből nagy baj lett volna. Mellesleg a bankok is jól járnak, országosan mintegy 160 milliárdos kétes kihelyezésük mögé kerül állami garancia.

– Nem tart attól, hogy túl nagy lesz a rendszer, ha jövőre az önkormányzati iskolák is a kormányhivatalhoz kerülnek?
– Várhatóan július 1-jétől létrejönnek a járások, majd megkezdik a működést a járási kormányhivatalok. Csongrád megyében hét járás lesz. Az önkormányzati fenntartású iskolák 2012 szeptemberétől a magyar államhoz, a járási kormányhivatalokhoz fognak tartozni. Létkérdés Magyarországon az egységes, magas színvonalú, hatékony és olcsóbb oktatás, ennek feltételeit nagyobb eséllyel teremti meg az állam, mint az egymástól eltérő lehetőségekkel rendelkező önkormányzatok.

– Mikor érnek a dolog végére?
– Remélhetőleg 2012 második felében, és 2013-tól már nem lesznek nagyobb változások. Ami szükséges is, mert ekkora átalakítási ütemet nem is lehet huzamosabb ideig bírni. Az tény, hogy az állam működése, az államigazgatás színvonala és költsége már napjainkra is versenyképesebb lett, mint amikor elkezdtük az átalakítást.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. saturnus 2011. december 31. 15:59
  „20.Deszkás/igen , de a föld forgását, az idő elteltét,a társadalom robbanását nem tudják beolyásolni sem .”
 • 21. Beroesz 2011. december 30. 23:34
  „Az államunk versenyképességét éppen most állapította meg a Ficcs meg a "sztenderdenpúrsz".

  "- Biztos vagyok benne, hogy óriási tartalékok vannak ebben a rendszerben is."
  Én nem emlékszem, hogy lett volna olyan állam, amely a szociális ellátórendszer szétverésével, sorvasztásával kecmergett volna ki a gödörből. Mert az óriási tartalékok azt jelentik, hogy leépítés, szolgáltatások megszüntetése várható.

  "A megyei önkormányzatnál az az ingó és ingatlan vagyon marad, ami a további működéséhez szükséges, ez jobbára irodákat, járműveket, egyéb eszközöket jelent."
  Magyarul lesz egy csomó intézmény és érdemi feladat nélkül maradt hivatalnokunk, akiket vagy kirúgunk (1 millió munkahely) vagy átcsoportosítunk más feladatokhoz, mondjuk a MIK-be. Mindkét esetben fölmerül a kérdés, hogy miért kell megmaradnia a megyének és 2014-ben miért kell majd erre a sóhivatalra szavazni.”
 • 20. Power 2011. december 30. 21:27
  „Minden szuper, minden jó, mindenki jól jár...már látszik a glória a kormánymegbízott feje felett.”
 • 19. deszkás 2011. december 30. 20:06
  „SATURNUS! Azt tudod hogy ők is olvassák?”
 • 18. balraat 2011. december 30. 19:53
  „És kivel kellene az államnak versenyezni?”
 • 17. KamuNeni 2011. december 30. 18:45
  „En azt ajanlommenekuljetek ki abbol azorszgbol mig lehet, mert mostmar hogy az IMF nemfogja a penzt adni diktatura jon hogy mindenkinek a vagyonat majd be kell szolgaltatni hogy az allamot erositse. Jon a Sztalinizmus nem is kommunizmus.”
 • 16. Lakos 2011. december 30. 18:02
  „Az ÁLAM én vagyok-mondta smitpál, és megborotválkozott.
  Mostantól minden egy kézben van. Még szerencse hogy a kéz tulajdonosa sohasem hazudott, és talpig becsületes... felette már nem nem biztos.”
 • 15. saturnus 2011. december 30. 17:34
  „Négyezer rendőrt toboroznak Csongrád megyében készűl a diktatúra rendőrség a polgárháború vérbe fojtására.”
 • 14. Qllancs 2011. december 30. 16:13
  „T. 13.
  Remélem a padlás söprést a milliárdosáknál kezdik ! Mert csak ott van még mit. Nem a lepusztult putriban !!!”
 • 13. DMagóg 2011. december 30. 14:08
  „Sikeresen lebontottuk (a szocilaista) állami tulajdont! Most újra felépítjük! Lesz itt még padlás sőprés is! Csak egy a baj, a padlások már üresek, vagy ha mégsem, még időben kiürítik!”
 • 12. KamuNeni 2011. december 30. 13:52
  „Vege a fidesznek. Soha tobbe nem fog senki se ra szavazni. Mint part meg az oszinte hivoket is atverte.”
 • 11. 267222 2011. december 30. 12:48
  „moderálva> Igaz,hogy tele van a zsebe lovéval,tehát neki aztán mindegy,hogy amit
  mond az csak süket duma.Igazából nem érdekli,hogy mi is történik gibicnek semmi sem drága.Egyébként/biztos a forrás/a kormányhivatalikban dolgozó hangyáknak egészen más a véleményük.Ha pedig Tápai úr ilyen kreativ volt,miért engedték,hogy megfutamodjon az IKV éléről.Nem az lett volna a köz éedeke,hogy tovább dolgozzon és sporóljón a mi pénzükből nekünk.?????”
 • 10. deszkás 2011. december 30. 11:55
  „A 472 nem pontos!”
 • 9. deszkás 2011. december 30. 11:33
  „Az az olcsóbb állam most vett 472 db Superb-t. Ez olyan verseny lesz ahol mi futunk. Egyedül és a la aranyérem.”
 • 8. Yossarian 2011. december 30. 11:28
  „édes istenem.
  déja vu érzésem van. efféle semmitmondó, hantás cikkek töltötték meg a démadárt a hatvanas-hetvenes, de még a nyolcvanas években is. csak akkor tanácselnökökkel, meg PB titkárokkal.
  csak ez még nagyobb pojáca.”
 • 7. Qllancs 2011. december 30. 11:18
  „T. 2. igazad van !!!!
  Ez a fickó --úgyan úgy mint a vezír-- hazudik össza--vissza ! Bóvli ország, bóvli kormány--bóvli politikusok !!!
  hazudnak , kábítják a népet ---de már aki gondolkodik --RÉGEN NEM hisz nekik !!!!!!!
  pl. a kormányhivatal ! ---17 más helyen IS MEGVAN !!!! csak nem 1 helyen ! MITŐL spórolás --ha a régi hivatalok is MEGMARADTAK ???? 1 ügyet --ugye most már 2 helyen --2 ügyintéző lát el !!!!!!!!!
  Tényleg spórolás !!!!Maguknak, csókosoknan csináltak ÚJ, JÓL fizető állást !!!!!!
  Ha megszűnik a Megyei Önkorm , --nem lesz dolguk --UGYE ők is mennek közmunkára !!!!!!! munkanélkülire ?????????
  v. spórolás címén : munka nincs--fizetés marad ! ?????????”
 • 6. kisvirag.simon 2011. december 30. 10:27
  „Tehát összefoglalva: A FIDESZ csak lenyúlta az önkormányzatokat!! Mert nem mindenki hülyeeeee”
 • 5. bubuk 2011. december 30. 10:20
  „Laci tata, a legtöbb régi vezető ott ül ma is a hivatalodban, ahol évek óta ült. Kivéve, aki nyugdíjba ment. Csak kéne már egy tavaszi nagytakarítás!”
 • 4. gubanc 2011. december 30. 09:08
  „Megtérült a pedálozás Viktornál!”
 • 3. zehn 2011. december 30. 09:04
  „Hagyjuk már ezt a magas szintvonalat,meg hatékonyságot! Viszont nagyon úgy tűnik, sikerült az országot lezülleszteni Fehéroroszország, Venezuela, Ukrajna gazdasági,politikai szintjére. Irány - a nagy példakép Észak - Korea. Hajrá!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozgáskorlátozottak: a Suzuki a mi autónk? - Nem fér bele a kerekes szék

Háromszor nagyobb kedvezménnyel juthatnak új autóhoz a mozgáskorlátozottak, mint korábban. Üröm az örömben: a megvásárolható Suzuki csomagtartójába nem fér be a kerekes szék. Tovább olvasom