Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Bába, a szegediek könyvkiadója: helyi értéken kezelni a helyi értéket

Szeged - Az olvasás gyönyörűségéért dolgozók beleremegnek a pénztelenségbe, amit a gazdasági válság hozott. A kulcs: az olvasó, mert aki könyvet vesz, támogatja a kiadót, a boltot is – mondja Majzik István, a szegedi Bába Kiadó ügyvezetője.

Riportkötettel debütált a Bába Kiadó: a Délmagyarország egykori újságírója, Halász Miklós városrengető cikkeit kötötte csokorba. Ezzel a Bába és Társai Nyomda kiadói szerepkörbe lépett: 1994 óta közel ezer cím szerepel kiadványai listáján.

– Nehéz hónapokat élünk! Úgy tapasztalom: a gazdasági válság megrendíti a könyvszakmát – jelenti ki Majzik István, a Bába Kiadó ügyvezetője. – Egyetlen példa, hogy bezárt a szegedi dómhoz közeli Sík Sándor könyvesbolt is. Most pedig mi készülünk különböző akciókra azért, hogy a Mars térhez közeli Betűvetés boltunkban, de más könyvüzletekben is kedvezményekkel kínáljuk kiadványainkat, mert a kiadó jövője függ attól, hogy elérjünk az olvasóhoz, raktérkészleteink csökkenjenek.

A rendszerváltozással együtt sokakban föltámadt a vágy, hogy amit nem mondhattak el senkinek, most elmondják mindenkinek. Ugyanakkor a tények mögé látni – e törekvést létezése óta támogatja a Bába Kiadó. Szent Istvántól kezdve, Trianonon át egészen a közelmúltig terjed az a történelmi skála, amelyet felölelnek kiadványai. Például csak 1956-ról több mint egy tucat könyvet jelentetett meg saját kiadásban. De a szegedi színházi életről is jelentek meg köteteik, a városi anekdota és mesekincsből is merítenek.

– A legnagyobb élményem, hogy Németh András köteteinek kiadásával hozzájárultunk ahhoz, hogy visszakapja országos rangját az első hazai veseátültetés szegedi végrehajtója. A leghasznosabb Szirtesi Zoltán egészségkönyve, amely a mély szegénységben élők számára is hasznos tanácsokkal szolgál – kezdi saját „legjei" sorolását Majzik István, aki arra a legbüszkébb, hogy olyan nagyszerű szegedi szerzők, mint például Péter László, Tóth Béla, Polner Zoltán, Horváth Dezső és mások a könyveik révén nyugdíjazásuk után is benne maradtak a helyi irodalmi és közéleti vérkeringésben.

Hasonmás kiadásban jelentették meg Dugonics András: Magyar példabeszédek és jeles mondások című könyvét, amely az első szegedi nyomdában – Grün Orbán betűivel és költségével – készült 1820-ban. A Bába Imre műhelyéből 1890-ben kikerülő Kovács Teréz-féle Szegedi képes szakácskönyvet reprint kiadásban 120 évvel később, 2010-ben újranyomta a Bába Kiadó. E gesztus is kifejezi: az első szegedi könyvkiadóval, az 1800-as évek végén dolgozó Bába Sándorral csak névrokonságban álló mai Bába Kiadó 16 éve ápolja a nemes hagyományt: jórészt helyi szerzők műveit gondozza, így segíti az olvasót, hogy helyi értéken kezelhesse a helyi értéket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetések a forradalom évfordulóján

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából október 23-án több Csongrád megyei is… Tovább olvasom