Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Babakocsival vásárolni tilos

Szeged - Két üzletben sem látják szívesen a babakocsikat Szegeden, a Kereszttöltés utcában. Az egyikre olvasónk panaszkodott, a másikon tiltó táblát helyeztek el. Lapunknak mindkét helyen azt mondták: szó sincs tiltásról.
 Nem tilos táblákat kihelyezni

Tiltó jogszabály nincs arra, hogy a bolttulajdonosok táblával szabályozzák a távol tartandó vevőkört. Bármiféle megszorítás azonban nemkívánatos magatartás – fogalmazott Martonosi István, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi alelnöke. Mint elmondta, a vakvezető kutyákra van egyedül egyértelmű állásfoglalás: azokat mindenhova be kell engedni. Mivel minden kereskedő célja, hogy sokan vásároljanak nála, értelemszerűen nem túl célravezető, ha akár a babakocsisokat, akár másokat diszkriminál.

– A minap sétáltam egyéves kislányommal, aki egy pici sportbabakocsiban ült. Gondoltam, keresek egy kisboltot, ahol nyugodtan kitalálhatom, hogy mit is szeretnék venni a tíz buszjegyen kívül, ami mindenképpen kellett nekem – mesélte történetét Papp Dia.

– A trolimegállóban találtam is egyet, ám amikor beléptem, az eladóhölgy megkérdezte, mit szeretnék a babakocsival. Kicsit meglepődtem, de mosolyogva mondtam, hogy természetesen vásárolni. Erre közölte, hogy vigyem kifele a babakocsit, úgy vásárolhatok.

Az anyuka felháborodott azon, hogy a bolt előtt kellene hagynia a gyerekét, aki éppen alvófélben volt, vagyis szóba sem kerülhetett, hogy kivegye. Így inkább nem ment be vásárolni. – Nem vagyok szegedi, csak pár napra érkeztem a városba, de ilyenről még nem hallottam – mondta. – Mit gondolt az eladó? Kint hagyom a gyereket, mint egy kutyát, a babakocsiban?

Nem ez egyébként az egyetlen bolt a Kereszttöltés utcában, ahova nem lehet babakocsival bemenni. A pár méterrel arrébb lévő helyen azonban legalább tájékoztatnak erről. A dolog élét humorral igyekezett elvenni a tulajdonos, aki a bejárat elé kihelyezett táblán a „további tiltott elemek" között felsorolta még többek között a lovas kocsit, a taktikai nukleáris fegyvereket és a légkalapácsot is.

Mindkét boltba ellátogattunk tegnap, és mindkét helyen azt mondták, semmiféle diszkriminációról nincs szó. Ahol panaszosunk járt, az eladó elmesélte: éppen volt másik vevő is bent, ezért kérte az anyukát, hogy a szűk helyre ne vigye be még a babakocsit is. Előfordult ugyanis már korábban, hogy valaki egy másik vevő lábának tolta neki a kerekeket, figyelmetlenségből.

A tulajdonos szerint viccnek szánták a babakocsikat kitiltó táblát az üzletajtón. Fotó: Karnok Csaba
A tulajdonos szerint viccnek szánták a babakocsikat kitiltó táblát az üzletajtón.
Fotó: Karnok Csaba

– A vevők természetesnek veszik, hogy nem jönnek be babakocsival, de ha valaki ragaszkodik hozzá, nem szoktuk megtiltani. Inkább mégis azt a megoldást szoktuk választani, hogy az üzlet előtt hagyják, én pedig nyitva hagyom az ajtót, hogy rálássanak – mesélte az eladó, aki szerint egy garázsbolt nem is alkalmas arra, hogy ekkora járművekkel bemenjenek.

A humoros tiltó táblát is megmagyarázták a másik boltban. – Előfordult, hogy valaki babakocsit betolva igyekezett elterelni a figyelmünket, és lopni próbált. Ez után tette ki a fiam a táblát, amiről azt gondolom, mindenki látja, hogy vicc. Akikre viszont vonatkozik, nagyon is tudják, hogy nekik szól, ők azóta nem is jöttek be – mondta az üzlettulajdonos.

Hozzátette: senkit nem küldenek ki babakocsival vagy kismotorral a szűk hely ellenére sem. Ahogyan tesztet sem végeznek azokon, akik a bolt előtt dohányoznak: látják-e még a feliratot. Az üzlet ajtajára ugyanis az is ki van írva az 5 méteres tiltás mellé: ha még el tudja olvasni a szöveget, túl közel áll.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A baksi modell Újvidéken

Kiss Gyula, Újvidék alpolgármestere kezdeményezésére magyarországi szakmai munkacsoport látogatott a Vajdasági Autonóm Tartomány központjába. Tovább olvasom