Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Babának és anyának is hasznos a korai fejlesztés

Babának és anyának is hasznos a korai fejlesztés
Mórahalom - Csongrád megyében két Biztos Kezdet Gyerekház működik: Kisteleken és Mórahalmon - Ma már a kistérségből is érkeznek gyerekek a játékos fejlesztőgyakorlatokra. A kétéves Berkes Balázs itt kezdett el járni, kedden pedig olyan gyorsan szaladt, mint még soha.
Ketten vannak a megyében

Uniós forrásból 2009 óta 43 Biztos Kezdet Gyerekház jött létre Magyarországon. 2012 óta szűkebb keretből, állami támogatásból működnek. A gyerekházak célja a hátrányos helyzetű településeken, településrészeken nehéz körülmények között élő családok gyermekei számára olyan szolgáltatások biztosítása, amelyek hozzájárulnak későbbi iskolai sikerességükhöz. Csongrád megyében Kisteleken és Mórahalmon várják a gyerekeket hároméves korig.
Minden kedd délelőtt játékos mozgásfejlesztő gyakorlatra érkeznek a mórahalmi és környékbeli szülők a Biztos Kezdet Napsugár Gyerekházba Mórahalomra. A múlt héten tizenöt gyermek gyűlt össze, ami komoly kihívás volt. Tegnap hat gyermek tornázott, szaladgált és nevetgélt. A legkisebb a hat hónapos Anna, a legidősebb a két és fél éves Emma.

A gyerekeket előbb nagy méretű gumilabdán görgették szüleik előre és hátra, majd következett többek kedvence, az akadálypálya, amivel a kicsik mozgáskoordinációját fejlesztik. A tíz hónapos Szunyogh Gergő nevetve mászott egy kék labda után. Olyan boldogan kiabált, hogy úgy tűnt, szívesen nyilatkozna, ha tudna beszélni.

– Ilyen gyorsan még soha nem szaladt – mondta a majdnem kétéves Berkes Balázs édesanyja, Rátkai Márta. Balázsék tavaly nyár óta járnak a gyerekházba. – Biztos a reggelire két tojásból készült rántottól pörög ennyire. Dublinból költöztünk haza nemrég, Balázs ott született. Tíz évet éltünk kint. Én szentesi vagyok, a párom kaposvári. Szakácsként dolgozik a Colosseum Hotelben, így kerültünk Mórahalomra. A gyerekházat a védőnő ajánlotta. Bazsi itt kezdett el járni – mesélte Márta. A szülők azt mondják, a mórahalmi játszóház nemcsak a babáknak, az anyukáknak is hasznos.
 
Babának és anyának is hasznos a korai fejlesztés. Fotó: Kuklis István (galéria)
Az intézmény vezetője, Kothencz Kata elmondta, a gyerekek egy-másfél évet töltenek náluk, 25 családdal dolgoznak rendszeresen. A központ híre úgy elterjedt, hogy néhány éve a kistérségből – Domaszékről, Zákányszékről és Ruzsáról – is érkeznek gyerekek. – Hétfőtől péntekig 8 és 12 óra között beszéd- és mozgásfejlődés-lemaradással küzdő gyerekekkel foglalkozunk, ami teljesen ingyenes. Tízórait is biztosítunk. Az elmúlt két hétben hat új, mostanában betelepedett család jelentkezett – magyarázza Kothencz Kata.

Nemcsak a gyerekeknek, a szülőknek is szerveznek programokat: havonta egyszer kerékpároznak, fürdőbe mennek, vagy palacsintát sütnek az egyik szülő tanyáján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjú képzőművészek és fotósok a Kőrösyben

Ifjú képzőművészek és fotósok a Kőrösyben
A Dugonics Társaság ifjúsági tagozata tegnap nyitotta meg kiállítását a Kőrösy Galériában. Tovább olvasom