Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Baby, Cica és Pötty - Szerelmeseknek több becenév dukál

Szeged - A szerelmespárok hajlamosak egymást mindenféle becenévvel illetni. Egyesek a hagyományos Kicsim, Édesem, Szívem szerelmes szavakat részesítik előnyben, mások kreatív neveket találnak ki. Egy kutatás szerint a magyarok a becenevekkel a birtoklást is kifejezik.
Tündérem, Kicsim, Édesem, Egyetlenem, Szívecském – Szabó András, húszéves egyetemi hallgató szeret becézgetni. Csak töredékét soroltuk fel azoknak a szerelmes szavaknak, mellyel kedvesét szólongatja. Szerelme, Zsuzsi is „dorombolós" típus. Andrást Cicának hívja. Szójárásukat társaságban sem szégyellik.

Bús Péter és barátnője „privát beceneve" szigorúan titkos, csak otthon használatos. Nekünk elárulta: – Üzenetben Babyt írok kedvesem megszólítására. Ha haragszom valamiért, maradok keresztnevénél, a Julinál. Annyira még sosem voltam mérges, hogy Júliának szólítsam. A barátnőm engem Pöttynek becéz. Ha kevésbé jó a kedve, akkor a Tuloknál marad.

Vadkerti Attila és a család.
Fotó: DM

„Szia Kiscsillag!" – üzeni Judit Csabának. A válasz: Hello Tündibündi! A közel négy éve együtt járó pártól a kedves becézgetés csak SMS-ben vagy magánéletükben hangzik el.

Kisherceg

A 26 éves Mariann kapcsolatuk első néhány hónapja után ajándékozott barátjának, Gergőnek egy kézzel rajzolt képet, melyet a Kisherceg című mesekönyvből mintázott. Néhány soros idézetet is írt alá, melyet szintén a könyvből vett kölcsön: a róka figyelmeztette a Kisherceget, hogy egy idő után felelősséggel tartozik érte. Bár Mariann azóta is a keresztnevén szólítja kedvesét, telefonjában Gergő Kisherceg néven van elmentve.

– Már egy ideje „állatos korszakunkat" éljük. A barátom a teknősbéka nyomán mostanában Tekinek szólít, mert szerinte ez aranyos, de volt már számos becenevem, mint például a Rozmár. A vadasparkban „találkoztunk" az emlőssel. Viccesnek találtuk. Nem szeretjük a standard beceneveket – magyarázta a huszonhárom éves Balogh Fruzsina.

– Figyelj, Eszter! – Mondd, Attila! – a keresztneveket hangsúlyozó szóváltás csak akkor jellemző Vadkerti Attila és felesége, Lódi Eszter között, ha valamiért nemtetszésüket szeretnék kinyilvánítani. A Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának válogatott játékosa elárulta, egyébként nem szokták keresztnevükön szólítani a másikat, mostanság inkább Szívemnek, vagy Édesemnek becézgetik egymást Eszterrel. Négy hónapos kislányukra, Luca Aldára is számtalan becenevet kitaláltak már. Mogyoró, Csibe és Tündérbogár a kedvenc.

„Birtokló" szerelmes becenevek

Egy augsburgi egyetem nyelvészei szerint a magyarokhoz hasonlóan, a német szerelmesek körében is divatosak az Édes, a Kedves, a Nyuszi és a Mackó becenevek. Megfigyelték, hogy náluk is az állatnevek dominálnak. Egy 2002-es kutatásból kiderült, hogy a magyarok gyakran szerelmes beceneveikkel birtoklást is kifejeznek: Drágám, Édesem, Kedvesem, Szívem. A Cica, Nyuszi, Tündérke birtokos nélküli szerelmes megszólításokat általában kölcsönösen használják a párok.

Olvasóink írták

  • 1. Mese 2008. március 11. 18:37
    „Én husinak hívom párom,ő is így hív :) Karácsonykor ez volt az ajándékunkra írva: Husi&Husi :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betti ghánai lepkéket véd Szegeden

Szeged - Három magyar törte az utat a ghánai őserdő mélyén egy nemzetközi kutatócsoport előtt. Kormos Bernadett szegedi, Sáfián Szabolcs Szegeden tanult, harmadik társuk, Csontos Gábor veszprémi. Tovább olvasom