Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Bagi: Kérem a pénzem!

Röszke - Még mindig nem fizet az átvett búzáért, napraforgóért a röszkei Gabona-Komplex Kft. Tegnap újabb tüntető követelte járandóságát a cég telephelye előtt, a régi 5-ös út mellett: a megye köztiszteletben álló személyisége, az érdekvédő Bagi Ádám.
„Most rajtam, öreg érdekvédőn csattant az ostor." Ezt Bagi Ádám, a családi gazdálkodókat tömörítő Csongrád Megyei Agráriroda ügyvezető igazgatója mondta tegnap délelőtt. Tiltakozó táblájával a felvásárló Gabona-Komplex Kft. elé állt ki: szőregi őstermelőként pénzét követeli a cégtől. Az ismert agrárszakember, aki a rendszerváltásig a Teszöv titkárhelyettese, utána 5 évig az agrárkamara vezetője volt, azt mondta, betelt a pohár.

A Gabona-Komplex Kft. előtt március végén már tüntettek ketten, velük az 5. napon alkut kötött a társaság ügyvezető igazgatója, Kiss Tibor. Mintegy 16 millió forintos tartozásról volt szó, amit részben vetőmagban, részben készpénzben egyenlített ki a cég. Az ügyvezető akkor lapunknak nyilatkozott: ígérte, május 20-áig „mindent az utolsó fillérig kifizetünk". Elmondta: 22 ügyfélnek 110 millióval tartoznak, de nekik is van mintegy 200 milliós kintlévőségük.

Miért nem várta meg Bagi Ádám a május 20-át? Az érdekvédő visszakérdezett: ha fizetni akarnak, miért nem veszik fel a telefonjukat? Tegnap mi is folyamatosan próbálkoztunk, de nem sikerült elérnünk se Kiss Tibort, se a másik vezetőt, Kiss Pál Csabát.

Bagi Ádám letáborozott a röszkei cég előtt. Fotó: Frank Yvette
Bagi Ádám letáborozott a röszkei cég előtt.
Fotó: Frank Yvette

Bagi Ádám 13 millió 600 ezer forintot követel. Elmondta, búzát termeszt, és amikor tavaly eljött az aratás ideje, alaposan körülnézett, kinek adja el. Kiss Tibort 30 éve ismerte, a Csongrád Megyei Gabonaforgalmi Vállalat igazgatóhelyettese volt, az egyetemen címzetes docens. Bagi Ádám a szerződést Magyari Lászlóval kötötte, aki több cikluson keresztül Röszke polgármestere volt, ma a Csongrád megyei közgyűlés tagja. Magyari a Gabona-Komplex területi képviselője volt. A megállapodáson az állt, hogy 2009. február 11-éig kell kifizetni a búza árát. Pénz – egy 611 ezer forintos tételen kívül – azóta sincs, csak ígéret, miközben az APEH-nek 2 millió forint áfát már átutalt.

– 30 éve ismertem azokat az embereket, akikkel szerződtem – bizonygatta Bagi Ádám, hogy körültekintően járt el. – Addig nem mozdulok, amíg meg nem kapom a pénzemet.

A cég

A nyilvános céginformációk szerint a Gabona Komplex Kft.-t 2006. februárjában alapították magyar magánszemélyek és egy SCP RATIO elnevezésű monacói bejegyzésű vállalkozás, jegyzett tőkéje 434 millió forint. A kft. utolsó nyilvánosságra hozott mérlege szerint az értékesítés nettó árbevétele 2007-ben 83 millió forint volt, mérleg szerinti vesztesége pedig meghaladta a 103 milliót.

Magyarit megátkozták

A volt röszkei polgármester, Magyari László területi képviselői szerződése megszűnt a Gabona-Komplexszel. Neki is tartoznak 500 ezer forinttal, vállalkozói számláit nem fizették ki. „Szégyellem, hogy az ügyfeleim így jártak – mondta –, nagyon rosszul érintett, hogy egyikük felesége felhívott és megátkozott."

Olvasóink írták

 • 4. tuju 2009. május 20. 13:44
  „Tudja-e valaki, hogy Kisséknek honnan volt pénze a Kft alapításakor a törzstőkére? Lehet, hogy megfelelő helyen fel kellene tenni?”
 • 3. maci52 2009. május 12. 20:01
  „Kötelet az összes ilyen csaló gazembernek,akik ilyen hirtelen milliárdossá lettek a mások vérén.”
 • 2. madártej 2009. május 12. 19:42
  „Inkább az ügyészségre menne, mert könnyen úgy járhat Ádám bátyám és társai, mint a libások a pislogós Gordonka cégével.”
 • 1. gavallér 2009. május 12. 18:30
  „Hát kérje a 30 éve ismertektől a neki járót. Ha meg nem fizetnek vigye vissza a búzát!
  Az az asszony meg csodálkozik, hogy meg lett átkozva?
  De ugyancsak kíváncsi lennék, hogy az adósok, ha egyáltalán annak tarják magukat , mégis
  hitelt érdemlően mit mondanak, hol van a cucc, vagy a lóvé?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez lesz a leghosszabb borünnep

Szeged - A rekordok fesztiválja lesz az idei szegedi borünnep: 134 kiállító, közülük 108 borász… Tovább olvasom