Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Bagó úr visszakéri a koldusbírságot

Alkotmányellenesen büntették meg többször is a Széchenyi téren ülő, hajléktalannak látszó Bagó Rudolfot – legalábbis egy jogvédő szerint. A rádiózó, adományt is elfogadó férfinak van nyugdíja, amiből le lehetett vonni a bírság összegét. Ő és pártfogója most visszakérné a pénzt.
A százezer forintot is meghaladhatja az az összeg, amelyet a szegedi Széchenyi téren ücsörgő, rádiót hallgató Bagó Rudolf nyugdíjából levont bírság gyanánt az önkormányzat – állítja a hetvenes éveiben járó férfi régi ismerőse, pártfogója, Demeter Sándor. Bagó úrról, Rudiról – attól függ, ki hogyan ismeri – kétszer is írtunk. Azt mondja magáról, hogy 1936-ban született cirkuszos családban, édesapja bohóc volt, ő maga fiatalon artista, az 50-es években katonáskodott, akkor járt először Szegeden. Később szerelőként dolgozott, volt balesete, infarktusa, 6 felesége, és van 4 fia. Ha pénzt adnak neki, elfogadja, de nem kéreget. Kinézete alapján a járókelők hajléktalannak gondolják, ám albérletben lakik, és rendszeresen kap nyugellátást. Így amikor szabálysértésnek számító közterületi „életvitele" miatt megbírságolták, mindig le tudták vonni a nyugdíjából, ez havi 15 ezer forint mínuszt jelent neki ma is. Őt tehát – a hajléktalanok többségével ellentétben – könnyű büntetni. A határozatot olykor ott, az utcán kézbesítették neki.

Bagó Rudolf szerint visszajár neki a rá korábban kiszabott bírságok összege. Fotó: Karnok Csaba
Bagó Rudolf szerint visszajár neki a bírságok összege.
Fotó: Karnok Csaba
Demeter Sándor, akit „jogászkámnak" szólít Bagó úr, többször próbált fellebbezéssel segíteni pártfogoltján, eddig nem sok sikerrel. – Most azonban nem akármilyen lovat adott alám az Alkotmánybíróság, amikor kinyilvánította, nem szabad megtiltani, hogy az emberek az utcán éljenek, és alkotmányellenesek voltak az ilyen helyi rendeletek – mondja Demeter. – Azt gondolom, úgy illene, hogy Rudinak – és a többieknek, akiket ezek szerint alkotmányellenesen bírságoltak meg – most per nélkül visszaadják azt a pénzt, amit az elmúlt időszakban beszedtek tőlük.

A szegedi városházán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a szabálysértési ügyek áprilistól a kormányhivatalhoz tartoznak. Kétféle rendeletről van szó: a közterületen való életvitelszerű tartózkodás tilalma az egyik, amiről az Alkotmánybíróság most döntött. A szegedi belvárosi koldulási tilalom a másik, ezt 2005-ben vezették be, de információnk szerint idén május 31. óta egy törvénymódosítás miatt nem alkalmazható. A Csongrád Megyei Kormányhivatal az ügyben lapunk kérdésére úgy foglalt állást, hogy az ide vonatkozó jogszabályok értelmében az alkotmánybírósági döntés, vagyis november 15-e előtti jogerős határozatokat automatikusan nem lehet törölni és a pénzt visszafizetni.

Viszont az is kiderül az AB-ről szóló egyik törvényből – mutat rá a kormányhivatal –, hogy alkotmányjogi panaszt nyújthat be az AB-hez, „akire nézve ezen szabálysértés miatt 2012. november 15. előtt jogerős határozatot hoztak". Bagó urat a kormányhivatal nyilvántartása szerint valóban sokszor büntette az önkormányzat, rendőrségi följelentés alapján, de nem általánosságban, „életvitelszerű közterületi tartózkodásért", hanem egyszer koldulásért, máskor szemetelésért, olykor közterületi italfogyasztásért. Szóval Demeter Sándor jogérzéke csak részben helyes.

– Most levelet írunk a nyugdíjfolyósító igazgatóságnak, megkérdezzük, eddig mennyit vontak le tőle ilyen bírságok miatt – mondja Demeter Sándor. – Rudi most azért nem ül ott, mert elesett, és most a máltaiak kórházában ápolják, jó helyen van. De neki sohasem az volt a célja, hogy megbotránkoztassa az embereket, vagy hogy szándékosan megsértsen valamilyen szabályt. A borosüveget is táskába rejti, ne látsszon. A találkozások élményéért ül ki oda, így próbál még kapcsolatban maradni az emberekkel, fontos neki, hogy emberszámba veszik. Ezt sokan megértik; ügyvédek, akik újságot adnak neki, idős nénik, akik karácsonykor hozták a tyúkhúslevest, és azok, akik megállnak mellette, adnak valamit, meghallgatják a meséit.

Olvasóink írták

 • 16. qrumpli 2012. december 06. 17:57
  „Aranyos dolog.
  Legjobb lenne a halottat is megbírságolni ,ha el<moderálva>ja magát.
  Igaz a "Lajos"megmondta :"a pénznek nincs szaga"
  Jól meg lehet szorulva az ország ha ennek a szerencsétlennek a pénzére ácsingózik
  Persze rendnek kel lenni.
  Egyszerűbb igazoltatni mint a tilosban álló böhöm nagy autót.”
 • 15. bánki 2012. december 05. 09:14
  „Használ a városképnek !

  Nem is szegedi!

  Lumpen !”
 • 14. J.G. 2012. december 05. 08:55
  „Szóval a szerencsétlen idős bácsi dolgaira ennyire ráértek a rendőrök, de a Feketesas utcai folyamatos parkolási szabálysértések egyiknek sem tűntek még fel... És persze a lopott biciklik és betörések száma sem csökken... Valami nagyon rossz a szervezésben, srácok! Nem a fontos dolgokkal kellene foglalkozni?”
 • 13. Atlasz 2012. december 05. 07:38
  „Magam is megajándékoztam volt egy üveg kisüstivel! Ki tudta, hogy az ajándék bírságba döntheti?”
 • 12. Emberségetavilágnak 2012. december 05. 07:05
  „11.
  Valószínű, hogy ő, vagy hozzátartozója a trolira várt a Mars téren, amikor a padon fekvő, alvó alak elengedte magát és sikeresen ürített, zenei kísérettel.
  Esetleg ő, vagy szavahihető ismerőse jelen volt, amikor a Csongrádi sugárúton, a troli megállóban a földön feküdt egy szerencsétlen, derékig felázva a vizeletétől és a megsegítése érdekében telefonálóra trágár módon támadt rá.
  Rengeteg ilyen és hasonló eset van, ijesztő, elszomorító, kétségbeejtő, szégyenteljes.
  Az egész életüket becsülettel, kemény munkával leélő öregek joggal botránkoznak meg, amikor a megállóban leüvöltik őket a padról, "mert az nem az övék".
  Az a kisgyerek, aki tanúja egy-egy ilyen, minden szempontból megalázó jelenetnek, felteszi a kérdéseket. Amelyekre nekünk, felnőtteknek őszintén kell válaszolni.
  Hogy várható el, hogy megértse a helyzetet egy kicsi, amikor a felnőttek sem értik. Akik meg érdemben tehetnének az ügy érdekében bármit is, azok hátat fordítanak, hogy ne is lássák.
  A cikk főhőse nem hajléktalan, ő egyszerűen csak az utcán szereti tölteni minden idejét. Elbeszélget azokkal, akiket ismer, elpanaszolja a szegénységet, kilátástalanságot, megnyitja a karitatív szíveket, nem koldul, hanem szívesen elfogadja az adományokat, szép finoman, árnyaltan fogalmazva. Ez rendben is van, minden joga meg van ahhoz, hogy az utcán ülve verje el az időt, de kötelessége betartani a szabályokat. Ugyanúgy, mint mindenki másnak. Például nem szemetelhet, nem fogyaszthat alkoholt. Az a patrónus, aki nem magyarázza meg ezt neki, az csak ront a helyzeten.
  Ez az írás nem tényfeltáró, meg kellett volna szólaltatni a másik felet is.
  Arra viszont jó, hogy vitát generáljon, tények nélküli, hipotézisekre alapozott álláspontokat feszítsen egymásnak.
  Csak, hogy legyen dolga a moderátornak is.”
 • 11. vélemény 2012. december 04. 23:07
  „Ez a mentős D. Sándor?”
 • 10. vmagdi 2012. december 04. 20:50
  „byron be is hivhatod az igatlanodba egy teara, shalomka, milyen fekaliara gondolsz? arrol ami a keyboardodbol kijon, te jo eg, gyerekeink nagyszuleink kozott, naa neeeeeeeeeeeeee”
 • 9. nemezis 2012. december 04. 20:11
  „1. Te ennyire nem tudsz, vagy nem akarsz olvasni??? Ki büntette meg az öregurat, te...? A Botka és Mózes vezette Polgármesteri Hivatal. Nem mellesleg ők fogadták el Szondi Ildikó (MSZP, Közéleti Kávéház, szociálisan érzékeny) javaslatára a koldusrendeletet, amit még a szadesznek sem volt mersze megszavazni. Megnyugtatlak, a rendőrség nem tartozik a kormányhivatal alá, mint ahogy a NAV és a Nemzetbiztonsgi Szakszolgálatok sem. Demeter úrnak pedig bizonyára sok munkája van, nagyon képzett jogász lehet...”
 • 8. shalomka 2012. december 04. 19:25
  „Hát kedves Dömötör úr és a többi hasonló védőangyal! Kívánom, vezessék önök a gyerekeiket végig a városon vizeletben és fekáliában! Menjenek Önök gyalog és viseljék el hogy 3 méterenként pénzt, cigit és egyebet kunyerálnak és beszólogatnak. A belvárosban.. a pihenésre való parkokban.. a gyerekeink között..az idős szüleink és nagyszüleink között”
 • 7. NP1 2012. december 04. 17:22
  „Amennyiben tényleg az "életvitele" miatt bírságolták meg nem értem a problémát.”
 • 6. Byron67 2012. december 04. 16:46
  „Valóban ez nem volt túl szerencsés ügyintézés, de... ebben az országban a raboknak, betörőknek, tolvajoknak, hajléktalanoknak, romáknak... és folytathatnám a sort, vannak jogaik, de a dolgozóknak, a családanyáknak-apáknak, az ingatlantulajdonosoknak nincsenek? Nem lehet az utcán való élést megtiltani, ergo a hajléktalanok bárhová, bármikor, bármit tehetnek, a többségnek ezt némán tűrni kell, mert joguk van ezt tenni?”
 • 5. vélemény 2012. december 04. 16:42
  „4. 9349779
  .. ha munkát kenyeret nem tudunk nekik adni.ne piszkáljuk őket
  -76 éves nyugdíjasnak munkát???

  "egyszer koldulásért, máskor szemetelésért, olykor közterületi italfogyasztásért" büntették rendőrségi feljelentés alapján.”
 • 4. vélemény 2012. december 04. 16:36
  „3. papika56
  "A százezer forintot is meghaladhatja az az összeg, amelyet a szegedi Széchenyi téren ücsörgő, rádiót hallgató Bagó Rudolf nyugdíjából levont
  bírság gyanánt az önkormányzat."
  - Nem a képviselők, hanem a hivatal vonta le, amit 10 éve B. László vezet.”
 • 3. papika56 2012. december 04. 15:13
  „Én meg azt kívánom ..Szeged összes fideszes képviselője éljen úgy, lakjon úgy mint ez a jó ember !Szeretném látni ahogy azok a népnyúzók ott élnek..laknak a híd alatt !”
 • 2. csonakos 2012. december 04. 14:23
  „Köszönöm az információt, Rudiról! Már régóta hiányolom a szokott helyéről! Mielőbbi fölgyógyulást és ha az idő engedi, űlj ki Rudi, beszélgessünk egy kicsikét! Sokan, jó szívvel álltunk meg vele egy pár szóra.”
 • 1. ikszy 2012. december 04. 13:56
  „Ergo: szegény, szerencsétlen Bagó Rudolf Úrtól tavasz óta a kormányhivatal csikarja be a pár tízezer forintos bírságokat. Biztosan erre a hatalomra ácsingózott a kormányhivatal főnöke. Csak nem hozzá tartozik a Tisza Lajos körút kerékpárosainak meg bírságolása? Vagy a rendőrség még nem alája tartozik? Szóljon a megye képviselőinek, úgyis többségben vannak. Erősebb kutya barátságtalan, de nem gyilkos. ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli közgyűlés a szegedi szabadtéri és a prémium ügyében

Botka László az elmúlt 22 év legszörnyűbb közgyűlésének nevezte a szombatit - két határozatot nem is hajlandó aláírni. Tovább olvasom