Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Bajnai-interjú: az ország legyen becsvágyó

Szeged - Látszanak biztató jelek, de ne bízzuk el magunkat – mondta az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban lapunknak adott interjújában Bajnai Gordon miniszterelnök, aki szerint a hosszú távú célokat a válságban sem szabad elfelejteni.
– Vállalkozói fórumról jön, volt valami tanulsága a rendezvénynek?
– Mindenki nagyon higgadtan, lényegi, konkrét problémákkal foglalkozik. Mintha talán óvatos bizakodást éreznék.

– Ez csak szegedi tapasztalat?
– Egyre több helyről, külföldről is érzem. Ez pedig döntő, mert a forint árfolyamát, a kamatokat az határozza meg, hogy a külföldi finanszírozók mit gondolnak rólunk, illetve a világgazdasági kilátásokról. Akinek devizában felvett lakáshitele van, talán az is felsóhajthatott, hiszen másfél hónap alatt 25-30 forinttal erősödött a forint. Mindez azonban rendkívül törékeny, nem szeretném, ha áltatnánk magunkat.

Csak munkával lehet siker

– Korábban kritizálta a Gyurcsány-kormányt a totojázása miatt, most azonban mintha az ingatlanadó kapcsán hasonlót látnánk ettől a kormánytól is.
– Nem csak a Gyurcsány-kormányt kritizáltam. Azt mondtam, hogy az elmúlt 10 évben – az ön szavával – totojáztunk. A szavazatok elvesztésétől való félelem miatt nagyon sokszor nem mondták ki az igazságot: hogy csak munkával lehet sikereket elérni, és nem lehet többet elkölteni, mint amit megtermelünk. Az ingatlanadóban kompromisszumot kötöttünk. Két célt mindenképpen biztosít: igazságosabb lesz a rendszer, és az ebből befolyó pénz minden fillérjét, vagyis 40-50 milliárd forintot a munkavállalók adójának csökkentésére költjük. Csak úgy lábalhatunk ki a válságból, ha sokkal többen húzzák az ország szekerét, és sokkal kevesebben vannak, akik csak ülnek rajta.

Bajnai Gordon: Ha túl korán kezdünk örülni, még súlyosabb válság jöhet. Fotó: Karnok Csaba
Bajnai Gordon: Ha túl korán kezdünk örülni, még súlyosabb válság jöhet.
Fotó: Karnok Csaba

– A családtámogatási rendszer változásakor egy problémáról kevés szó esik: sok munkaadó nem vesz fel kisgyerekes anyát még akkor sem, ha szakmailag megfelel, és még akkor sem, ha bölcsődés a gyereke.
– A nők megkülönböztetése súlyos probléma, és nehéz kiszűrni. Erre nem ad választ a gyes, gyed csökkentése, az másra keresi a választ. Arra, hogy le vagyunk maradva az uniós átlagtól a foglalkoztatásban azért is, mert a fiatal, kisgyerekes anyák nem térnek vissza a munkaerőpiacra. A bölcsőde-, óvodabővítési programmal nőhet a hajlandóságuk a munkavállalásra, és bizonyos nemzetközi tapasztalatok szerint a gyerekvállalásra is. A nemek közti esélyegyenlőséget biztosítani kell, erre vannak szabályok, módszerek Nyugat-Európában. Mi az uniós fejlesztési támogatásoknál vizsgáljuk az esélyegyenlőségi szempontok érvényesülését – így az ilyeneket is.

Érdekcsoportok fogságában

– A 25 százalékos áfakulcs alól sok csoport, cég, termék szeretne kivétel lenni. Mit kezdenek velük?
– A magyar adórendszer rengeteg kis kivételből áll össze. Jelentősen szűkítjük ezek körét, miközben mindenkinek több pénzt hagyunk a zsebében, és döntse el ő, hogy mire költi. Az érdekcsoportok, amelyeket említett, sok esetben fogságban tartják az ország egészét, a részérdekek miatt pedig a közös érdek sérül. Most azt kérjük mindenkitől, hogy a részérdeke helyett az ország érdekét helyezze előtérbe.

– A Fidesz több intézkedéssel kapcsolatban közölte: eltörli, ha hatalomra kerül.
– Kollégáim összeszámolták, hogy amivel kapcsolatban ez eddig elhangozott, annak értéke meghaladja a magyar GDP 5 százalékát. El tudja képzelni, hogy megint 9 százalékos hiánnyal küszködjön az ország? Mert ez azt jelenti. Abban a pillanatban elröpülne a forint árfolyama. Remélhetőleg az ilyen ígéreteket nem kell komolyan venni. A cselekvés felelőssége a kormányé, de az ország iránti bizalom annak a szaván is múlik, aki hatalmon van, azén is, aki oda szeretne kerülni.

– Magyarországon nem szokás, hogy egy miniszterelnök a mandátum megszűnése után visszavonul a politikától. Ön ezt tervezi. Mit fog csinálni?
– Most még nem ezen gondolkodom. De biztos, hogy jó néhány hónap kell, míg kipihenem magam, és végiggondolom, hogy mi következzen. Biztos, hogy a politikán kívüli dolog lesz.

Az ország legyen becsvágyó

– Egyébként mihez érné meg most kezdeni? Ön mit tanácsol?
– Most kell leginkább kreatívnak lenni, olyasmit csinálni, ami túlmutat a válságon – ahogy Szeged is teszi. Szeged az egyik legnagyobb nyertese Magyarországon az uniós fejlesztéseknek. Tudásgazdaságra épít, pólusprogramot csinál.

– De nem az elmúlt hónapokban kezdett hozzá.
– Azonban arra koncentrál, hogy mi lesz a válság után. Ha valakinek tanácsot adnék, azt mondanám, hogy tanuljon Szeged példájából, és most se felejtse el hosszú távú céljait.

– Becsvágyó embernek tartja magát?
– Nem szeretem különösebben ezt a szót. Nem volt ambícióm, hogy miniszterelnök legyek, ezt sokszor elmondtam. Inkább azt szeretném, ha Magyarország lenne becsvágyó, visszanyerné az önbizalmát, amit megtépázott ez a 8-10 év megosztottság és kudarcélmény.

– A makói gumigyár 60 embert visszavesz. Ez lenne a fény az alagút végén?
– Ezzel kapcsolatban nagyon óvatos lennék. A stabilizáció után lassú növekedés következik, ami még rendkívül törékeny, akár átmeneti visszaesés is elképzelhető. Ha túl korán kezdünk el örülni, és azt gondoljuk, semmit sem kell tennünk, akkor megint jöhet a bizalomvesztés és a még súlyosabb válság. Látszanak biztató jelek, de ne bízzuk el magunkat.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. napiszar 2009. május 30. 16:18
  „Ha lenne igazság ez a tetű bajnai már rég a börtönbe rohadhatna,a volt cége keresztapámnak a mai napig 9-millával tartozik a ki nem fizetett libák!!!!Erről beszéljen gordonka!40-éves szar majom!”
 • 22. babalala2 2009. május 30. 15:53
  „Havi 80 ezerből???????
  Mire legyek becsvágyó?
  Bajnai egy majom!!!!!!!!!!!!!”
 • 21. gerbera 2009. május 29. 17:52
  „ERRŐL BESZÉLJEN BAJNAI ELVTÁRS,ELSZÁMOLNI ,MIT TETT A GYURCSÁNY KORMÁNYZÁSA ALATT ÉS HOL A PÉNZ .MITŐL OKOSODOTT MEG HIRTELEN ALKALMATLANSÁGÁG BIZONYÍTJA A CSŐDBE VITT ORSZÁG ,AMIBEN NEM KEVÉS RÉSZE VOLT. KÖZELEDIK AZ IDŐ ,SZÁMOT ADNI ,HOL A PÉNZ ,AZ ÁLLAMI VAGYONOK(ÉRTJÜK ,OFSORE CÉGEKBEN ,VALAKIKNEK KAMATOZIK FILLÉRES ADÓKKAL)

  Bajnai Gordon, az offshore-király: 6,5 millió dollár vándorúton
  Bajnai és Kóka érdekeltségei élvezték a hatalmas informatikai üzlet hasznát
  Bajnai Gordon miniszterelnök a Wallis Zrt. vezetőjeként egy 6,5 millió dolláros, hatalmas profittal járó adásvétel teljes pénzforgalmát bonyolította le az adóoptimalizálás elvei szerint, azaz a magyar adóhatóságot megkerülve, ciprusi cégek beiktatásával - derítette ki a Magyar Hírlap. Az üzlet másik nyertese Kóka János és családja volt.


  Bajnai Gordon, az offshore-király: 6,5 millió dollár vándorúton
  Bajnai és Kóka érdekeltségei élvezték a hatalmas informatikai üzlet hasznát
  Bajnai Gordon miniszterelnök a Wallis Zrt. vezetőjeként egy 6,5 millió dolláros, hatalmas profittal járó adásvétel teljes pénzforgalmát bonyolította le az adóoptimalizálás elvei szerint, azaz a magyar adóhatóságot megkerülve, ciprusi cégek beiktatásával - derítette ki a Magyar Hírlap. Az üzlet másik nyertese Kóka János és családja volt.  Amerikában kötelezően elérhetők az ilyen szerződések (Fotó: Horváth Péter Gyula)
  A Magyarországon bejegyzett, így hazánkban adózó Wallis Zrt., illetve Kóka János és családja szintén itthon adózó vállalkozásai helyett ciprusi offshore cégekhez folyt be 2004 februárjában az állami megrendelésekkel kistafírozott Elender informatikai cég eladásából származó 6,5 millió dollár - tudta meg lapunk az Egyesült Államok tőzsdefelügyeletének (SEC) dokumentumaiból. Az adásvételt - bár egy hazai szolgáltatót bocsátottak áruba - meglepő módon Amerikában ütötték nyélbe. Az iratokon Kókáné dr. Ruzsovics Ágnes és Kóka volt apósának rokona, Lepp Judit, valamint Bajnai Gordon neve olvasható. A vevő az SZDSZ-közeli üzletember, Törő Csaba Euroweb International nevű cége volt. Bár Bajnai Gordon annak idején a nyilvánosság előtt is bejelentette a korábban Kóka János szabad demokrata exelnök cégétől megszerzett Elender-üzletrész eladását, azt azonban nem kötötte a közvélemény orrára, hogy miféle praktikákkal vonták ki a hatalmas nyereséggel záruló üzletet a magyar adóhatóság látóköréből.

  A vételár egyik része a ciprusi Vitonas offshore céghez került, amelynek akkori igazgatóját Bajnai Gordonnak hívták. Ez az adat is kiderül az amerikai tőzsdefelügyelet nyilvántartásából. Bajnai bevonta az üzletbe a szintén általa igazgatott ciprusi Fleminghouse Investmentset is.

  Mindez azért pikáns, mert a miniszterelnök a kormányszóvivői irodán keresztül két napja rendkívül hosszasan próbálta tagadni az őt ért vádakat: "Bajnai Gordon nem vezetett bujtatott hátterű offshore cégeket." Az Egyesült Államok tőzsdefelügyeletének adatai azonban bizonyítják, hogy öt évvel ezelőtt a Vitonason és a Fleminghouse-on keresztül kötötte meg az év hazai informatikai üzletét a Wallis, amikor az Euroweb megvásárolta a sulinetes állami szerződésekkel teletömött Elendert.

  Egy különös csereügylet is kapcsolódik az Elender adásvételéhez. A vevő Törő Csaba ugyanis a 6,5 millió dolláron felül némi felügyeleti jogot is biztosított az egykori tulajdonosoknak, azaz a tőzsdefelügyeletnél fellelhető szerződések szerint átadott nekik 3 millió dollár névértékű Euroweb-részvényt. A részvénycsomagon a wallisos érdekeltségű ciprusi Fleminghouse, a Kóka Jánoshoz és akkori feleségéhez köthető Rumed Kft., valamint a Kóka sógoraként és mentoraként elhíresült Lepp Gyula cége, a Certus Kft. osztozott. A nevezett társaságok tulajdonolták a tranzakció előtt az Elendert. A cégvásárlás adminisztratív és könyvelési ügyeit a ciprusi Meritservus Limited intézte, amely saját állítása szerint adminisztratív szolgáltató partnere Oszkó Péter pénzügyminiszter volt munkahelyének, a Deloitte-nek.

  Fontos megállapítás, hogy a Vitonast a mostani miniszterelnök képviselte, aki a Wallis ciprusi cégeiről úgy vélekedett, hogy azok nem offshore társaságok, hanem az európai uniós tagország Cipruson bejegyzett, auditált mérleggel rendelkező, a törvényeket betartó transzparens társaságok. Csakhogy 2004 februárjában Ciprus még nem volt uniós tagállam. Ráadásul a kormány által mérvadónak tekintett Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2001-ben tőle szokatlanul kemény hangot megütő jelentésben marasztalta el a szigetországot a pénzmosás támogatásáért, és hasonlóan lépett fel 2007 februárjában is. A Vitonast egyébként 2000. május 16-án regisztrálták Cipruson. Az átláthatóságról még annyit, hogy a Wallis honlapja számos céget említ, ám a ciprusi kapcsolatokról továbbra is szemérmesen hallgat. Bár Bajnai Gordon szerdai, többrészes magyarázkodó közleményének visszatérő eleme, hogy ő csupán a Wallis egyik menedzsere volt, így felelőssége részleges, beszédes a kormányfő egy, a Heti Válasznak adott 2006-os nyilatkozata. Ebben Kóka Jánost saját felfedezettjeként említi: "Kétségtelen, hogy ismertem Kóka képességeit és nagyon jó véleménnyel voltam róla (...) ezért négy éve az általam irányított Wallis beszállt az Elender info-kommunikációs cégbe."

  A Sulinet-üzlet

  A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása után Bajnai Gordon, a Wallis vezérigazgatója jelentette be, hogy az Euroweb International megvásárolta az Elender Üzleti Kommunikációs Rt.-t. A két cég összevonásával 2004 tavaszán Magyarország legnagyobb internetszolgáltatója jött létre, a vállalati szektorban pedig piacvezetővé vált. Az új cég vezérigazgatója Kóka János (az SZDSZ későbbi, tiszavirág-életű pártelnöke) lett, amely tisztségét őszi gazdasági miniszteri kinevezéséig látta el el. Az ügylet előtt az Elender a Sulinet Expressz busás állami megrendeléseit nyerte el a szabad demokrata Magyar Bálint által vezetett oktatási minisztériumnak köszönhetően, a magyarországi Euroweb pedig az úgynevezett Közháló informatikai programban biztosított hozzáférési pontokat, internetelérést a felhasználóknak egy állami pályázat nyerteseként. Az Elendernek 2003-ban 4,7 milliárd forint volt az árbevétele, míg Euroweb Hungarynak 1,884 milliárd.
  (PG)

  Hülyének néznek

  A Fidesz ismét arra szólítja fel Bajnai Gordon miniszterelnököt és Oszkó Péter pénzügyminisztert, hogy hozzák nyilvánosságra, mennyi Magyarországon befizetendő adót spóroltak meg azok az offshore cégek, amelyekben érintettek voltak - jelentette ki Balsai István fideszes képviselő. "Miért nézik hülyének a magyar embereket, és miért hazudják azt, hogy semmi közük nem volt ezekhez a cégekhez?" - tette fel a kérdést. Úgy fogalmazott: az "offshore kormány" most védekezik, és fel van háborodva, holott kiderült, hogy a kormányfő és a pénzügyminiszter "olyan személyek, akik korábbi életükben egyrészt tanácsadóként, másrészt saját személyes tevékenységükként azzal foglalkoztak, hogy az üzleti tranzakcióikból eredő adóköteles jövedelem ne a magyar államot gazdagítsa". Így egy olyan országban lehetnek vezető politikusok - mutatott rá Balsai -, ahol a kormány, amelynek tagjai, az emberekre egyre súlyosabb adókat vet ki.
  (MH)

  Paradicsomi trükkök

  Finom technikái alakultak ki Magyarországon az adóoptimalizálásnak. A legfurmányosabb esetek közé tartozik az, amikor a magas vezetői pénzeket nem munkabérként, hanem egy adóparadicsomban bejegyzett cég tanácsadói szerződéseként fizetik ki. Az Oszkó Péter vezette Deloitte olyan kiváló tanácsadókat alkalmazott, hogy nem csodálkozhatunk azon sem, hogy a hétmilliárd forint árbevételű cégnek, mire a köz kasszájához járult, csupán ötmillió forint nyeresége maradt adózás után. Ugyanezt a módszert alkalmazzák a nyereség minimalizálására az offshore-beszállítókat foglalkoztató cégek, azaz az importált számlák révén a jövedelmet kiszivattyúzzák, így a profit olyan adóparadicsomokban jelenik meg, ahol nincs vagy alacsony a társasági adó. Időnként aztán ezek a pénzek "külföldi működő tőkének" álcázva érkeznek vissza Magyarországra, főként olyan területeken, ahol állami támogatás is segíti hasznosulásukat.
  (BK)

  http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=169161”
 • 20. achilleus 2009. május 29. 16:36
  „Amúgy a vigyora végtelenül bárgyú.
  Vajon ki lopta ki a kezéből a labdát? Vagy valami másra bámul ....”
 • 19. achilleus 2009. május 29. 16:26
  „Az adószakértő. Hiába ő sose fizetett evát! (sem)
  2009-05-29 08:41
  Bajnainak fogalma sincs, hány százalékot fizetnek az evások
  Bajnai Gordon úgy beszél történelmi adóreformról, hogy láthatóan fogalma sincs bizonyos adónemekről. A TV2 reggeli műsorában a miniszterelnök éppen azt próbálta megmagyarázni, hogy miért kell emelni az egyszerűsített vállalkozási adót. Ekkor derült ki: azt sem tudja, hogy jelenleg hány százalékot fizetnek az evások. Zavarában a műsorvezetőtől kért segítséget ennek kiderítésére.”
 • 18. KolomparBeyonce 2009. május 29. 16:22
  „latom beindult a demagog, nyomjatok csak a szakertest meg a frocsit :-DDD”
 • 17. gerbera 2009. május 29. 14:44
  „Amilyen gyorsan tönkre tette az országot az mszp ,tízszer több idő alatt lehet rendbe tenni,nem is várunk csodát ,minket már nem lehet olyannal ijesztgetni ,hogy rövid időn belül.”
 • 16. gerbera 2009. május 29. 14:39
  „Fellépek erre a lapra ,egy hazug ,tolakodó mszp hazusággal találom magam szemben.Gyomorforgató .”
 • 15. igazságkereső 2009. május 29. 14:37
  „Egyáltalán nem bízzuk el magunkat,sőt reményünk sincs arra, hogy itt rövid időn belül valami komolyabb,európai szintü változás alakuljon ki. Ha egy önkormányzati szintü ügyintézésnél - ahol az okmányok mind együtt vannak hatékony elintézéshez - is hosszú hetek kell várni és még a mai napig sincs megoldva,pedig csak egy számítógépes gombnyomással müködik egy átutalás,akkor mit várunk mi el a XXI. század első évtizedében?
  Vagy az is lehet, hogy csak Dr. Botka László polgármester Úrnak kellene egy kicsit következetesebbnek lennie és időnként beszámoltatni az osztályok vezetőit, vagy esetenként az ügyiratokba betekinteni és rögtön megállapíthatná,hogy valóban nem szükséges a 30, illetve a 60 napos ügyintézési határidőt megváratni az ügyféllel? Ügyintézőket is szabad számon kérni,hogy miért nem elérhetőek már pénteken 13 órától, miért nem történhet pénteken reggel átutalás bankszámlára, és még lehetne sorolni!Sajnos még odáig nem jutottunk el Szegeden sem, hogy a polgárbarát és viszonylag gyors ügyintézés meghonosodjon.Dr. Botka László polgármester Úr nagy tisztelője vagyok hossz-hosszú évek óta, de sokkal több ellenőrzést várnék el tőle a polgármesteri hivatal osztályain végzett munka minőségét illetően, mert amilyen szinten folyik most, arra csak azt lehet mondani,hogy a polgár "hülyül" meg tőle, legyen az bármelyik osztály,építési,jegyzői, stb de reménykedjünk,hogy Polgármester Úr is elkövet mindent,hogy ez előbb útóbb jelentős javulást érjen el!!”
 • 14. maradando 2009. május 29. 14:30
  „Addig amig a régi jól bevált szlogen meg nem változik nem lesz semmi.
  "ÉN meg vagyok elégedve Miniszterúr jövedelmével"!
  " Ő meg van elégedve az én jövedelmemmel"!
  Csak azt ne mondja valki,hogy meg is kell dolgozni annyi pénzért!Mert dolgozni megtanultam,de csalni még nem!”
 • 13. garbon 2009. május 29. 14:20
  „Hazug embertől csak hazugság várható semmi alapja nincs amit Bajnai mond. Olyan országban élünk ahol csalók lúzerek hazugok tolvajból lehet miniszter, kormányfő, titokminiszter és még sorolhatnám ki mindenből.
  De már halványan látom a fátyol felhőt amikor az igazságszolgáltatás lecsap, sok MSZP és SZDSZ-es politikusok vannak már rács alatt de még mennyien lesznek.Nem megszüntetni kell börtönöket hanem megnyítni mert olyan sokan lesznek hogy el sem férnek választás után.”
 • 12. allegro 2009. május 29. 14:20
  „Munka! Munka! Munka!
  Ha dolgozol, van pénzed, növeled az ország GDP-jét, ha többen járulnak a közös kasszához, kevesebb teher jut egy emberre. Ma egyre többet raknak egyre, mert egyre kevesebben hajlandók dolgozni.
  Igen, a hajlandóságon sok múlik. Mese, hogy évekig, évtizedig eltanulgatunk, semmi hasznot nem hajtunk, hanem majd azután meglátjátok, annál többet, ne sajnáljátok hát a ránk költött adóitokat - mondja a sok egyetemista.
  Csak mi meg sajnáljuk, mert azt látjuk, hogy akik sokan végeztek már, nem teljesítenek többet mégsem, mint azok, akik nem a mai jellemző 27-8, hanem már 17-8 évesen munkába álltak az ő idejükben. Még húsz évvel ezelőtt is.
  És mi úgy tanultunk többségében, munka mellett, hogy közben gyarapítottuk a GDP-t, és finanszíroztuk tanulmányainkat is, sőt még nekik is jutott belőle, így engedte be az ingyenélők tömegét az állam a felsőoktatásba. Melyik kormány idején lódult el így velük a szekér? Sokan felültek rá, egyre többen,de kevesen tolják vagy húzzák azt. Hát ki kell lökni a szekérből néhányat és álljanak be az igavonók közé, ne az igásokra rakjanak még több terhet, hogy pusztuljanak, aztán nem lesz végül senki, mert aki kikímélte magát, az meg nem tanult meg dolgozni.”
 • 11. maradando 2009. május 29. 13:50
  „2.
  Rendet kell vágni a parlamentben!
  KolompárBeyonce MENNYEN FŐLL !!!”
 • 10. Picur904 2009. május 29. 13:24
  „Kíváncsi lennék arra hogy akik itt írják az okosságokat azok mit csinálnának ebben a helyzetben...nem könnyű irányítani egy olyan országot ahol tönkretették a gazdaságot én nincs meg az emberekben a bizalom a kormány felé... Rengeteg döntésre kell figyelni meg kell vizsgálni hogy egy-egy döntésnek mi lesz a gazdasági következménye... Bajnai ért a közgazdasághoz (nem véletlen vannak cégei) Sajnos viszont Bajnaival az a gond hogy csak közgazdász szemmel látja a dolgokat (ami jó a gazdaságnak) de viszont nem látja azt hogy itt nem egy cég irányításáról van szó hanem itt ember életekről dönt és beszél minden egyes mondatával. Az lenne jó ha ezt végre észre venné és úgy döntene hogy az embereknek a lelkét is nézze... Mert ugye ez nem egy cég hanem egy ország és 1 év alatt nem lehet megváltani a világot! A többi párttal is egyeztetnie kéne és meg kéne beszélniük hogy a választás után hatalomra kerülő pártnak mi lenne még a feladata hogy a gazdasági és az életszínvonali lendülés tartós maradjon...”
 • 9. KaszaOne 2009. május 29. 13:07
  „Bajnai könnyen beszél, az ő családjának már generációkra biztosítva van a jövője. A Magyar adózást megkerülve külföldi cégekbe teszi a pénzét, és közben jön a szentbeszéddel, hogy szeged milyen ügyes, meg legyünk kreatívak.
  Komolyan mondom birkák az emberek, a saját vezetőink adócsalást legalizáltak, milliárdokat kimentettek, a mi torkunkon meg lenyomják a megszorításokat. Jelenleg az egész politikai életben nincs Magyarokat védő szemlélet. Maguk alá kaparnak, az emberek meg dögöljenek éhen.
  Bajnaiéknak sem kívánok mást, csak azt hogy éljenek lakáshitellel úgy hogy épp most lettek munkanélküliek, és majd akkor ugasson a mocskos zsidó a kreativitásról.”
 • 8. trainman 2009. május 29. 12:35
  „Kedves KolomparBeyonce!Köszönöm, és viszont kívánom!”
 • 7. gerbera 2009. május 29. 12:27
  „bajnai közröhejre alkalmas, ,gyurcsány kormányban miniszterként egzisztált,közösen a kormánnyal tönkre tették az országot,,, és most jön mint megváltó ,majd sikeressé teszi az országot,ha ha ha,.gyurcsány technika csődöt mondott ,bajnaival probálkoznak ,mintha valami ujat ,jobbat csinálnának, semmi nem változott,,,lánc maradt csak egy pibullt ebet kötöttek rá,ami mindenkire életveszélyes.”
 • 6. KolomparBeyonce 2009. május 29. 12:23
  „Kedves Trainman! Mondtam egy szoval is hogy baj? Olvassa el megegyszer mit irtam. :-))) Legyen szep napja!”
 • 5. trainman 2009. május 29. 12:11
  „KolomparBeyonce! Miért baj az, ha valakinek van véleménye, és elmondja azt? Nem erről szól az a lehetőség, hogy írhatsz ide?”
 • 4. KolomparBeyonce 2009. május 29. 11:54
  „mar meg is szolalat az elso szakertonk (3) :-)”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkoholt és cigit is tudnak venni a tinik

Szeged - A boltok és vendéglátóhelyek 80 százalékában kiszolgálják a 18 év alattiakat cigarettával… Tovább olvasom