Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Bajnai Gordon kivizsgáltatja a fertőtlenítést

Szeged - Már a parlamentben is téma a Csongrád megyei árvízi fertőtlenítés körüli botrány. Vincze László képviselő azt kérte, a kormány fizesse ki a számlát a bajba jutott önkormányzatok helyett. A miniszter, Bajnai Gordon azt mondta, előbb meg kell vizsgálni, mi is történt.
Már a parlamentben is téma a Csongrád megyei árvízi fertőtlenítés körüli botrány. Vincze László képviselő azt kérte, a kormány fizesse ki a számlát a bajba jutott önkormányzatok helyett. A miniszter, Bajnai Gordon azt mondta, előbb meg kell vizsgálni, mi is történt, kiket terhel felelősség; márciusban már többet tud. A bíróság azonban nem vár addig: hamarosan tárgyalja a 11 beperelt önkormányzat ügyét.

Január végén számoltunk be arról, hogy 180 millió forintot követel 11 Csongrád megyei önkormányzattól a BS Alfa Bt. Ez a cég nagy területeket fertőtlenített a 2006-os árvíz után, az önkormányzatokkal kötött szerződések alapján. Árajánlatát a katasztrófavédelem juttatta el az érintett településekre. Szeged, Vásárhely és Csanytelek fizetett, Apátfalva, Csanádpalota, Dóc, Felgyő, Mártély, Magyarcsanád, Mindszent, Nagytőke, Röszke, Tiszasziget és Újszentiván nem. Az önkormányzatok arra számítottak, a költséget teljes egészében fedezi majd az állami vis maior keret, de csak a töredékét állta. Polgármesterek állították: először nem akarták aláírni a munka szerződését, de a védelem irányítói meggyőzték őket. Csanádpalota beperelte a BS Alfát, de a bíróság első fokon kimondta: a szerződés érvényes. A cég most visszavág, tizenegy önkormányzatot perelt be, a tárgyalást pedig már ki is tűzték február 28-ára. Ha a pénzt – településenként tízmilliós összegeket – ki kell fizetni, jó néhány helyhatóság csődbe megy.

Valaki visszaélt a köz bizalmával és pénzével az árvíz után.
Fotó: MTI/Németh György

Mindegy, kinek kell végül fizetnie, az államnak vagy az önkormányza-
toknak, ez így is, úgy is közpénz lesz. Vajon miért nem tesz a rendőrségen büntetőfeljelentést a minisztérium? – kérdeztük. Az ÖTM sajtóosztálya az alábbiakat felelte: „a miniszter az önkormányzatok és a BS Alfa közötti szerződések aláírásának körülményeiről – hatásköre keretei között – vizsgálatot rendelt el".

Ennél sokkal többet a miniszter, Bajnai Gordon sem mondott hétfő este a parlamentben. Az egészségbiztosítási törvény megszavazása után Vincze László országgyűlési képviselő interpellált hozzá ez ügyben. Vincze úgy érvelt, a polgármestereknek eszükbe se jutott volna, hogy fertőtleníteni kell, hiszen eddig sohasem kellett. Most is a katasztrófavédelem emberei győzködték őket, írják alá a szerződést, mert az állam ki fogja fizetni a költséget. Ezért vitatható, hogy a településvezetőket terheli-e a fizetés kötelezettsége. Vincze kérte: az állam fizessen.

– Ami a lényeget illeti, egyetértek önnel, képviselő úr: itt valaki visszaélt a köz bizalmával és a köz pénzével – felelte Bajnai Gordon. Majd elmondta, az állam azokon a területeken térítette meg a fertőtlenítés költségeit, ahol szakmailag indokolt volt, de megyénkben jóval nagyobb területet fújtak le, mint másutt, és a 12 forintos átlagárhoz képest 33-ért.

Bajnai fegyelmi vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, az állam oldaláról érintett-e ez ügyben valaki. A vizsgálat március közepén zárul le, ekkor tisztázni lehet azt is, ki akart hasznot húzni mások kárából. Vincze nem fogadta el a miniszter válaszát, de az országgyűlési többség igen.

A vizsgálat tényleg folyik: polgármesterektől tudjuk, az ÖTM azt kérdezte tőlük, ki presszionálta őket a katasztrófavédelemtől.

Mások óvatosak voltak

Érdemes kideríteni azt is, ki lehetett az a minisztériumi tisztségviselőként bemutatkozó illető, aki telefonon hívta a polgármestereket. – Sajnos nem írtam föl a nevét, se a telefonszámát, és nem emlékszem, melyik tárcára hivatkozott – bocsátotta előre Fekete József, Klárafalva polgármestere. – Azt mondta, uniós pénz lesz a fertőtlenítésre, és ezért lenne célszerű nekünk is elvégeztetnünk ezt a munkát. Nálunk zárt rendszerű szennyvízelvezető hálózat van, abba nem juthat be talajvíz se. Ráadásul a korábbi években is átjött a fakadóvíz a töltés alatt, és a vis maior keretből a belvízvédekezés költségeire is olyan nyögvenyelősen jött meg a pénz. Tehát nemet mondtunk. Később még egyszer fölhívott, és azt mondta: én leszek a felelős azért, ha valaki megbetegszik. Azt mondtam: nem baj. Ezzel váltunk el. A fejleményeket nézve nem bántam meg, hogy óvatos voltam.

Olvasóink írták

 • 18. Cc 2008. február 17. 17:58
  „A főtolvaj vizsgálódik, hogy nem szakad rá az ég.”
 • 17. anonym 2008. február 17. 17:51
  „Barmamama !
  Talán Te vagy a parlament főkönyvelője ?
  Ennyi számadatot / ilyen pontosan /csak így lehet !
  De ha "mama "vagy a nyugdíjemelést ,a 13. havi nyugdíjad már csak nem küldöd vissza, mert az neked jár ,ugye ?
  Mama létedre legyen tágabb rálátásod a dolgokra !”
 • 16. waterbear 2008. február 17. 14:41
  „Gergő, ez így igaz, de amint azt látod, azt írtam, "ha azt víz borította". Márpedig így volt nem? Nehezen tudom elképzelni azt a meghatározást, hogy a folyó alját adott esetben hullámtérnek hívjuk...
  Amikor a Balaton majdnem kiszáradt, akkor a partján lehetett sétálni vagy a medrében?
  De ez jogászkodás, és talán kibúvó a megvezetett Önkormányzatoknak egy ügyes ügyvéd kezében.”
 • 15. Gergő 2008. február 17. 11:33
  „"a folyók partvonala és hangsúlyozottan az árvízvédelmi töltés közötti terület"”
 • 14. Gergő 2008. február 17. 11:32
  „waterbear: a töltések közötti terület az hullámtér, nem meder”
 • 13. ukuku 2008. február 16. 21:57
  „Kedves hozzászólók, elmondanám, hogy én 1 árvíz sulytotta területen lakom, és elmondanám, hogy errefelé magadnak kellett fertőtlenítened, semmiféle segítséget sem kaptunk senkitől. Tehát hogy hova lett a lóvé nem tudom, de elméleteim azért vannak... Valakinek a zsebébe vándorolt. Ismét. De ezen már meg sem lepődöm.”
 • 12. Bingo 2008. február 16. 21:33
  „Gyurcsányt és Bajnai Gordont kellen elsőként felelősségre vonni! Mi az hogy ők vizsgálódnak? Hát nem ezért épülnek a magánbörtönök állami támogatással?”
 • 11. disszidens 2008. február 16. 19:38
  „lámpás móni gyúrcsány szerint kritikán alul végzi munkáját miért kivétel ez alol az árvizi védekezés ,hol van az uniós szolidalitási alap 15630 euró ki lopta el”
 • 10. BALFÉK 2008. február 16. 19:25
  „valyon ki bérelt a hm től fillérekért helikoptereket az árvízi védekezésre és miért adta ezt tovább 20000ft ért óránkért a védekezésre”
 • 9. barbamama 2008. február 16. 18:26
  „500.000.000-ért új kordon (gordon), 1,5 milliárdért népszavazási tájékoztató füzet! ezt hiába teszik a töltés tetejére, ezen átcsorog a víz! nem itt kellene kezdeni a vizsgálatot?”
 • 8. waterbear 2008. február 16. 18:17
  „barbamama, nálad mi van raktáron jelentős mennyiségeben, hypo vagy klórmész?
  Tudsz esetleg olyan példát mondani, ahol árvíz után volt fertőtlenítés Magyarországon az elmúlt száz évben? Csak érdekelne a dolog, hoyg akkor ugyan mennyibe került ez?”
 • 7. radenkó 2008. február 16. 18:15
  „Bajnai miért nem a saját gazdálkodásában tőrtént szabálytalanságot
  és a több millió forint ellopást vizsgáltatja ki.”
 • 6. barbamama 2008. február 16. 18:03
  „Te Barbapapa!

  Azért nem merted kiküldeni a gyerekeidet vagy családtagjaidat a 2006-os árvízkor, mert féltetted őket valami fertőzéstől????
  Te tényleg nem értesz hozzá! Honnan tudod, hogy milyen betegségeket előztek meg a fertőtlenítők? Talán szakember vagy?”
 • 5. Cc 2008. február 16. 16:55
  „maci52 ahogy írod, a többi rizsa.”
 • 4. waterbear 2008. február 16. 16:50
  „Eh, nem értitek Ti ezt...ahogy én sem:-)

  Az emlékezetes cián fertőzésnél még nem volt ilyen fejlettségű sem a Katasztrófavédelem, sem az ÁNTSZ, a BS Alfa Bt-ről nem is beszélve... mármint a kötellességérzetükről beszélek....

  Na meg azért én úgy tudom, hogy az ártér az állami terület, a Sárgán is csak bérleti jog van, tulajdonjog nincs.

  Én biztos továbbadnám a számlát a tulajnak, de hát nem én vagyok a polgármester:
  1995. évi LVII. törvény
  6. § (1) Az állam kizárólagos tulajdonában vannak:
  a) a felszín alatti vizek és azok természetes víztartó képződményei;
  b) a természetes tavak közül a Balaton (a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszerrel együtt), a Velencei-tó, a Fert tó és
  a Hévízi-tó, valamint azok medre;
  c) az államhatárt alkotó vagy metsz folyók, patakok, a törvény 2. számú melléklete szerinti egyéb folyók,
  patakok, holtágak, mellékágak és azok medre;

  Azt gondolom, a töltések közötti terület bátran tekinthető medernek, ha azt víz borította...

  De én sem polgármester, sem hozzáértő nem vagyok....”
 • 3. vágo 2008. február 16. 11:12
  „Én speciel azt nem értem , hogy , ha valaki megrendel akármit
  legyen az polgármester vagy egyébb tanútt ember , az tényleg elhiszi telefonon hallva , hogy azt kifizetik helyette ő csak írja
  alá a megrendelőt, amiben egy kiló klórmész ára mellesleg 1 milla.
  Most aztán megint lehet mutogatni , tolvajozni, zsidózni, fityiszezni, komcsizni. A választott vezetők ilyenek, akkor mi
  várható el a választóktól ?”
 • 2. Barbapapa 2008. február 16. 08:53
  „Lehet hogy én nem értek, hozzá de aki kiküldte az embereit "fertőtleníteni " az sem ,árvíz után fertőtlenítés azt jelenti ÁRVÍZ UTÁN nem pedig 30-40nap mulva ,vagy a vízalatt kaszálták le a töltésoldalt, majd lefujták egy kevés hipós vízzel? na és a szénával milessz talán kifizeti az okozott kárt Túri volt képviselő úr?????????????? saját cége,ez úgy veszem észre még jobb üzlet mint az előző? az embereit kellene megkérdezni sok érdekes dolgot tudnának ám mesélni megfelelő honoráriumért.”
 • 1. maci52 2008. február 16. 07:47
  „Majd ezek is úgy járnak mint a libások.Gordonkának még 100 millió,a többinek meg egy kevéske klórmész.Gordonka művész úr biztos nem lesz a "vizesek megmentője",inkább a tolvajok fejedelme!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Csörgő Sándor

Szeged - Életének hatvanegyedik évében péntekre virradóra elhunyt dr. Csörgő Sándor matematikus, a… Tovább olvasom