Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Bajnai Gordon szerint kell a lézerközpont Szegednek

Bajnai Gordon kijelentette: a projekt elnyerése Magyarország és a régió kiemelt stratégiai célja.
– Van otthon egy 3 literes pezsgőspalackom. Ha a lézerközpont Szegedre kerül, kinyitom, megisszuk rá az áldomást – mondta tegnap délután Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az öthalmi egykori laktanya területén. Itt köszöntötte Bajnai Gordon miniszterelnököt, Botka László polgármestert, Lippényi Tivadart, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökhelyettesét, Ujhelyi István államtitkárt és az egyetem számos magas rangú tisztségviselőjét.

A miniszterelnök azért jött Szegedre, hogy megtekintse az Extreme Light Infrastructure (ELI) elnevezésű szuperlézer tervezett szegedi helyszínét.
Mint megírtuk: a látogatás az ELI megépítésére alakult nemzetközi konzorcium csütörtöki, prágai ülését előzi meg, ahol a tanács a közös magyar–cseh–román pályázatról tárgyal. Ha pozitív döntés születik, a 100 milliárd forintos beruházás mintegy 40 százaléka Szegedre kerül.

Az Európai Unió tudományos-technológiai versenyképességének fokozása érdekében több tudományos nagyberuházást tervez, például egy lézerkutató központot, amely a jelenleg létező csúcslézernél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű, rendkívüli tudományos jelentôségű kutatóberendezésnek adna helyet.

Botka László, Bajnai Gordon és Szabó Gábor az egykori laktanyában. Fotó: Karnok Csaba
Botka László, Bajnai Gordon és Szabó Gábor az egykori laktanyában. Fotó: Karnok Csaba

Ez lenne az ELI, amelynek 200 PetaWattos átlagteljesítménye a Paksi Atomerőmű teljesítményének 200 milliószorosa. Júliusban Cseh- és Magyarország bejelentette: közösen pályázik az ELI megépítésére, Romániával kiegészülve.

– Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Szeged, illetve az SZTE neve felmerült a fejlesztés kapcsán. Ez a szegedi egyetem kiváló tudósainak, munkatársainak, továbbá a város és a kormány határozott támogatásának köszönhető – fogalmazott a rektor.

Bajnai Gordon kijelentette: a projekt elnyerése Magyarország és a régió kiemelt stratégiai célja, hiszen a résztvevő országok felkerülnek a világ tudományos térképére. Mivel a válság közepette a jövőre is gondolni kell, ezért 2010-ben a kormány 10 milliárd forinttal többet fordít innovációra, összesen 180 milliárd forintot, és a héten döntött: teljes pénzügyi garanciát vállal az ELI projektre.

– Ha Szegedre kerül a lézerközpont, ez lesz a következő évek legfontosabb városfejlesztési beruházása – hangsúlyozta Botka László, hozzátéve: a létesítmény több száz munkahelyet teremt.

Szegedet tudományos központtá tenné

Szabó Gábor fizikus, akadémikus kiemelte: 10 évig sehol a világon nem lehet majd hasonló kutatásokat végezni, csak Szegeden. A beruházás 3 nagy tudományos fejlesztést céloz, ezekből egy Szegeden valósulna meg. A mintegy 120 állandó és 150 vendégkutató az úgynevezett attoszekundumos lézerekkel foglalkozna. A mintegy ezer négyzetméteres központi térben extrém időtartamokban állítanának ultrarövid fényimpulzusokat, számos területet vizsgálva, anyagtudománytól a biológiáig.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. török 2009. október 05. 10:21
  „turulvedo
  Neked meg a helyesírás járhatna az eszedbeN...”
 • 81. tahoszegedi 2009. szeptember 28. 08:10
  „Ugyan menniybe fájt ez a kis látogatás közpénzből????”
 • 80. tahoszegedi 2009. szeptember 28. 08:09
  „Megy a parasztvakítás már megint????????????????????????”
 • 79. Ajna 2009. szeptember 27. 23:49
  „hmmm... szeged lesz kelet és nyugat ütközőzónája ... válasz az orosz fegyverkezésre. Milyen inteligens politikusaink vannak ...”
 • 78. SP 2009. szeptember 27. 21:59
  „Ez valóban nagyon szép és jó.
  De hogy lesz a vidék második legnagyobb városában tömegesen munkahely az átlagembereknek.
  Kellene 1 repülőgépgyár is, mint ahogy nagyon régen már volt.
  Villanyautó gyár is.
  Feldolgozó üzemek a környék mezőgazdaságának a fellendítésére.
  Napelem gyár is a SZETÁV kiváltására.”
 • 77. turulvedo 2009. szeptember 27. 21:40
  „ezeknek csak a pia jár az eszükbe! ezért tartunk itt.”
 • 76. Power 2009. szeptember 27. 21:29
  „74. hozzászólás zebegény 2009.09.27. 21:04
  The scientific case for ELI was made in Paris on 9-10 December 2005 by 135
  participants from 13 countries: France (host), Germany, Italy, Japan (observer), Lithuania,
  Netherlands, Czech Republic, Poland, Sweden, UK, Ireland, Italy, Greece, Spain. The list can
  be seen in section B.IX. Beyond the immediate scientific community, this scientific case also
  attracted the interest of the:
  (1) FEL and synchrotron community
  (2) medical community interested in applications to oncology, nuclear pharmacology, xray
  and PET imaging.
  (3) laser industry (Quantel, Amplitude Technologies, Thales Laser, Phasix, Fastlite)
  (4) electronic industry (Thales and Siemens).

  A lézerkutatással kapcsolatban kiemelném számodra:
  " laser industry (Quantel, Amplitude Technologies, Thales Laser, Phasix, Fastlite)"”
 • 75. barkzso 2009. szeptember 27. 21:16
  „Még mindig rugóztok ( a kormányszóvivőt idézve) ezen a veres lufin? Hahahaha
  Én úgy tudom, hogy a biopolisz és a 2000 ágyas klinika mellé épül. Hahahahaha
  Pukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk”
 • 74. zebegény 2009. szeptember 27. 21:04
  „Elképesztő tudatlanság süvít egyesek fejében. Debrecen neutronkutatóra pályázott, de az előzetes döntés értelmében nem fogja megkapni. Ezért hajt most Szeged, mert ha Debrecen megkapta volna a neutronkutatót, akkor nem lett volna esély, hogy a másik nagy EU-s kutatási projekt, az ELI is Magyarországra jön.
  Mellesleg, ha Franciaország felajánl 5000 m2-t, az igen kevés még, nem ártana hozzá tudományos potenciál lézerkutatásban, már pedig ebben Szeged az élvonalba tartozik, míg a franciák kevésbé.”
 • 73. pann 2009. szeptember 27. 20:59
  „Ebben az országban amennyi igéret van már lassan mi leszünk a vezető tudományos hatalom a földön. A fejlett országok meg elmehetnek a fenébe. Ott csak minőségi életet tudnak élni a polgárok. Bezzeg nálunk milyn jó lesz a lézer majd lövöldözhetünk vele a halálcsillagra.”
 • 72. N.P. 2009. szeptember 27. 20:40
  „antikos 2009.09.27. 20:21
  Nem az egy másik, de szintén EU-s tudományos program.”
 • 71. antikos 2009. szeptember 27. 20:21
  „Ez jól jöhet Botkának. De azért hadd kérdezzem meg ez nem Debrecennek lett ígérve:)

  Utolsó körök a szopóka ág előtt:)))”
 • 70. turulvedo 2009. szeptember 27. 19:48
  „sztem libajnainak elöbb a libásokat kellene kártalanitania.”
 • 69. kispacni 2009. szeptember 27. 19:34
  „Comet,

  Közvetlen Európai finanszírozású projekt magyar kormánygaranciával, minimális magyar önrésszel. Tehát nem magyar adófizetők pénzéről van szó.”
 • 68. comet 2009. szeptember 27. 19:29
  „66 tudom, hogy a CERN hadron ütköztetője nagyságrendekkel nagyobb beruházás volt a szegedi terevezett ELI beruházásnál, de talán lejött, hogy a kísérleti befektetések megtérülési idejének bizonytalanságára hegyeztem ki a hozzászólásomat. Egy megrogyott gazdaságnak a 10 milliárdok is számítanak, mégha a Laser kutatás ígéretesebbnek és símább terepnek tűnik is.
  Ahol már a gyerek étkeztetéseket faragják és a kórházak üzemeltetése is gondot jelent, ott megválaszolandó kérdés az is hogy egy tudományos nagyberuházás mit fog hozni a konyhára, és mennyi idő múlva.”
 • 67. flexsnake 2009. szeptember 27. 19:21
  „adjatok lézert! kell! :D én meg majd valahogy előteremtem a fenntartásához szükséges évi 4millió eurót... :D”
 • 66. kispacni 2009. szeptember 27. 18:48
  „Comet összekevered a szezont a fazonnal A CERN részecskegyorsítója egy egész más nagyságrendű projekt mint a Szegedre tervezett lézerközpont.”
 • 65. turulvedo 2009. szeptember 27. 18:37
  „minek olvasnak el a sok hazugsagot? az idö pénz.”
 • 64. comet 2009. szeptember 27. 18:37
  „a svájcban működő CERN atom kutató központ tavaly akarta beüzemelni világszenzációnak kikiáltott részecske ütköztetőjét. A 27 kilométer kerületű 100 méterrel a föld alatt fotó alagútba helyezett szerkentyű, mindjárt a beüzemelésnél be is hányt. (néhányan megkönnyebbültek mert fekete lyuk létrejöttétől tartottak, ami eléggé szerencsétlen képződmény lenne, bár erről már nem szerezhetnénk tudomást.) Mostanában lesz esedékes a szerkezet újra indítása.
  A lényeg, hogy ilyen kisérleti beruházások elég nagy kockázattal járnak, a befektetés megtérülése eléggé bizonytalan. Biztos hogy jó lenne ha Magyarország olyan kísérleti feltételeket tudna teremteni, amit máshol nem tudnak, vagy nem akarnak, mint ahogy az is jó lett volna ha foci ebét rendezhettünk volna.
  Valahogy az alapokat hiányolom...mármint a komoly alapokat.(a pénz Bajnaiék szerint garantáltan meglesz, ha nem is Barba trükkel, de Gyurcsány fortéllyal. Bukta esetén legfeljebb később néhány ezer lakást elárvereznek...)”
 • 63. N.P. 2009. szeptember 27. 18:30
  „Engem az zavar leginkább, hogy a nagyon konkrét, nagyon negatív véleményen lévők jó része egyszerűen nem olvasta el a cikket, vagy az abban közölteket képtelen volt értelmezni (pld.: maradando, trombifrédi,power, stb)”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerb kalauznak nem volt útlevele, az utasoknak gyalogolniuk kellett

A röszkei határtól a község buszmegállójáig gyalogolniuk kellett a Szabadkáról Szegedre tartó vonat utasainak, mivel a vonat nem ment tovább. Tovább olvasom