Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Bajor Imre: Meleg fiút játszani abban az időben merész vállalkozás volt

Szeged - Pénteken mutatták be a Szegedi Szabadtéri Játékok második, júliusi produkcióját, A víg özvegyet. Bajor Imrét Nyegus szerepében láthatja a közönség. A színművész elárulta, kutyája nélkül, ha teheti, nem megy sehova.
– Mivel közlekedik?
– Köztudott, hogy jogosítványom nincs, úgyhogy fogalmam sincs erről az egész dologról. Szerencsés vagyok, mert a belvároshoz közel lakunk, de egyébként meg a feleségem behoz a színházba, ha megkérem rá. Régebben sokat jártam Szegeden. Emlékszem, szegény Gregor Jóska születésnapi köszöntésére is ideutaztunk...

– Szeret vidéki színházban játszani?
– Szeged a szívem csücske, nagy a nyüzsgés, rengeteg a fiatal – egyetemi város lévén. És hát a lányok! Gyönyörűek!

– Melyik kutyáját hozta magával?
– A brüsszeli griffont. Van egy nagyon idős bolognese kutyánk is, őt otthon hagytuk a „nagymamánál" (a felesége anyukájánál – a szerk.). Ő már annyira öreg, hogy nyugalomra és biztonságra van szüksége. Kutya nélkül általában nem megyek sehova. Lehet nélküle élni, de semmi értelme.

Nálam valószínűleg egy nő is kevesebb idő alatt készül el. Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
Nálam valószínűleg egy nő is kevesebb idő alatt készül el.
Fotó: RTL Klub/Bársony Bence

– A víg özvegyben Nyegus szerepében láthatjuk. Alapjában véve ez egy prózai szerep.
Bajor Imre otthon nyaral

– Bejártam a világot, az egyik karibi sziget olyan, mint a másik. Most már inkább hazamegyünk Fülére (egy Balaton melletti kisközség), ahol nagyon szeretünk. Csiripelnek a madarak, gyönyörű a természet. Persze itt is megtalálnak a barátok, szokásuk, hogy váratlanul bekopogtatnak. Füle a bizonyíték arra, hogy egy kocsma, egy posta és egy bolt elég a boldogsághoz – avatott be a humorista.

– Azt mondom: ennyi idős korban az ember játssza el egyszer a Nyegust. Az eredeti szövegkönyvben nincs dal, de azt mondta a rendező, ha már egyszer olyan alanyok játszanak benne, mint a Hernádi Judit, Csákányi Eszter vagy Molnár Piroska, meg a Bajor, akkor énekelni kell valamit. Ezért betették a Ha megversz is imádlak én híres Apacs-nótát. Ha már ott van egy „puska" a színpadon, akkor süljön el.

– Volt egy időszak a gyerekkorában, amikor minden idegszálával dobolni akart.
– Először focizni, de ahhoz a mai hozzáállás szerint túl lusta voltam, aztán jött a dob. Rövid időn belül a házkezelőség azt mondta: többet nem dobolhatok, mert zavarja őket. El kellett adnom a felszerelésemet is...

– Azért énekelni szeret?
– Nagyon. Van egy pár lemezem, ami azt kell, hogy mondjam, ma már inkább irodalmi értékkel bír. Legalább majd az unokáimnak meg tudom mutatni, hogy ilyet is csinált a nagypapa.

– Tényleg minden fellépése előtt lámpalázas?
– Lámpalázas? Ez így nem igaz. Inkább „összepisilom, kakilom" magam az izgalomtól. Azt gondolom, aki ezt a szakmát komolyan csinálja, és érzi a felelőségét, annak kutya kötelessége így viselkedni. Nekem az a szerencsém, hogy fiatalként az ország legnagyobb kvalitásai mellett nőhettem fel. Dajka Margit, Ruttkai Éva... Szemtanúja voltam, mind izgultak. Ha már ismerik a nevem, és ne adj isten csak öt ember miattam jön be egy előadásra, akkor ott nincs mese. Teljesíteni kell, törekedni a száz százalékra. Ha ez nincs így, akkor megette a fene, abba kell hagyni.

– Hiú?
Aki rossz színész volt, az gyakorlatilag nem tudott a humor közelébe kerülni. Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
Aki rossz színész volt, az gyakorlatilag nem tudott a humor közelébe kerülni. Fotó: RTL Klub/Bársony Bence
– Hát ha a kérdés arra vonatkozik, hogy mennyi idő az, amíg felöltözöm, és hogy mindennap hajat mosok-e, akkor igen, a kérdés jogos. Nálam valószínűleg egy nő is kevesebb idő alatt készül el. Általában két színnél többet nem vettem magamra az elmúlt harminc évben. De ha mégis elkövetek ilyen otromba hibát – az véletlen.

– Ha jobban megnézem... fehér keretes szemüveg, fehér zakó, fekete nadrág és cipő, csíkos pólóval – a mai viselete. Ma minden klappol.
– Az ember fejlődik. Ki ebben, ki abban. Addig nem jövök el otthonról, amíg az öltözékem nincs rendben. Az életben kell valamiféle harmónia, én ebben találtam meg. Lehet, hogy ez más számára piperkőc, idióta dolog, de számomra fontos, mert így teljes a napom.

– 35 éve van a pályán. Mit gondol a mai humoristákról?
– Annak idején az ország kimagaslóan jó színészei csinálták a rádiókabarékat. A színészetre épült a humor. Aki rossz színész volt, az gyakorlatilag nem tudott a humor közelébe kerülni. Ma elég egy mikrofon az úgynevezett stand up comedyhez. De nekem ezzel sincs semmi bajom abban az esetben, ha valaki tehetséges. Csak az a baj, hogy a legtöbb az úttörőtáboros produkciókat közelíti meg. Persze én is ismerek három-öt olyan fiatalt, aki már most kiváló.

– Mondhatunk neveket?
Bödőcs Tibor, Kőhalmi Zoltán, Litkai Gergely. Nekem a Bödőcs abszolút a kedvencem. Magyarország egy kis ország, ugyanúgy nincs szükség minden második utcasarkon humoristára és énekesre sem. Ez a baj a tehetségkutatókkal is, túl nagy a toborzás. Az a baj, hogy a legtöbben nem képviselnek maradandó értéket, ezért pillanatok alatt eltűnnek. Ez egy gazdasági mechanizmus: rövid időn belül kiveszik belőlük a pénzt, azután eldobják őket. Közben valamelyikükből lehetett volna jó orvos, mérnök vagy éppen pedagógus. Tönkreteszik az életüket, pedig azzal nem lehet játszani!

– A Szomszédokban három évig fodrászt alakított, utána évekig a Família Kft.-ben tűnt fel, azután jött az RTL Klub sorozata, a Pasik, majd a Heti hetes politikai show-műsor. Sorolhatnánk az elmúlt több mint három évtized sikersorozatait. Soha nem skatulyázta be a közönség?
– Szerencsés pali vagyok: valóban rengeteg sorozatban szerepeltem. Egyikből „estem" a másikba. Annak idején a szomszédok Oli ura egy istenkísértés volt, meleg fiút játszani abban az időben merész vállalkozásnak számított. Mondhatták volna: „Na ez ilyen meg olyan!" De nem mondták, mert sok minden futott egyszerre. Például az én, a Gyula, meg az Ottó, a Tóth Ottó... a rádiókabaréban. A színházban a Hippolit, és a többi. Aztán jött a négy nagyjátékfilm főszerepe. A Meseautót még ma is ismétlik. Ez a szerencsének is köszönhető, hogy így alakult. Szóval minden megvolt.

Szomszédok 81. - Oli úr feltűnik

Olvasóink írták

 • 10. babar 2011. július 18. 10:02
  „6. 9349779 2011.07.17. 17:21
  Az ő alakítása volt a legnagyobb a szombati előadáson..

  Jujj! Ne minősítsd már le annyira a többieket, hogy hozzá méred őket!”
 • 9. deszkás 2011. július 18. 01:41
  „Nem mondod.”
 • 8. varadipal 2011. július 17. 20:57
  „3., Deszkás! Ne sorolj semmit, hanem olvasni, és az olvasottakat megérteni próbáld. Olvasd újra az első hozzászólásom utolsó mondatát, ha nem esik túlzottan nehezedre. Ha jól emlékezem, éppen rád bíztam, hogy döntsd el: Bajor ripacs vagy színész. A " mindenki"-be Te is beleférsz. Ehhez nem kell a politikai hovatartozásodról sem nyilatkozni, mert ezesetben ez érdektelen.”
 • 7. barkzso 2011. július 17. 20:21
  „Ja, azért "dolgozik" a heti hetesben aktívan mert politikától független a művész úr. Na ne röhögtessetek.
  Politikától függetlenül pedig a véleményem róla:<moderálva>”
 • 6. kutyuka 2011. július 17. 19:55
  „<moderálva>”
 • 5. deszkás 2011. július 17. 16:14
  „A prolitizálás meg véletlen.”
 • 4. joy 2011. július 17. 15:22
  „A művészet egyetemes, prolitika mentes.
  Vannak, akik azért prolitizálnak, hogy legyen qltura, ezért koszolják be kezüket, a többség sajnálja őket.
  Akadnak, akik a prolitikáért művészkednek, ők belülről mocskosak, a többség lesajnálja őket.

  Bajor egyik sem.
  Ízig-vérig szinpadi bohóc a tehetséges fajtából.
  Azért forog annyi mindenben.”
 • 3. deszkás 2011. július 17. 14:51
  „VARADIPAL! Soroljam a Fidesz szimpatizáns "ripacs"-idéztem tőled., művészeket? Na ugye.”
 • 2. Együgyű 2011. július 17. 11:00
  „Bajor Imre egy élő csillag a mai színművészet egén!

  Örömet, élményt nyújt ebben az egyeseknek kapzsiságot hozó mai világban!
  Egyszer láthatnám élőben is játékát? Csak óhaj!
  Végre megint egy színész, aki nem a politikai múlt emlegetésével foglalkozik!
  Hanem a művészettel és avval, hogy nézőinek a maximumot nyújtsa, mindig!”
 • 1. varadipal 2011. július 17. 08:09
  „A ripacsnak bármely szerepet hitelesen eljátszani régen is nehéz volt, meg manapság is. A színész akkor színész, ha a ráosztott homo vagy hetero szerepet úgy alakítja, hogy a közönsége elhiggye neki. Mindenki maga döntse el, hogy a "Kicsi huszár"melyik kategóriába tartozik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz madártetemet találtak egy román autóban

Csaknem 400 madártetemet rejtett annak a román állampolgárnak az autója, akit pénteken állítottak meg a 43-ason. Tovább olvasom