Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Bajtársak: 99 évig ingyen

Szeged - 99 évre a Szegedért Alapítvány térítésmentesen kapja meg a várostól a volt helyőrségi klubként ismert épület 784 négyzetméteres emeletét. A földszint bérletét piaci áron kívánja értékesíteni Szeged, melynek önkormányzata 73 millió forintot adott a házért. A Victor Hugo és a Deák Ferenc utca sarkán álló épület körül ingatlanpanamát sejt az ellenzék.
„Szegedért Alapítvány, Katedra Nyelviskola, Nonprofit tanácsadás, Móra Ferenc Horgászegyesület, Honvédelmi civilszervezetek" – olvasható az eligazító tábla a szegedi Victor Hugo és a Deák Ferenc utca sarkán álló patinás, belvárosi épület bejáratánál. A kapu fölött napernyőcafatok, a poros ablak mögött az Aranykorona restaurant felirat is kivehető – a közelmúlt emlékeként.

A civilek otthona tátong az ürességtől. A horgászokat kedden és pénteken 13–18 óra között kereshetjük. A Honvéd Hagyományőrző Egyesületet kéthetente hétfőn 15–18, míg a Magyar Ellenálló és Antifasiszta Szövetség tagjait minden második hét szerdáján 10–11 óra között találhatjuk itt, a Szegedi Bajtársi Klub tagjai pedig péntekenként 14.30–16 között jelennek meg az épület emeletén.

– Az átadás-átvétel örömteli időszakát éljük: 99 évre tartós használatba kapjuk Szegedtől az emeletet – újságolja Bódi György. A Szegedért Alapítvány titkárától megtudjuk: valójában már 2006 októbere óta e közhasznú civilszervezet működteti az épületet, gondoskodik arról, hogy a korábban a honvédséghez tartozó kulturális és más civilszervezetek itteni tagjai – szerinte 400 idős ember – használhassa alkalmanként az emeleti helyiségeket.

Életkép a belváros szívéből: üresen tátongó irodák. Fotó: Segesvári Csaba
Életkép a belváros szívéből: üresen tátongó irodák.
Fotó: Segesvári Csaba

De a Victor Hugo és Deák Ferenc utca sarkán álló (az 1910-es években Budapest Szállóként ismert) épületben kap helyet a Szegedért Alapítvány egyszemélyes cége, az ILS Kft. most Katedra néven jelentkező nyelviskolája is.

E szegedi emeletes, ezért kétszer 784 négyzetméteres épületet 2004 óta többen is maguknak akarták. Erről többször is írtunk lapunkban. Szeged önkormányzata is ringbe szállt: közgyűlési határozat mondta ki, hogy akár fizetne is a Honvédelmi Minisztériumnak.

– Előnyös áron, 73 millió forintért jutottunk az értékes ingatlanhoz – értékel Solymos László. Az alpolgármester magyarázatként hozzáteszi: a 2008. augusztus 18-án kelt, az állami vagyonkezelővel kötött adásvételi szerződés azt is tartalmazza, hogy a Szegeden élő, a honvédség gondoskodási körébe tartozó személyek képviseletét ellátó szervek működési feltételeit biztosítani köteles az önkormányzat.

Szegedi Bajtársi Klub: hetente másfél óra néhány volt katonának. Ez lenne az ideális hely? Fotó: Segesvári Csaba
Szegedi Bajtársi Klub: hetente másfél óra néhány volt katonának. Ez lenne az ideális hely?
Fotó: Segesvári Csaba

Az ingatlant 1997-ben 85 millióra értékelték, ám a HM 2004-es felmérésében már csak 34 millió szerepelt a helyrajzi szám mellett. Kérdésünkre a Limit Kft. ügyvezetője, az ingatlanforgalmi szakértő Bozsó Miklós azt mondta: Szeged szívében a felújításra szoruló épületek irodáinak bérleti díja havonta négyzetméterenként 1500–2000 forint, az üzleteké 2000–2500 lehet. Ugyanakkor az étteremnek kialakított rész havonta legfeljebb 500 ezer forintért találna üzemeltetőre. Úgy tudjuk, az IKV kezelésébe került épület emeletének négyzetméteréért legfeljebb a jelképes 50 forintot kéri majd a közhasznú Szegedért Alapítványtól. Azaz az említett, közismertnek és népszerűnek – a Szegedért Alapítvány kivételével – éppenséggel nem nevezhető szervezetek gyakorlatilag ingyen jutnak hozzá 99 évig a jelenleg havi 1,5 millióért kiadható belvárosi ingatlanhoz. A földszintet viszont piaci áron kívánja hasznosítani a város. Minderről várhatóan április ülésén dönt a közgyűlés.

Ingatlanpanama?

– Sötét ingatlanmachinációra gyanakszunk, ami hasonlít a Budapesten most felszínre került ügyekre. A gazdasági alpolgármester ugyanis a 2008. áprilisi közgyűlés elé terjesztette az ingatlan megvásárlását és azonnali eladásának javaslatát, majd visszavonta azt – jelentette ki Oláh János fideszes képviselő. A szegedi közgyűlés tulajdonosi bizottsági tagja szerint eddig sikerült megakadályozniuk, hogy „a szocialista párthoz közeli csoportok" tulajdonába kerüljön a Victor Hugo utcai ingatlan, melynek földjén Kossuth Lajos is járt szegedi tartózkodásakor. Legutóbb a 2009-es költségvetési rendeletbe bújtatva bukkant arra, hogy a városvezetés az itteni bérleti jog eladásából számít bevételre. Hangsúlyozta: a közgyűlés jogosult dönteni minden 50 millió forinton felüli ügyről, így ennek az ingatlannak a sorsáról is.

Olvasóink írták

  • 1. madártej 2009. március 07. 09:21
    „Bajtársak a fittyfenéket. Elvtársak. Nem kicsit, nagyon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pang a piac a Szent István téren

Szeged - Nagy reményekkel vágtak bele a piacozásba a kereskedők a szegedi Szent István tér felújítása után, 2007 májusában. Mára a kofák többsége csak hetente egyszer piacozik itt. Tovább olvasom