Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Baka István dedikációit keresi

Szeged - Baka István költő dedikációit keresi Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész.
A dedikált kötet egyrészt kultikus tárgy, a gyűjtők szemében értékes holminak számít. Másrészt sokat elmond a szerző és az olvasó viszonyáról, tehát irodalomtörténeti jelentőségű adat. Minél teljesebb egy dedikációgyűjtemény, annál pontosabban rajzolja föl az író kapcsolatrendszerét. A Baka-kötetek érdekesebb dedikációi jórészt barátoknak, ismerősöknek szólnak, de érdekesek lehetnek azok a beírások is, amelyek olyan olvasók könyvében lapulnak, akik csak egyszer találkoztak a szerzővel.

Baka Istvánt (1948–1995) a legjobb magyar költők között tartják számon, és Juhász Gyula óta a legjelentősebb szegedi költőként, aki megújította a képalkotást és a szerepjáték-költészetet. Sztyepan Pehotnij testamentuma című kötete 1994-ben Az év könyve lett.

Bíró-Balogh Tamás arra kéri a dedikált Baka-kötettel rendelkező olvasókat – mindegy, hogy ők a címzettek, vagy mástól kapták, esetleg vették a könyvet –, hogy a dedikációt fénymásolva vagy szkennelve küldjék el neki a birobalogh@gmail.com-ra, vagy a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Modern Magyar Irodalom Tanszék címére: 6722 Szeged, Egyetem utca 2. Az a terve, hogy ezeket a Bakának szóló ajánlások gyűjteményével együtt közli, egy tanulmány kíséretében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionnyi adományt gyűjtött a Lions Club

Szeged - A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége a vörösiszap-katasztrófa károsultjai javára másfél… Tovább olvasom