Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Bakákat vár a honvédség

Csongrád megye - Hatvanöt szerződéses katonára van szüksége a honvédségnek a dél-alföldi régióban: a kiképzés tizennégy hétig tart, de Kovács Éva és Kocsis Szilvia szerint felkészüléssel könnyen teljesíthető. A sereg kiszámítható jövőt jelent a felvetteknek.
A Magyar Honvédség 360 munkavállaló jelentkezését várja szerződéses katonai munkakörök betöltésére az ország egész területén.

– Csongrád megyében 65 embernek tudunk állást kínálni a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya és a szentesi Műszaki Ezred állományába. Elsősorban lövész katonát, műszaki katonát és gépjárművezetőt keresünk. A jelentkezés feltétele a betöltött 18 éves életkor, a büntetlen előélet, magyar állampolgárság, magyarországi bejelentett lakcím, valamint kiváló fizikai és egészségügyi állapot – mondta Nagy László Tibor őrnagy, a szegedi 2. toborzó és érdekvédelmi központ központparancsnoka.

A jelentkezőknek szigorú felvételi alkalmassági vizsgálaton kell átesniük. – Ez 3200 méter futásból, fekvőtámaszból és felülésekből álló fizikai felmérőt jelent. Korábban nagyon sokan nem tudták teljesíteni a testnevelési követelményeket, de ez az arány mostanra 10 százalék alá esett vissza. A javulás elsősorban annak köszönhető, hogy a jelentkezők komolyabban veszik a sportolást és a szakorvosok által régóta javasolt évi egyszer ajánlott fogászati vizsgálatot. Sok katonai szolgálat iránt érdeklődő fiatal arról számolt be, hogy úgy érzi, nem képes megfelelni a szigorú felvételi alkalmassági eljáráson.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

A toborzó szakemberek szerint a Magyar Honvédséghez bejutni nem nehéz, csak akarni kell. Bárki bekerülhet, aki hetente 3-4 alkalommal keményen rászánja az időt a sportolásra és az orvosi követelmények teljesítésére – vélekedett az őrnagy.

Kovács Éva Mária százados és Kocsis Szilvia törzsőrmester már 12 éve szolgálja szerződéses katonaként a hazát: a két fiatal nő szerint sem teljesíthetetlenek a bekerülés feltételei. – Négyéves koromban még rendőr akartam lenni, majd egyre inkább kezdett érdekelni a katonai pálya. A középiskolából egyből oda akartam jelentkezni, hiszen pont akkor nyitották meg a lányok előtt. A Radnótiba jártam, ahol a tanáraim azt javasolták, hogy inkább egyetemre jelentkezzek. Elvégeztem a jogot, de az idő alatt sem adtam fel a vágyaimat. Ügyvéd, bíró, jogi tanácsadó sosem akartam lenni, diploma után honvédnek jelentkeztem Hódmezővásárhelyre, majd egy év múlva tisztnek neveztek ki. Most a toborzóirodán dolgozom érdekvédő tisztként, a nyugállományú katonák ügyeit intézem – mesélte a kétgyermekes családanya. Éva nem családi indíttatásból bújt bakaruhába, szülei mérnökök. Azt mondja, a katonaélethez elhivatottság kell, cserébe az ember kiszámítható jövőt és folyamatos fejlődési lehetőséget kap.

Kocsis Szilvia hadseregbe való jelentkezésekor szintén a biztos jövőt tartotta szem előtt. – Ráadásul a katonaság különböző képzéseket biztosít tagjainak, például fizetik a jogosítvány megszerzését is. Ezt melyik más munkahely tudja elmondani magáról? – kérdezte. A nőket is jelentkezésre bátorítja, sok nő harcoló beosztásban szolgál. – Vannak olyan külszolgálatok, ahol a vallás miatt nőket csak női katonák vizsgálhatnak át – mondta.

Szilvia a toborzással foglalkozik, szerinte sokak fejében a katonaság úgy él, hogy folyamatosan kúszni-mászni kell a földön. – A 14 hetes kiképzésnek persze ez is a része, de utána számtalan terület közül lehet választani. A kiképzést Tatán, Szentendrén és Hódmezővásárhelyen tartják szeptembertől teljes ellátással és fizetéssel. A kereset kezdetben minimálisan bruttó 106 ezer forint, a jelentkező iskolai végzettségétől és képzettségeitől függően. Csongrád megyében jelentkezni lehet Szegeden, a Mars tér sarkán, a Csillag börtön mellett található Toborzó Iroda épületében, a Boros József utca. 5. szám alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

830 tonna papírt gyűjtöttek

Több mint 120 intézmény kapcsolódott be idén a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Csongrád Megyei Településtisztasági Nonprofit Kft. által szervezett papírgyűjtésbe. Tovább olvasom