Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Bakot lőtt a főkéményseprő?

Szeged - Orvvadászattal gyanúsítja a domaszéki vadásztársaság és a rendőrség Szenkovszky Istvánt, a Szegedi Kéményseprő-ipari Kft. igazgatóját. A domaszéki fővadász szerint Szenkovszky és egy társa tilalmi időszakban, tiltott helyen, éjjel, reflektorral ejtett el két fiatal őzbakot, megsértve az alapvető vadászati normákat.
– Szerda éjjel kacsára mentem az Alföld Golf Club közelében, a tavacskáknál. Tompa durranást hallottam, majd még egyet. Ebből tudtam, kispuskával lőnek a közelben. Már csörgött a telefonom, a környékről hívott valaki, s elmondta: a sötétben áll egy terepjáró, s reflektorfényében orvvadászok lövöldöznek – mondja Juszku István, a domaszéki Széchenyi Zsigmond vadásztársaság fővadásza.

– Utánuk eredtem a sötétben. Kézi reflektorral pásztázták a napraforgótáblát, amibe befordultak a terepjáróval. Itt platócsapódást hallottam. Majd továbbindultak. Egy mellékúton szembetalálkoztam velük: felismertem az autót és a volánnál ülő férfit: Szenkovszky István volt az – tette hozzá a fővadász.

Ismeri a Szegedi Kéményseprő-ipari Kft. igazgatóját, tudta, hogy a dorozsmai vadásztársaság tagja. Gyakran találkoztak, hiszen tanyája Domaszéken van. Odahajtott, miközben tárcsázta Szalai Zsolt körzeti megbízott rendőrt és Domsik Mihályt, a vadásztársaság elnökét. Kisvártatva ők is az M5-ös autópálya közelében található tanyához érkeztek.

Az egyik őzgida vérbe fagyva hever a földön Fotó: Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság
Az egyik őzgida vérbe fagyva hever a földön
Fotó: Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Ekkorra Juszku négykézláb a tanya kerítéséhez kúszott. – Nagy teljesítményű reflektorok világították be az udvart, láttam, két fiatal őzbak kerül ki a terepjáróból. A földre tették a tetemeket. „Látod, érdemes volt kerülni" – hallottam egyiküktől. Elkezdték nyúzni az őzet – meséli a fővadász, aki ekkor visszakúszott autójához, majd a golyóálló mellénybe öltözött rendőrökkel nagy sebességgel beszáguldott az udvarra. Ekkorra már az egyik állatot megnyúzták, kizsigerelték, és félbevágva kifeszítették a rénfára. A rövidesen kiérkező nyombiztosítók ezután átvizsgálták a helyszínt.

Úgy tudjuk: a terepjáróból mintegy 250 lőszer került elő, továbbá számos töltényhüvely. A kormány, a váltókar véres volt. A gépkocsi alvázán napraforgószár-maradványokat találtak. A tanya átkutatása során egy ruhásszekrényből 6 további trófea került elő, őzbaké, dámszarvasé, vaddisznóé – ezek közül négyen semmilyen hatósági jelzés nem szerepel.
Juszku István szerint az orvvadászat bűntettét többszörösen kimerítette a két vadász. Az őzbakra szeptember 30-a óta vadászati tilalom van érvényben. Éjszaka, reflektorral tilos őzre menni (rókára például szabad).
Kisgolyós puskával ölték meg az állatokat, ez is vétségnek számít, hiszen nagyvadat csak nagy golyóval lehet elejteni, hogy ne szenvedjen sokat az állat. A kisebb puska viszont lényegesen halkabb. A vadászok között súlyos etikai vétségnek számít a trófeás vadat fejbe lőni: a két bakkal viszont ez történt.

– Valószínűleg hússzerzés volt a cél, úgy tudom, egy hétvégi bulira készültek. Az a legszomorúbb, hogy ennyi húst a boltban nagyjából 20 ezer forintért lehet megvenni. Ezek a kilőtt, fiatal egyedek ennek több százszorosát érték, hiszen kiváló génállományú, lassan szaporodóképes korba lépő egyedek voltak – fogalmazott Juszku, hozzátéve: nyolc éve fővadásza a társaságnak, azóta nem derült ki hasonló súlyú orvvadászat. Feljelentést tett a rendőrségen.

Juszku István feljelentést tett a rendőrségen. Fotó: Schmidt Andrea
Juszku István feljelentést tett a rendőrségen.
Fotó: Schmidt Andrea

Kerestük tegnap Szenkovszky Istvánt: ebben az ügyben nem kívánt nyilatkozni.

Mindkét változat elképzelhető?

A dorozsmai vadásztársaság elnöke, Petrov András elmondta: alapszabályuk értelmében csak jogerős ítélet birtokában zárhatók ki a vadászok az egyesületből. Megismerte a másik vadásztársaság és saját vadászai álláspontját is. Szenkovszky és társa, Joó Antal Tibor azt állította: utóbbi őztenyészetéből hozták az állatokat. Petrov „el tudja képzelni az egyik és a másik változatot is".

Kétmilliós kár

„Orvvadászokra bukkantak a szegedi rendőrök szerdán késő este Domaszék külterületén. A gyanú szerint két szegedi férfi a vadászatra vonatkozó szabályokat megszegve két őzbakot ejtett el, melyeket feldolgozás végett egyikük közeli tanyájára szállítottak" – adta hírül tegnap a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, tudatva: a két férfit előállították a Szegedi Rendőrkapitányságra, az elejtett állatokat és a fegyvereket pedig lefoglalták. A két férfi érvényes vadászati és fegyvertartási engedéllyel is rendelkezett, ám idegen területen, ráadásul olyan állatokra vadásztak, melyek jelenleg nem is lőhetők ki. Törvényszegő magatartásukkal mintegy 2 millió forintos kárt okoztak a területileg illetékes vadásztársaságnak, ügyükben lopás bűntett megalapozott gyanúja alapján indult büntetőeljárás a Szegedi Rendőrkapitányságon.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. Berci 51 2008. október 27. 19:53
  „Nem Csongrád megyei vagyok. Véletlenül akadtam a cikkre és a fórumra. Döbbenetes amit elkövettek, de nem az első az utóbbi években.Méltó büntetést nem kerülhetik el./fegyver-, vadászjegy bevonás,tagságtörlés,stb/+ büntetés!
  Ami a fórumot illeti az fejbevágóan lehangoló ! Szóval maguknál az orvadászatért Kádár és Gyurcsány a felelős? Maguk még itt tartanak? Vagy már ide "jutottak"? Vagy mindegy, hogy miről ?,-mindegy,-hogy mit? csak köpködhessek?
  Nyugtassanak meg kérem. Ugye nem ez jellemző a csonrádiakra? Sem a vadászokra, sem az ott élőkre! Mert én eddig csak jót és szépet tapasztaltam maguknál.”
 • 49. senki999 2008. október 27. 19:30
  „Az olvasott cikk alapján: Juszku akárki hány napja figyelte már a tanyát sötétben? Ő kimondottan kire vadászott?”
 • 48. szegedifiú 2008. október 27. 18:07
  „Én jó embernek ismertem meg Szenkovszky urat. Most botlott egyet - ha a bíróság is ezt állapítja meg.
  Kár mocskolni őt! Ha bűnös, biztos megkapja, ami jár neki.”
 • 47. kissé 2008. október 27. 16:38
  „Vagyok akit akarsz... egy Démászos, egy lovas, egy motoros vagy mindenki egyszerre, vagy egyik sem... Egyszerűen csak nem jó, ha a tényektől így elrugaszkodva hiretlen mindenki mocsok-listára kerül! Amúgy pedig, ha valaki ilyen tájékozott, mint LukSzusz, akkor inkább lehet érintett... lehet, hogy az ismerősének az ismerőse köszönőviszonyban van vkivel? :-)”
 • 46. noki 2008. október 27. 14:46
  „Most mit lázadsz ? Érintett vagy?
  Te vagy a kicsi motoros?”
 • 45. kissé 2008. október 27. 12:28
  „LukSzusz! A 24. hozzászóláshoz: Tényleg azt hiszed, hogy Te most aztán nagyon átlátod az összefüggéseket, mi? Igenis van aki megdolgozik minen fillérért külső segítség nélkül is! Nem mindenkinek adja az anyja a szájába a falatot és törli ki a ...gét! Esetleg nálatok...”
 • 44. Horváth István 2008. október 27. 10:29
  „Az a probléma, hogy a törvény ebben az esetben nagyon liberális. Ha rábizonyíják az ügyet a lopásért megússza pár tízezer forintos bűntetéssel amit a mellényzsebből kifizet, valamint bevonják vadászjegyét és a fegyvertartási engedélyét, /ami elintézhető, hogy hamar viszakapja./ Azt kellene a törvénynek alkalmaznia, amit Amerikában, hogy ott mindent elkoboznak amivel az orvvadászatot megvalósította, történetesen a több milliós terepjárót is.”
 • 43. Yossarian 2008. október 26. 18:09
  „na ez most véletlen lebukott. és a többi? amúgy pedig az az érzésem, hogy meg fogja úszni. majd kimosdatják a lions clubbos haverjai”
 • 42. G.I 2008. október 26. 08:28
  „Ha kért volna, adtam volna neki kölcsön egy huszast, hogy tudjon húst venni a jellemtelen!!”
 • 41. vadászat 2008. október 26. 07:37
  „Az igaz vadász tízparancsolata
  1. Ismerd meg, és óvd a természetet, mely nemcsak életünk kerete, de a sokszínű földi élet, benne az emberi faj fennmaradásának előfeltétele.

  2. Szeresd és tiszteld az élet minden formáját - ismerd el és tedd életed vezérlő csillagává a vadon élő állatok méltóságának elvét.

  3. A vadász nem válhat gyilkossá. A vadász a vadon élő, vadászható állatok "kertésze", akinek a kezében a puska nem gyilkos fegyver, hanem szerszám, amellyel megakadályozza a túlszaporodást, eltávolítja az adott állományba nem illő egyedeket és amellyel birtokba veszi az "érett gyümölcsöket".

  4. A vadászat nemcsak szenvedély, sport és gazdasági ágazat, hanem szakma, sőt tudomány is, az igaz vadász élete éppen ezért folyamatos ismeretgyűjtés és tanulás.

  5. Adj esélyt a vadnak! A vad nem ellenséged, a vadászat nem háború. A legmodernebb technikai eszközök alkalmazása bérgyilkossá zülleszt.

  6. Tanúsíts önmérsékletet! A vadászat élménygazdagsága és szépsége nem az elejtett vadak mennyiségétől függ.

  7. A biztonság mindennél előbbre való. Az önfegyelemnek korlátoznia kell a szenvedélyt. Nincs jogod másokat veszélyeztetni!

  8. A vad halála ünnep és gyász. Add meg az elejtett vadnak járó tiszteletet, ismerd meg és ápold a vadászat nemes kulturális hagyományait.

  9. Magánemberként is éld az igaz vadászok életét: légy mértéktartó és fegyelmezett. Ne adj okot arra, hogy a vadászellenes érzelmek felerősödjenek.

  10. Minden állat és természetbarátot, a természet és környezetvédelem minden hivatásos és önkéntes munkatársát tekintsd szövetségesednek. Tiszteld -- és ha lehet, segítsd is -- a vadászterületeden gazdálkodók munkáját.

  http://www.vadasz.info.hu/etika/”
 • 40. vadászat 2008. október 26. 07:26
  „maci52, ez így nem valós. Az én barátaim, ismerőseim közül többen hódolnak a vadászatnak. Van köztük asztalos, közgazdász, alkalmazott, tanár, agrármérnök, gépésztechnikus, de mindig betartják az éppen aktuális vadászati tilalmat, és csak olyan állatot lőnek ki, amit lehet, mert a vadászat célja, nem az értelmetlen öldöklés!
  Hogy mi a vadászat?Széchenyi Zsigmond szerint:´vadűzés és erdőzúgás; de több erdőzúgás´.A természetszerető ember elmerülése magában a természetben ...”
 • 39. maci52 2008. október 26. 06:35
  „Kik is a vadászok:rendőrök,ügyvédek,bírók,orvosok,gyárosok,nagyvállalkozók,volt TSZ-elnökök,igazgatók.Tán csak lesz valaki aki kihúzza ezt a rablót a szarból,ne hogy belerántson más nagyurat is.”
 • 38. "szögedi" 2008. október 26. 04:20
  „Volt jó tanitó mesterük / Kádár /
  Vadkacsa vadászat Gyálaréti kacsatelep, Tiszasziget és Kübekháza környéke őz vadászat és még asszisztáltak is hozzá. Neveket hagyne említsek.”
 • 37. őzgida 2008. október 25. 22:34
  „Kellet egy kis őzhusi a hétvégi partyhoz az uraknak. Az őzikék meg jelentkeztek, hogy szeretnének az asztalukon befejezni földi létüket. Nem ártana ezt a majmot egy ketrecben látni. Hitvány alak ez is!”
 • 36. őzike 2008. október 25. 22:24
  „Ideje hogy elkapták, amúgy is egy szemét alak. Legalább meditálhatna egy kicsit. De kutya a kutyát.....Ismeri mindenki. Nem ártan a szórakozó nagyuraknak, ha néhány frakkját elkapnák. Nem elég hogy lopnak hazudnak, megaláznak embereket! Nekik mindent szabad, nekik mindene jár, nemcsak a pofájuk. Undorító alakok! A személyiségi jogai sem érdekelnek. A güriző embernek nincs személyi joga? Pfujjj...............”
 • 35. True Magyar 2008. október 25. 22:15
  „Biztos MSZP-s. Ilyet Fideszes nem tesz! Hallatlan. Vagjak le az egyik golyojat!”
 • 34. ez a tekintet ... 2008. október 25. 20:03
  „http://www.youtube.com/watch?v=Jcrwu6WGoMs&feature=related”
 • 33. morcoska 2008. október 25. 20:01
  „Vadász a vadásznak nem vájja ki a szemét! Ez az igazi vadász! Rögtön kitalálja a hazugságot. A főnöke meg védi! ETIKÁTLAN! Egy nagy beltenyészet az egész (egymással meg lehet, hogy az őzikékkel is jól elvannak) Tisztelet a kivételnek!!!!!!!!!!. Jót teszek és majd jót várhatok! Részegen vadászik a többség (tisztelet a tisztzességes vadászoknak), aki ellenőrizné őket az meg vagy másfelé néz (jó tett helyébe...) vagy maga is részeg! A vadászat nem olcsó mulatság csupa nagyfejes ügyvédek, igazgatók, rendőrök. Kívácsi leszek mi lesz a vége!? Lehet, hogy öngyilkos lett az őz és fejbelőtt magát.”
 • 32. nagypappa 2008. október 25. 19:58
  „Szerintem tévedtek.
  Mikor fordult elő, hogy valakit mint gyanúsítottat teljes névvel nevezzenek meg az újságok?
  Itt pedig az tőrtént. Ez annak vetíti előre árnyékát, hogy komoly büntetés várható.

  Arról nem beszélve, hogy két gyanúsított van az ügyben, de csak az egyiket fikázzátok.
  Azt hiszitek a Tóni angyal?
  A vadásztársai a megmondhatói mióta rabsitkodik.”
 • 31. lelketlen 2008. október 25. 19:27
  „ej-ej gyerekek.ne indulatból elemezzetek.egy cikk és egy elég kemény jegyzet a DM-ban.ez azt jelenti,hogy megérkezett a "főkormos"törvényes "kilövési"engedélye az illetékesekhez.menthetetlen.no igen Ő nem egy M.A.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkával telt a munkaszüneti nap

Szeged - Szórakoztatnak és kiszolgálnak. Hiába volt a múlt hét szombat nekik is „hétköznapi",… Tovább olvasom