Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Bakter uram, ez a vonat elment!

Színház - Szereti a tik a meggyet, a magyar olvasó-, színházi és filmközönség pedig az Indul a bakterházat. Köszönhető ez a rosszcsont, de nem gonosz Bendegúznak, akinek a története ma és szombat este 8-kor az Újszegedi Szabadtéri Színpadon elevenedik meg.
„Én mindig is jó szándékú gyerek voltam, csak mire a szándékom végére értem, rossz lett" – vall magáról az Indul a bakterház Bendegúza, de mit mond a színházi rendező, ha Rideg Sándor regényéhez kell nyúlnia?
– Linkóci alakok játszanak ebben a történetben, a legnormálisabb köztük a gyerek, akinek Regős Bendegúz a becsületes neve – fogalmazott Bagó Bertalan, aki az újszegedi szabadtérin állítja színpadra ma és szombaton 20 órakor (esőnap: vasárnap) a bakterház történetét.

– Szórakoztató előadást hozunk el a székesfehérvári társulattal, és egy olyan kórképet a Monarchia idejéből, amely egy gyerek nézőpontjából írja le a világot – folytatta a rendező, aki azért nem mondaná Bendegúzra, hogy nagyon jó gyerek, de szerinte semmi gonoszság nincs benne, környezetével ellentétben. Így a bakter (Gáspár Sándor) Újszegeden is akkor ereszti le a sorompót, amikor már elment a vonat, a banya (Kubik Anna) várhatóan rusnya lesz, a főhős (Árgyelán Ádám/Csóka Csaba/Parrag Levente/Sasvári Levente) pedig vagány és őszinte.

Bár teljesen új, a Rideg-regényt alapul vevő színpadi változattal érkezik a társulat, a rendező megnyugtatott: Riska tehén és barátai, illetve Sanyi, a ló is megjelenik, sőt a kellékesek már főzik a híres kukorica- és szilvás gombócokat, amelyeket többek között Pécsi Ildikó és Koltai Róbert is oly nagy örömmel majszolt Mihályfy Sándor 1979-es filmjében. – A színészeknek rengeteg gombócot meg kell enniük, így az előadás előtt senki nem vacsorázhat – árulta el Bagó Bertalan. – A szilvásat könnyebb elfogyasztani a töltelék miatt, a kukorica viszont elég száraz. Kemény munka színésznek lenni a bakterházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dugovics Titusz: hol volt, hol nem volt

Nem létezett, valószínűleg a XIX. században találták ki – ma már ezt tanítják a középiskolában Dugovics Tituszról. Tovább olvasom