Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Baktérium a sajtban

Nem okoz megbetegedést az a sajt, amelyben az élelmiszer-ellenőrző állomás munkatársai egy mintavétel során nemrégiben kóli baktériumot találtak. A szegedi Tescót, ahol a sajtot árulták, minőségvédelmi bírsággal sújtották.
Nem sokkal, de valamivel mégis a megengedett határérték feletti mennyiségű, úgynevezett E-Coli-baktériumot talált a hatóság egy sajtban, amit a szegedi Tesco Áruházban árultak. A szennyeződésre az országos mintavételi programban végzett ellenőrzés során bukkantak rá a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás munkatársai. Az egyik internetes portálon egy név nélkül nyilatkozó orvos a hírrel kapcsolatban arra figyelmeztet: ez a baktérium bélfertőzést, bélgyulladást okozhat. A lapunk által megkérdezett szakemberek azonban azt mondták, ebben az esetben szó sincs ilyesmiről.

– A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által minden évben előírt program során vettünk mikrobiológiai mintát egy Lengyelországból importált, cseh forgalmazótól származó ömlesztett, Camembert President nevű sajtból – mondta Faragó Katalin megyei osztályvezető főállatorvos. – Valóban találtunk benne E-Coli-baktériumot, éppen a határérték feletti mennyiségben. Ez azonban csupán azt jelenti, hogy – valószínűleg a termelőnél – nem voltak teljesen megfelelők a higiéniai feltételek. Betegséget ez a törzs nem okoz.

A baktériumnak valóban vannak olyan törzsei, amelyek bizonyos csíraszám feletti mennyiségben – hasonlóan a szalmonellához – megbetegedéseket okozhatnak. – Van olyan törzs, ami csak gyerekekre jelent veszélyt, és van, ami koleraszerű tüneteket produkál – mondta el Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője. A sajtban talált azonban nem tartozik ezek közé. Az áruházban egyébként éppen az volt az utolsó darab sajt, amiből a mintát vették. A Tescóra minőségvédelmi bírságot szabtak ki.

Danks Emese, a Tesco kommunikációs igazgatója elmondta, az áruház csak a lejárati időért felelős, a sajt szavatossági ideje pedig nem járt le, így a Tesco jóhiszeműen járt el, amikor kitette a pultra az árut. Az igazgató hozzátette, a történtekről értesítették a beszállítót, a pénzbírságot pedig a gyártóra és a beszállítóra hárítják. Hozzátette, nincsenek adataik arról, hogy mennyi fogyott a sajtból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabad kávéházi fórum korlátai

Volt bennem egy kis félsz, hogy jó-e az, ha Nemes László volt SZKT-igazgató beszél a parkolóházról.… Tovább olvasom