Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Baktériumok telephelye lehet a légkondi

Szeged - A kánikula idején aki csak teheti, bekapcsolja légkondicionálóját, a látszólag ártalmatlan klímaberendezés azonban komoly veszélyt is rejthet: a lerakódott baktériumok egyből a levegőbe kerülhetnek. Ezt rendszeres karbantartással könnyen el lehet kerülni.
Szerencsésnek érezheti magát, aki a kánikulában légkondicionált helyiségben töltheti idejét, hiszen akár 8–10 fokkal is hűvösebb időt varázsolhat a klímaberendezéssel. Az elhamarkodott légkondicionálás azonban veszélyekkel is járhat, hiszen a használaton kívüli időszakban rengeteg baktérium rakódik le a készülékekben, amelyek újbóli elindításkor a levegőbe kerülhetnek – a legkomolyabb ilyen kór az úgynevezett legionárius betegség, amely influenzára hasonlító tünetekkel kezdődik, majd légzési nehézségekhez, tüdőgyulladáshoz vezet.

Éppen ezért mielőtt beüzemeljük a klímánkat, érdemes kitisztíttatni a berendezést. – A gyártók biztosítanak számunkra egy speciális fertőtlenítőt, ami vírus- és gombaölő anyagokat tartalmaz. Ezzel tisztítjuk a belső klímákat, míg a külső felszerelésűek esetében elég egy alapos mosást eszközölni – mondta kérdésünkre Horváth Szabolcs, a Főszer Electric Zrt. művezetője.

Az sem mindegy persze, hogy milyen légkondival rendelkezünk: az olcsóbbak kizárólag a hűtésről gondoskodnak, a középkategóriás klímák szűrőberendezése pedig már légtisztítóként is üzemel, ezek rendszeres cseréjére is ügyelni kell.
Klímaláz

A kánikula idején érezhetően megnő a klímavásárlási kedv: ha több napig 30 fok felett marad a hőmérséklet, erős fellendülés tapasztalható mind a mobil, mind a beszerelést igénylő klímák vásárlásában, valamint jóval több ventilátor fogy, mint általában.


A kórokozók keringése úgy is elkerülhető, ha rendszeresen szellőztetünk – ennek hiányában a klímaberendezés a már többször felhasznált levegőt cirkuláltatja, így nagyobb az esélye a gombák és bakté-riumok belélegzésének.

– Szerencsére egyre többen felismerik a karbantartás fontosságát: a legtöbb cégnél már bevált módszer az ellenőriztetés, de magánszemélyek is rendszeresen hívnak fel minket azzal, hogy szeretnék megnézetni a légkondijukat – közölte Horváth Szabolcs.

Drága mulatság

Egyes klímaberendezések beszerelése igencsak megterhelheti a családi kasszát: a légkondi nyáron havonta körülbelül 250 kWh-val növeli az áramfogyasztást, azaz nagyjából havi 8–10 ezer forinttal magasabb villanyszámlára számíthatunk ebben az időszakban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élet a sínek között: Ross Tibor, a villamosvonal-bejáró

Szeged - Hőségben és zimankóban is 37 kilométert gyalogol naponta, és feltűnő jelenség a szegedi… Tovább olvasom