Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 1°C | 6°C Még több cikk.

Baktó: már mindenki gyanús mindenkinek

Szeged-Baktó - Sok betörés történt az elmúlt hetekben-hónapokban Baktóban: legutóbb július közepén egy elitnek számító övezetben pakoltak ki ismeretlenek egy családi házat, miközben lakói nyaralni voltak. A helyiek szerint baktói lehet az elkövető: mindig tudja, hogy a háztulajdonosok közül ki merre jár. A rendőrség a betörésekkel kapcsolatban a környéken élők közül 77 embert kérdezett ki: két egymástól független ügyben már sikerült az elkövetők kilétét megállapítani.
14 házba próbáltak betörni több-kevesebb sikerrel ismeretlenek az algyői Ladik utcában múlt szerdán – számoltunk be lapunkban. A betörések nemcsak a nagyközségre, Baktó városrészre is jellemzők – tudatta lapunkkal egyik olvasónk az Alma utcából.

– Az elmúlt hetekben ismét elszaporodtak a betörések. Szinte mindig ugyanazzal a módszerrel jutnak be: a teraszajtó zárját kifeszítik, és nem kevés értéket magukkal visznek. A rendőrség érdemi eredményt eddig nem tudott felmutatni. Kijönnek, helyszínelnek, és az ügyek ezzel általában le vannak zárva. Ez azért is furcsa, mert a helyiek már évek óta beszélik, hogy csak helybeli lehet a tettes: az elkövető mindig mindenkiről pontosan tudja, hogy melyik az a néhány óra, amikor nincs itthon, és azt is kifigyeli, mikor megy el otthonról hosszabb időre – írta olvasónk.

A városrészben tapasztalható betöréshullámokról régebben is többször írtunk: míg évekkel ezelőtt többnyire az elhanyagoltabb kiskertekbe hatoltak be ismeretlenek, mára már az új családi házas övezetet sem kímélik. Az utolsó betörést az Alma utcában követték el július közepén. – Éppen nyaralni voltunk, mikor telefonon hívtak a szomszédok: hazaértünk-e már, mert a teraszon világítanak a lámpák. Akkor már sejtettem, hogy betörtek hozzánk. A tolvajok szinte minden elvittek: leverték a terasz kilincsét, felforgatták a lakást, kipucolták a fürdőszobát, ékszert, pénzt és a videokamerát vitték el, rajta megannyi szép családi emlékkel. A gyerekek spórolt zsebpénzét is magukkal vitték: őket viselte meg legjobban, hogy idegenek jártak a lakásunkban, de már mi sem tudunk hazajönni félsz nélkül. A rendőrök kint voltak, helyszíneltek, de azóta nem történt semmi – mesélte megkárosított családja nevében az apa.A környékbeliek félnek, és szeretnék tudni, hogy mitévők legyenek. Nem gondolják, hogy az általuk szervezett járőrözés vagy a városrészben éjszakánként egyszer elhaladó rendőrautó megoldás lenne a problémára. – A rendőrségnek szóba kellene állnia a helyiekkel, információkat kérni tőlük, mert talán ők többet tudnak, mint amit a hatóság eddig kiderített. Néhány 100 ember jobban figyeli egymást, és többet tud, mint a rendőrség – közölte olvasónk.

– Egyetértünk az újságolvasóval abban, hogy Baktóban az elmúlt időszakban elszaporodtak a betöréses lopások. A rendőrség emiatt számos esetben rendelt el nyomozást. Sajnálatosnak tartjuk ugyanakkor a levélíró véleményét, amely szerint a rendőrség eredményt nem tudott felmutatni, és a helyszíneléssel lezárja az ügyeket. Valamennyi ügyben a rendelkezésre álló jogi eszközök teljes körét felhasználva folytatjuk a nyomozást, amelyben a helyben lakók segítsége is nagy részben hozzájárul az ügyek eredményes befejezésében. Adatgyűjtések során a környéken élők közül 77 embert kérdeztünk ki, kértük a rendelkezésükre álló információk átadását. A helyiek körében terjedő feltételezéseket is folyamatosan értékeljük, elemezzük annak érdekében, hogy az elkövetők nyomára jussunk. Törekvéseink nem voltak hiábavalók: két egymástól független ügyben már sikerült az elkövetők kilétét megállapítani. Azt is vizsgáljuk, hogy ők a területen hány további betörést követhettek el. Továbbra is kérjük a helyi lakosokat, hogy amennyiben bármilyen információval rendelkeznek a betörésekkel kapcsolatban, jelezzék a 107-es, illetve a 112-es ingyenesen hívható segélyszámok valamelyikén, vagy személyesen jelentkezzenek a Szegedi Rendőrkapitányságon – tudatta az ügyben lapunkkal a CSMRFK sajtószolgálata.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. FCVP71 2012. augusztus 02. 12:32
  „Hétköznapokon, vagy hétvégéken gyakoribbak a betörések?”
 • 25. katika75 2012. augusztus 02. 06:54
  „taxisok...”
 • 24. OkosKata 2012. augusztus 02. 05:15
  „A városban több kamerát kell felszerelni. Baktóban, Petőfi-telepen is! A lakosságnak össze kell fogni! Segíts magadon, Isten is úgy segít!”
 • 23. OkosKata 2012. augusztus 02. 04:35
  „mi figyelünk egymásra a szomszédokkal! pláne, ha valaki elutazik!”
 • 22. Cipó99 2012. augusztus 01. 21:45
  „Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az új beköltözők még bemutatkozni is elfelejtenek a szomszédoknak!!!
  Nekem is csak egy SZOMSZÉDOM van! Neki meg van a száma, meg szól, ha elmegy, s viszont! Figyelünk egymásra!
  Egy másik szomszéd kb 10 éve itt lakik, de köszönni nem szokása! Én kb 20-szal vagyok idősebb! Ezt megtanította a gyerekeknek is!
  Természetesen szólnék a rendőrségnek, ha illegális mozgást látnék nála, de, hogy kinél? Csak a címet tudnám megmondani! Ránk nem igaz, Ihász Gábor-Elszáll a gondom:http://www.youtube.com/watch?v=D48Y5wNpvsg&feature=related”
 • 21. booo 2012. augusztus 01. 20:55
  „Mindenkire jeladót kellene szerelni.... :-)
  Vagy bekamerázni a környéket!”
 • 20. szegénység 2012. augusztus 01. 19:02
  „Sok lehetőség van,hogy hová mikor törnek be a bűnözők ! Elég egy jó tipp valakitől vagy aki szinte ismeri a környéket nagyon jól az a postás,vagy a szórólapozók akik szinte naponta járják végig Baktót és ismernek szinte mindenkit.Szerintem bárki is teszi ezeket de nagyon jó képben kell lennie,hogy ki mikor hol van !Lehet,hogy az említett személyek gyanútlanul elmondják a boltban kocsmában baráti körben,hogy ezeknek milyen jól megy mennek nyaralni . szerintem egy normális baktói lakos nem járja naponta figyelgetve a házakat,hogy mikor tudna behatolni a más ingatlanába ! A fentebb említett körökben kell keresgélni a bűnösöket ,mert ezt nem egy ember csinálja !!!!!!!!!”
 • 19. macs 2012. augusztus 01. 18:49
  „14. nyuszat,
  volt mozgás, igaz, de ha valaki figyelt, akkor azt is látta, hogy az illető jön, megy. Tudom, nem vigasztal, bocs.”
 • 18. tzs_szeged 2012. augusztus 01. 18:41
  „Kraivan!

  "plusz a 4ezer ft-os webkamera igazán van infrával felszerelve, így este nem sokat érhet. "

  Mit írtam? Mozgásérzékelős lámpát. - ami felgyújtja a világítást, ha mozgás van.
  Mit írtam? IP-s webkamerát.
  pl: http://halozatbazis.web4.hu/cikk/biztonsag-a-hazban-tplink-ip-kamera, valami, ahova küldi a képet.
  Ezt azért írtam, mert egyszeri beruházás, ha bejönnek, arra van esély, hogy ne nulláról induljon a rendőrség.

  Egyébként valahol szerepel, hogy még a teraszon is felkapcsolták a villanyt, tehát nem zavarta őket a világosság.
  (Az infra kamera sem drága, de házilag is csinálhatsz: http://tanarblog.hu/tippek-truekkoek/1269-infrakamera-hazilag)”
 • 17. Horthyszobor 2012. augusztus 01. 17:24
  „Ki is lakik Baktoban, akinek nagyban megy a biznisz??? :) ő nem gyanús??? :)”
 • 16. Emberségetavilágnak 2012. augusztus 01. 16:36
  „Bocsánat, most olvasom, már többen leírták előttem.”
 • 15. Emberségetavilágnak 2012. augusztus 01. 16:33
  „Még az jutott eszembe, hogy a szórólappal teletömött levélszekrény is árulkodó jel.
  Akik otthon vannak, azok naponta (ha kell) kétszer, háromszor is kidobálják a reklámújságokat.”
 • 14. nyuszat 2012. augusztus 01. 16:10
  „Csak hogy a körültekintés sem jelent biztonságot:
  - a ház magas kerítéssel van körbevéve, nem láthatták, hogy pakolunk.
  - minden nap jöttek hozzánk virágot locsolni, postaládát üríteni, volt mozgás a háznál.”
 • 13. ISD_Avenger 2012. augusztus 01. 15:04
  „7.
  A napalm jó ötlet!
  Én azért még kiegészíteném a ház körüli aknamezővel és géppuskafészkekkel.
  Biztos, ami biztos.”
 • 12. core2 2012. augusztus 01. 13:21
  „10.

  Mindent ellopnak ami.A szarál értékesebb és nincs lebetonozva.”
 • 11. macs 2012. augusztus 01. 13:12
  „Szerintem nem kell 10 emeletes házból kukkolni, számos jel van, ami elárulja, hogy nincsenek otthon. Pl. tele van reklám újsággal a postaláda, esténként nincs fény a házban, ahol gyerekek vannak, most csend van. Ahol van vonalas telefon, azt naponta többször felhívják, és ha nem veszik fel, akkor valószínűleg nincsenek otthon. Vagy állandóan le vannak eresztve a redőnyök.
  Nem kell hozzá sok energia, csak türelem és rengeteg infót össze lehet szedni. Olyan meg nincs, hogy valaki a szomszédok közül ne tudja, hogy elutaztak a háziak, mert valaki pl. látja, hogy pakolnak a kocsiba, aztán elmeséli a boltba. Mindig vannak jólértesültek, akik szívesen fecsegnek, csak beszéltetni kell őket.
  Nemrégen egy ismerősömet kerestem, de pontatlan volt a cím, az utcán megszólított hölgy egy levegőre mindent elmesélt róluk, pl. hogy most nincsenek otthon, mert a feleség mamája beteg és nála vannak. Nos, ha rossz szándékkal vagyok, tálcán kínálta a lehetőséget.
  Paprikának van igaza, riasztó kell, illetve az udvari ajtókra, ablakokra nagyon figyelni kell.”
 • 10. papika56 2012. augusztus 01. 12:44
  „Nem kell a rendőrségben bízni. Jobb pl. ha csak a szomszédokkal vagyunk jóban ! Megkérni , hogy elmegyünk--nézzen már a ház környékére. Értéket --üres lakásban hagyni nem lehet. KP: --bankba, ékszer : zaciba vágni. ott biztonságban van !
  Baktóban láttam sok szép full-extrás házat. RIASZTÓ min. kell kamerával . Egy ilyen telepítése kb: 200 000.-ft + havi 5800 .- sekuritihez bekötve. Ha megszólal --2 percen belül kint vannak !
  Sajnos olyan világot élünk --mindent ellopnak ami nem melegebb a Napnál !”
 • 9. Johansen 2012. augusztus 01. 11:57
  „A bűnözés mint jelenség megléte és mértéke egy társadalomban nem rendőrségi kérdés elsősorban, hanem társadalmi. A Rendőrség fikázása helyett talán jobban oda kellene figyelni kellene nem csak a saját, hanem környezetünkben élők értékeire is. Magyarul: le kellene vetkőzni a KÖZÖMBÖSSÉGET! Amíg ez nem történik meg minden közösség magára vessen. A biztonságos környezetünkért mi magunk tehetünk legtöbbet, de hát ha nincs rá igény...”
 • 8. sügér63 2012. augusztus 01. 11:43
  „Tarján 10 emeletes panel. Több évtizede nem volt betörés. Az egyik lakást roma család kapta. Pár hónap múlva elkezdődtek a sorozatos betörések. Otthon voltak mindig,volt idejük kifigyelni a többi lakót. A betörés idejére mindig volt alibijük,ők csak az infót és a tippet adták a betörőknek.”
 • 7. Kraivan 2012. augusztus 01. 11:13
  „5@:
  Igen! Ez kell.
  - Meg vizesárok piranjákkal, ami egy létrával átkelhető, hacsak nem veszed meg a szomszéd 8 telket.
  -Kell térfigyelő kamera, ami éjjel-nappal eszi az áramot, plusz a 4ezer ft-os webkamera igazán van infrával felszerelve, így este nem sokat érhet.
  - A kutya ijesztő lehet, de alig pár hete volt cikk, h a kerítést átvágták, a kutyát meg gázzal lefújták.
  - Lerhet venni páncélajtókat darabja potom 150ezernél kezdődik, de valszeg a falat bontanák ki helyette.
  - Az udvaron biztos júl mutat egy tank és egy kövésztorony, meg egy riasztórendszer, ami cián és napalm keverékkel borítja be akinek a dns mintája nem felel meg a család által jóváhagyottnak.

  Aki lopni akar az lopni fog. És mint tudjuk, ha el is kapják, akkor még az áldozatnak kell tőle bocsánatot kérni.
  Hányszor olvastuk már azt, h ha a kutyád megharapja a betörőt, még a kuytát altatják el mert közveszélyes. stb.
  A bűnözőnek több joga van ebben az országban mint áldozatnak. Már ha elkapják egyáltalán.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül Balástyánál az autópálya-szálloda

Jövő nyáron nyílik a megye első autópálya-szállodája, a balástyai lehajtónál. Tovább olvasom