Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Baktótól Subasáig: új utcák kapnak vezetékes vizet

Szeged - Ivóvizet kötnek be négy kiskerti utcában. A városfejlesztési bizottság szerint ez kivétel, nem lesz folytatása. A víziközmű-cég szerint a kiköltözőknek biztosítani kell az életfeltételeket.
Döntött a szegedi közgyűlés városüzemeltetési bizottsága: bekötik a vizet a baktói kiskertekben lévő Kisbaktói és Felsőnyomás, valamint a gyálaréti Egres és a subasai Mustár utcába. Nagyjából 75 család jut vezetékes ivóvízhez. Az is elhangzott a bizottsági ülésen: a négy utca kivételes helyzetben van, először és utoljára foglalkoznak a zártkertek közművesítésével, amíg a belterületen is bőven van tennivaló.

– Indokolatlan a bizottság szigorú hozzáállása. A közgyűlés adhat alóla felmentést, amit, reméljük, meg is fog tenni, hiszen rengeteg alacsony jövedelmű család költözött ki a kiskertes városrészekbe. Ezeknek az embereknek is joguk van az élethez szükséges minimális feltételekhez, és ebben az első az egészséges ivóvíz. Nem lakhat mindenki a Széchenyi téren – mondta az önkormányzat cége, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. (SZVFM) vezérigazgatója, Novák Gyula. – Ráadásul amikor évekkel ezelőtt elindította a város a baktói kiskertek belterületté nyilvánítási eljárását, azt szabta feltételnek: az ingatlanokat rá kell kötni az ivóvíz- és a csatornahálózatra. Szennyvízcsatorna egyáltalán nem épült még a területen, a vízvezeték-hálózatból ezeken az utcákon kívül már csak néhány maradt ki. Bekötésükkel fehér folt tűnik el a városrész közműtérképéről. Villany, gáz, telefon már szinte mindenütt van. Szennyvízcsatornázásról több lakossági fórum is volt, de pályázati lehetőség híján eddig elmaradt. Anélkül irreális költséget jelentene a lakosoknak.

A Pihenő utcai kifolyótól hordják az ivóvizet a Felsőnyomás utca lakói. Fotó: Karnok Csaba
A Pihenő utcai kifolyótól hordják az ivóvizet a Felsőnyomás utca lakói.
Fotó: Karnok Csaba

A bizottságot végül az győzte meg, hogy a lakosság vállalta, ingatlanonként 8 év alatt 278 ezer forintot befizet a csatornamű-társulatnak, ezzel is hozzájárulva a fejlesztéshez. Ebből nagyjából bruttó 21 millió forint gyűlik össze, a város az éves vízügyi építési alap fejlesztésre költhető 800–900 milliós keretéből bruttó 63,5 millió forintot tesz hozzá. A munka ott tart, hogy a Szegedi Csatornamű Társulat decemberben kiválasztotta a nyertes kivitelező céget, a szegedi F&B Park-Invest Kft.-t, amely az időjárás függvényében elkezdi a munkát. Júniusra elkészülnek a vízvezetékek és az ingatlanok vízbekötése is. A vízmérőt minden kiskerttulajdonos részére a Szegedi Vízmű Zrt. szereli fel, ha legalább egy kifolyó van a telken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Partiscum-per sokadszor: érvénytelenek a szerződések

Érvénytelen a Partiscum XI. Takarékszövetkezet 2010. március 1. és június 4. közötti hitelszerződési feltételrendszere - mondta ki szerdán első fokon a Szegedi Törvényszék. Tovább olvasom