Délmagyar logó

2016. 10. 29. szombat - Nárcisz 5°C | 14°C

Bal- és jobboldaliak együtt a szegedi Védegyletben

A Sólyom Lászlót jelölő Védegylet szegedi csoportja két éve szervez akciókat, terjeszti „zöld" és társadalmi szolidaritást valló nézeteit a városban. Elnöke szerint a civilek érdekvédelme gyenge, mindenhol az üzleti érdek az elsődleges. Sokan szimpatizálnak velük, a direkt politizálástól azonban tartózkodnak.
„Lehet más a világ" – vallja a nemrégen az országnak köztársasági elnököt jelölt, öt éve alakult Védegylet, amelynek szegedi csoportja két éve tevékenykedik.

A zöld és társadalmi szolidaritást hirdető gondolatok előadásokon történő terjesztése mellett civil akciókkal is hozzájárulnak elveik megvalósításához. Így tettek akkor is, amikor néhány hónapja az újszegedi Erzsébet-liget és a Tisza Lajos körút fáit próbálták megóvni a fűrészektől, független szakértőket igénybe véve. Az eredményes „favédő harc" során szerzett tapasztalatok alapján tájékoztató füzetet is kiadnak hamarosan – a környezetüket féltő civilek védekezési lehetőségeit akarják segíteni.

Szentistványi István, a Védegylet szegedi csoportjának vezetője elmondta, hogy a polgárok sajnos nehezen mozgósíthatók annál több akcióra, mint ami közvetlen lakókörnyezetüket fenyegeti, így a helyi „kemény mag" mindössze tíz emberből – köztük egyetemi oktatókból – áll, támogatóik köre azonban jóval tágabb. – Az emberek apatikusak, kevés még bennük a civil kurázsi: elfecsérelt időnek tartják a zöldterületek megóvásáért, a szegényekért, a hajléktalanokért folyó harcot. Egyetértenek vele, de nem hisznek benne, hogy ők is változtathatnak rajta – mondja az elnök. Helyi és országos eredményeik azonban a Védegyletet igazolták, melynek gyökerei a húsz éve alapított Duna Körhöz nyúlnak vissza.

A szegedi szervezet – akárcsak az országos – a közvetlen politizálástól tartózkodik, mint mondják, az általuk képviselt humánökológiai szemlélet, a természet és az emberiség egyensúlyára törekvő megközelítés – függetlenségét megtartva – nem igazán illeszkedik a jelenlegi politikai struktúrába. – Nem lehet szétválasztani a „hagyományos zöld" problémákat a szociális jellegűektől, mert mindkettőnek ugyanaz a forrása: az üzleti érdekek elsődlegessége a civilek érdekeivel szemben – vallja a globalizáció-kritika alaptételét Szentistványi István.

Szemléletük miatt egyforma távolságra állnak mindkét politikai oldaltól, tagjaik között azonban mind baloldali, mind konzervatív értékeket vallók vannak. Mint az elnök mondja, bizakodásra ad okot szemléletük terjedése, és tagságuk tizenévestől hetvenévesig terjedő korösszetétele. – Egyszer majd a döntéshozók is belátják, hogy a fenntartható fejlődés nem létezik. Ha mégis hiszünk benne, teljesen tönkretesszük az élővilágot és saját társadalmi kötelékeinket – teszi hozzá Szentistványi István.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papagájkóros beteg a deszki kórházban

Egy 43 éves szentesi férfit kezelnek papagájkór-fertőzés gyanújával a deszki kórházban. A… Tovább olvasom