Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Balanszolás a Partfürdőn

Kilobogtatod a vitorlát! A hajófenékbe lépsz, majd lendületet adsz a hajónak – hangzottak Kipper György, a Tiszavirág Sportegyesület elnökének határozott utasításai az újszegedi Partfürdőn, ahol egyetemisták tanultnak vitorlázni testnevelésórán.
A Szegedi Tudományegyetem hallgatói az országban egyedülálló módon vitorlázni is megtanulhatnak a testnevelésórán. Az egyetemisták, akikkel a napokban találkoztunk, nem először szálltak vízre az újszegedi Partfürdőn lévő vitorláskikötőben. A fiatalok Kipper György, a Tiszavirág Sportegyesület elnökének felügyelete mellett előbb az elméletet sajátították el, majd amint az idő engedte, vízre szálltak.

– Apukám vitorlázik. Kiskorom óta rendszeresen elkísérem, de a technikai részébe nem mélyedtem el – mesélte a kiskunhalasi Schindler Regina. Az elsőéves fogorvostan-hallgatónak az is tetszik, hogy egyúttal kishajós vizsgát is tud majd tenni. – A meglévő gyakorlati jártasságomat szeretném technikai tudással megtámogatni – mondta.

Kell a kezdő lökés. Kipper György a partról támogatta a stratoló vitorlást.
Kell a kezdő lökés. Kipper György a partról támogatta a stratoló vitorlást.

Míg a hallgatók egyenként mentek egy-egy kört a vitorlással, Kipper György egy versenyre szerelt, úgynevezett repülő hollandi (Flying Dutchman) oktatóhajóban heverő kötélrengeteget igazíttatott meg a többiekkel.
Nem mindenki húzott a célnak megfelelő lábbelit, ezért azt tanácsolta nekik, legközelebb dorkóban jöjjenek. – Az a biztos, abban lehet úszni is – mondta.
Úsznia végül senkinek sem kellett, bár párszor, nem hozzáértő szemmel nézve, veszélyesen megdőlt a hajó.

– Nem láttam mást, ami érdekelt volna. A labdajátékok nem érdekelnek. A lovaglás tetszett, de az költségtérítéses. Korábban versenyeztem, eveztem Budapesten az MTK-ban. A cselgáncson is gondolkodtam, de nem bántam meg, hogy ezt választottam – indokolta döntését a gyógytornász szakon másodéves Szabó Konrád.

Előkészületek a Partfürdő mólóján. Fotók: Kuklis István
Előkészületek a Partfürdő mólóján. Fotók: Kuklis István

A vitorlásban Kipper György és Kajner Gyula kísérte a fiatalokat. – Leírhatatlan érzés. Szélben mindenki tud vitorlázni, szél nélkül művészet – mondta Kajner Gyula, akit a kajakozás után egy barátja „fertőzött" meg a vitorlázással.

Az egyetemisták az orrvitorla kezelését és a balanszolást, azaz egyensúlyozást gyakorolták az első órán. – Nagyon jó volt. Az időzítésekkel voltak problémáim. Nem vártam meg, hogy kilobogjon a vitorla, hamarabb húztam meg. Szerintem mindenkinek érdemes kipróbálnia a vitorlázást – osztotta meg tapasztalatait első útjáról Szabó Konrád.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A negyedszázados erdélyi pogromra emlékezett a KDNP

Gyertyagyújtással és imával emlékezett a hétvégén a KDNP az Árpád téri Trianon-országzászlónál a 25 évvel ezelőtti marosvásárhelyi pogrom magyar áldozataira. Tovább olvasom