Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Balástyai böllérnap

A hagyományos balástyai böllérnapra gyűltek össze a helybeli és környékbeli húsevők szombaton. Meggyőződhettek róla, hogyan bont, aprít, süt-főz disznót, birkát és marhát a vérbeli böllér.
A mű kész, az alkotó pihen. Fotó: Schmidt Andrea
Siratóval kezdődött a vég a disznók, birkák és marhák számára a szombati balástyai böllérnap előestéjén. Rímfaragók keltek versenyre, ki tudja legmókásabban megénekelni a vágásra várók szomorú sorsát. A hősi eposzok közül a zsűri a vásárhelyi Szenti András – civilben vőfély – páratlan sorait díjazta. Reggelre kelve sok száz húskedvelő gyűlt össze a balástyai küzdőtéren, hogy egyen-igyon és főként, hogy árgus szemekkel figyelje a böllérek munkáját. A szegedi tűzoltócsapat százhúsz kilós süldő vérét ontotta, büszkeségük, Gubina János vásárhelyi hentes vette pártfogásába az állatot.

– Zseniális gyorsasággal ütötte meg a disznót – értékelt Árendás Péter, a tűzoltók „szóvivője", miközben ágyaspálinkával oltotta szurkolótáboruk szomját. A modern böllér ugyanis nem szúrja, hanem kábítólövedékkel teríti le az állatot. Jani böllér pillanatok alatt véreztette ki, perzselte és bontotta alkatrészeire, és szemvillanás alatt szétmérték mind a százkilónyi sertést. – Nem vérengzés, ez igazi szakértelem. Ezeket a mesterfogásokat érdemes ellesni – hangoztatták a nézők. Karakás Lajos és Balogh Zoltán a hagyományosan profi disznóvágás hírére még a Jászságból és a Mátra vidékéről is hívtak vendégeket. Miközben a kisteleki Rigó László és a csengelei Csányi Ferenc négy és fél mázsás marhát „vetkőztetett" és szabott precíz mozdulatokkal, Ujvári László helyi polgármester elárulta, otthon ő is érti a házi disznótoros módját; családjával bont, darál, és fűszerezi az idén télire való hurkát, kolbászt.

A forráskúti Czékus Józsefék sültet és hurkát falatoztak a sátorban, és már a déli bográcsosválasztékról beszélgettek. Balástyai birkából ebédelt vasárnap a sándorfalvi Ocskó Julianna és családja, az asszony rutinosan, ételhordóval készült fel a pörköltkóstolásra. A bográcsba Csányi János gazda helyi nyájának tagja érkezett, a „túlélő" racka- és szurkafajtát csupán simogatásra hozta. Az első osztályos Elekes Zsuzsika az asztalnál csirkepárti, itt azonban a kislány elámult: talán űrmalac forog a nyárson? Csabai László felsőszentiváni sütőcsapata Gera Illés gazda meghívására öltöztette alufóliába az 50–60 kilós malacot.

– Vetkőzni már egyedül fog a kicsike – mondta a főszakács a nyárs körül melegedőknek, és forralt borral koccintva bíztatták tovább a párolódó szájbersertést. A komoly böllér- és szakácstudományt a hagyományos böllérkommandó paprikázta fel: a harcra kész férfiemberek arcukon sísapkával, kezükben látványfegyverekkel estek neki harci feladatuknak. A tűzoltók malacot rejtettek el, annak eredt nyomába az óvó bácsi, kéményseprő, lovász és szakács alkotta rohambrigád. Moslékkeverő kanállal, merítőhálóval, vízipisztollyal, gumibottal, sőt velőscsont-gránátokkal felvértezve hajkurászták a kunkori farkút.
Elkapták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder János szerint a 22-es csapdájában vagyunk

Áder János szerint a 22-es csapdájába manőverezte az ország gazdaságát az MSZP–SZDSZ-kormány,… Tovább olvasom