Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Balczó Péter, Cseh Antal, Haja Zsolt az operaverseny döntőjében

Szeged - A tenorista Balczó Péter és két baritonista, Cseh Antal és Haja Zsolt küzd magyar színekben az operaverseny döntőjében.
– A Csárdáskirálynő után a Traviata már a második bemutatóm ebben az évadban Szegeden, aminek azért örülök különösen, mert ez egy olyan város, ahol komoly hagyománya van az operajátszásnak, a magas kultúrának. Minden alkalommal érzem, mennyire értő a közönség – mondja az operaverseny egyik magyar döntőse, Balczó Péter, aki Alfredo szerepében a tegnapi premieren mutatkozott be. – Juronics Tamás aktuális, mai rendezésben állította színpadra a Traviatát; jó volt vele dolgozni. A Violettát alakító Maria Pakhar csodálatos partner, remek énekes, élvezet vele a játék. Pál Tamásnak kisujjában van a szakma, mindent tud az olasz operáról, ami azért is fontos, mert ez az első Verdi-szerepem, és a legjobb kezekben voltam. Ezzel a lírai szerepkörrel hazaértem, szeretnék még több Verdit és Donizettit énekelni.

– Annak ellenére, hogy rövid volt A sirály próbaidőszaka, kitűnően sikerült a New York-i bemutató, a közönség és a szakma is jól fogadta a produkciónkat. Először jártam Amerikában, élveztem, hogy barátságot köthetek a roppant közvetlen amerikai kollégákkal – meséli Haja Zsolt, aki pénteken és szombaton Trepljov szerepét énekli Thomas Pasatieri Csehov darabja nyomán készült operájában. A fiatal baritonista néhány éve főiskolásként megnyerte a szegedi Simándy-énekversenyt, ezen a nyáron pedig a Dóm téri Carmenben Dancaire szerepét játszotta. – Az olasz–amerikai zeneszerző Csehovból elsősorban a sztorit használta fel, és a hollywoodi filmzenékhez hasonló, szép és kellemes dallamokat komponált, így könnyen, első hallásra befogadható az opera. Szerencsém volt, mert a versenyben szereplő öt darab közül A sirály bariton főszerepe a legkidolgozottabb; a figura színészi megformálása is komoly kihívást jelentett.

– Prokofjev operája, A tüzes angyal izgalmas darab, amelyből a neves román rendező, Silviu Purcarete érdekes, a közönséget alaposan megosztó produkciót állított színpadra. Biztosan akadnak majd olyan nézők, akiknek a rendezés már túl van azon a határon, amit operában megszoktak – árulja el a harmadik magyar versenyző, a szegedi Cseh Antal, akit hétfőn és kedden az Inkvizítor szerepében láthat a publikum a debreceniek előadásában.

– Jól érzem magam benne, kihoztam a karakteremből, amit lehetett, bár ez egy kisebb szerep. Kicsit nehéz volt, hogy az Inkvizítor Mefisztó is, aki kísértésekkel, csábításokkal találkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apákat is várnak az elváltak klubjába

A három gyermekét egyedül nevelő Németh Gabriella szerint nincs szép válás, csak fájdalmas. Tovább olvasom