Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Balczó Péter is énekel a Gregor-emlékkoncerten

Szeged - Az egyre népszerűbb tenorista, Balczó Péter is fellép az új zsinagógában vasárnap 19 órakor kezdődő Gregor-emlékkoncerten.
– Rossini Kis ünnepi miséjéből a tenoráriát és Vajda Júliával az A csitári hegyek alatt duettverzióját éneklem majd orgonakísérettel – mondja a Gregor-emlékkoncert egyik sztárja, Balczó Péter tenorista, aki legutóbb a Rigoletto Mantuai hercegeként aratott nagy sikert a Szegedi Nemzeti Színházban. Tavaly neki ítélték a legígéretesebb fiatal tenoristának járó Simándy-díjat, azóta is üstökösként ível fel a pályája.

– A tervek szerint jövőre A varázsfuvolában Taminóként térek majd vissza Szegedre, de szó volt a Simon Boccanegrában Gabriele Adorno szerepéről is. Szegeden váltam igazából énekessé. Az Armel-operafesztiválon bemutatott és utána sorozatban játszott nagy sikerű Traviata-produkciónak is köszönhettem, hogy tavaly áprilisban lehetőséget kaptam arra, hogy Alfredo szerepében színpadi és zenekari próba nélküli beugrással debütáljak a Magyar Állami Operaházban. Ez olyan jól sikerült, hogy erre az évadra már nemcsak a Traviata, hanem a Szöktetés a szerájból és a Hunyadi László előadásaira is felkértek, így összesen 23-szor énekeltem. Jövőre már 34 előadásra kaptam szerződést az Operaháztól, az eddigi produkciókon kívül a Falstaffban Fenton, a Szerelmi bájitalban pedig Nemorino szerepét éneklem majd. Hamarosan repülök Japánba, ahol az Operaház társulatával a Traviatával turnézunk. Szeged továbbra is fontos számomra, ide mindig szeretnék visszatérni. Külföldön próbálkoznék, de a következő két-három évet inkább arra szánom, hogy megalapozzam, beénekeljem a repertoáromat. Harmincéves vagyok, több mint húsz főszerepet énekeltem már, nem vagyok még elkésve semmivel – fogalmaz a tenorista, aki sajnálja, hogy neki már nem lehetett személyes emléke Gregor Józsefről, hiszen később kezdte a pályát, nem léphetett már fel vele. – A legendás anekdotákat persze ismerem, hiszen a szegedi kollégák rengeteget meséltek róla.

Balczó Péter is fellép az új zsinagógában vasárnap 19 órakor kezdődő Gregor-emlékkoncerten. Fotó: Karnok Csaba
Balczó Péter is fellép az új zsinagógában vasárnap 19 órakor kezdődő Gregor-emlékkoncerten.
Fotó: Karnok Csaba

A Közéleti Kávéház és a Gregor József Emlékéért Alapítvány hetedik alkalommal emlékezik koncerttel a 2006-ban elhunyt világhírű basszistára, a város díszpolgárára vasárnap 19 órától a szegedi új zsinagógában. Az emlékhangversenyen fellép még Égető Mária (orgona), Vajda Júlia (szoprán), Laczák Boglárka (mezzoszoprán), Altorjay Tamás (basszus), Olasz Flóra (hárfa), Mucsi Gergő (ütő) és a Gregor József Általános Iskola kicsinyek kórusa. A belépés ingyenes, önkéntes adományokat szívesen fogadnak az alapítvány javára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak 2015-ben újul meg a bajai út

A Csongrád megyei főutak többsége szinte járhatatlan, a legsiralmasabb állapotban az 55-ös, Bajai út van. Tovább olvasom