Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 01. kedd - Egyed, Egon

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Baleset az M5-ösön Szegednél: újra járható a sztráda

Baleset az M5-ösön Szegednél: újra járható a sztráda

Szeged – Szivárogott egy veszélyes anyagot szállító jármű tartálya, emiatt lezárták az M5-ös autópálya mindkét oldalát a Szeged-Észak kijárat közelében. Újra járható a sztráda.

Segesvári Csaba - CSMRFK - 2013.04.24. 09:08
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
12:24 Szabad az M5-ös mindkét irányban lehet autózni.

12:13 Budapest felé már megindult a forgalom.

10:23 Megkezdték a hidrogén-peroxid átfejtését egy másik tartályba. Emiatt újra teljes útzár van az autópályán. Az elsődleges vizsgálati eredmények szerint a teherautó szabályosan szállította a veszélyes anyagot, még nem lehet tudni, mi okozta a szivárgást. Időközben Balástyára rég nem látott kamionáradat zúdult: az 5-ös főút csak úgy porzik a nyerges vontatóktól.

Teljes pályazár az M5-ösön Szegednél. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

10:13 Friss rendőrségi útinform: megindult a forgalom Budapest felé az M5-ös autópályán. A Szeged-Észak közelében szivárgó tartályok műszaki mentesítése idejére azonban az autópályát ismét mindkét irányban le kell majd zárni. Jelenleg a Budapest felől Röszke irányába tartó autókat a rendőrök Balástyánál kiterelik az autópályáról. A sofőrök a régi 5-ös útról a Szeged-Északi felhajtónál térhetnek vissza a sztrádára.

10:10 A katasztrófavédők több köbméternyi homokot kértek az autópálya-kezelőtől. Úgy láttuk, hogy a homokot szállító teherautó csak araszolva tud eljutni a balesethez, ugyanis a többi autós és kamionos a leállósávra húzódva bámészkodnak nézelődnek. A helyzet kísértetiesen hasonlít a nagy március 15-i havazásra, ahol szintén részben a leállósáv lezárása miatt akadozott a mentés. Mivel egy-két autó elfoglalja a leállósávot, mellettük feltorlódnak a kamionok, így a szabálytalankodók még vissza sem tudnak térni a sávba.

Teljes pályazár az M5-ösön Szegednél. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

9:50 Egy köbméteres tartály sérült meg a platón. A hidrogén-peroxid fele már kijutott a szabadba. Ez a mennyiség azonban nem veszélyezteti sem a környezetet, sem a lakosságot, közölte Tátrai János, a katasztrófavédelem szóvivője.

9:47 A tartályokban hidrogén-peroxid van. A sérült teherautóhoz hamarosan érkezik egy másik, amelybe átfejtik majd a veszélyes anyagot. Közben megindult a forgalom Szeged felé. A sztrádára továbbra sem engedik fel az autósokat, csak az ottrekedtek hajthatnak lassan tovább a teherautó mellett.

Teljes pályazár az M5-ösön Szegednél. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

9:45 A helyszínre érkező rendőrparancsnok úgy döntött, hogy a forgalmat a belső sávon elkezdik engedni Szeged felé, és tovább nem fordítják vissza az autókat Balástyának.

9:43 A rendőrök elkezdik visszafordítani az autópályán feltorlódott forgalmat. Információink szerint az autópálya még órákig le lesz zárva mindkét irányba. A teherautó úgy sérült meg, hogy a veszélyes anyagot nem lehet róla lepakolni. A tűzoltók végigsétáltak a csatorna mentén, hogy ellenőrizzék, került-e szennyező anyag a vizekbe. Úgy tudjuk, az anyag annyira illékony, hogy levegővel érintkezve szublimál. A szél egyébként Budapest felől fúj, így a párolgó anyag Szeged felé száll.

9:37 Az egyik tűzoltóautó elállt az autópálya belső sávjából, most már vegyvédelmi ruha nélkül is odamennek a tűzoltók a leállt teherautóhoz, és elpakolnak a belső sávból. A veszélyes anyagot szállító gépjármű egy vízzel teli árok mellett áll.

9:35 Rendőrségi információ szerint az M5-öst Budapest felé már a Bajai úti felhajtónál lezárták egészen Balástyáig. A rendőrség a régi 5-ös útra tereli a forgalmat. Közel tíz kilométeres sor alakult ki Szeged felé az autópályán. Úgy tudjuk, a veszélyes anyagot szállító teherautó sofőrje maga értesítette a rendőröket és a katasztrófavédőket, akik perceken belül a helyszínre érkeztek. Először azt tervezték, hogy a leállósávban parkoló teherautó mellett lassan engedik a forgalmat, viszont kiderült, hogy a teherautón platóján lévő tartályok információink szerint 30-40 centiméter szélesen felhasadtak. Emiatt teljes az útzár. A teherautót a katasztrófavédők vegyvédelmi ruhában közelítik csak meg, majd amikor visszatérnek egy mosósátoron haladnak át. Azt egyelőre nem lehet tudni, pontosan mit szállított a teherautót, mivel azt sem a sofőr sem a szakemberek nem árulták el.

9:23 Vegyvédelmi ruhába öltözött tűzoltók vizsgálják a leállósávban ragadt teherautót. A közelében fölállítottak egy levegőminőség-mérő egységet is. A többi tűzoltó száz méterre várakozik a teherautótól, senkit nem engednek a közelébe.

* * *

A rendőrség azóta mind a két oldalát lezárta az autópályának, azaz most már Budapest felé sem lehet autózni az M5-ösön. Információink szerint a teherautó gyúlékony anyagot szállít, ezért nem engednek senkit a közelébe.

Korábban írtuk:
A Katasztrófavédelem munkatársai a mentesítést megkezdték. Annak befejezéséig a rendőrség a forgalmat Balástyánál kitereli az autópályáról a régi 5-ös útra. A sztrádára a Szeged-Észak felhajtónál térhetnek vissza az autósok.

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 11 hozzászólás
Moderálásra küldöm 11. Smerdis 2013.04.27. 22:27

5. Humgor 2013.04.24. 12:43

mit nem értesz?

"(4) Autópálya és autóút úttestjén - a forgalmi okból szükséges megállást kivéve - megállni tilos. Tilos a leállósávon megállni vagy várakozni, kivéve ha:

a) műszaki meghibásodás miatt a jármű továbbhaladásra képtelen;

b) a jármű a forgalmat ellenőrzi;

c) a jármű útfenntartást, úttisztítást végez;

d) a jármű, a továbbhaladásra képtelen jármű elszállítását vagy a műszaki meghibásodásának elhárítását végzi;

e) a jármű a megkülönböztető jelzést adó berendezését működtetik. "

Moderálásra küldöm 10. CID 2013.04.25. 06:35

Szőkítgetünk, szőkítgetünk ? :)

Moderálásra küldöm 9. jozko 2013.04.24. 16:11

Ezt a felhajtást...
Sok "műhó" semmiért.

Moderálásra küldöm 8. _csutak_ 2013.04.24. 13:42

Ez a mennyiség már ADR vizsga köteles, sőt magát a gépjárművet is fel kell készítenie erre a feladatra.
Táblákkal kell jelezni (aki ADR vizsgás az tudja mit jelentenek a számok, piktogramok) és még pár előírásnak meg kell felelnie.
Nem tudom volt e a járművezetőnek egész testet borító védőruhája?
Kint anélkül (Vizsga igazolvány, mentő felszerelés doboz a ruhával) a Bayern, Ciba gyárakba a lábamat sem tehettem be!
Bármilyen hihetetlen a gépjárművezetés egy szakma.

Moderálásra küldöm 7. jozko 2013.04.24. 13:13

"Nem árulták el..." mármint a veszélyes anyag nevét.

Ezzel jól fel is fújták a dolgot.
A közel állók szemét és orrát irritáló "párolgó" anyag / a hidrogénperoxyd/ nagy hígításban "ártalmatlanná" válik illetve a vizes oldat gyorsan tovább bomlik...szóval egy locsolókocsi megoldotta volna a problémát.
Terészetesen a hibás tartályból az átfejtés nem mellőzhető, de emmiatt sem biztos, hogy indokolt volt egy autópálya lezárása /és Szeged riogatása!/.
Az egészségügyi és vegyipari alapanyagként /adalékanyagként/ használt "tömény" hidrogénperoxyd egyébként használatos pl.
folyékony hajtóanyagú rakéták /hajtóművek/ "O" anyag komponenseként is .
MOst kiderül, ki rejteget a kertje végében egy kis maszek támaszpontot ! :)

Moderálásra küldöm 6. nyomdasz63 2013.04.24. 12:47

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hidrog%C3%A9n-peroxid

Moderálásra küldöm 5. Humgor 2013.04.24. 12:43

Miért gond, hogy a leálló sávban állnak?? Új a kresz gyerekek, szeptember óta!!
http://www.axel-utnyilvantarto.hu/cikkek-173-megvaltozott-a-kresz
". Két- vagy több főúton illetve autópályán, ha akadályoztatva van a közlekedés a belső sávban haladó gépjárműveknek balra kell sorolni, a külső sávokban haladóknak jobb oldalra, így egy része az útnak szabaddá válik. Ez két dolog miatt vált fontossá, egyrészről baleset esetén megkönnyíti a mentő egységek haladását, másrészt szabaddá teszi a közlekedést a motorosok számára a főúton vagy autópályán dugóban álló autók között."
Most akkor hova álljunk??

Moderálásra küldöm 4. vélemény 2013.04.24. 12:03

3. Láttam
Azért írtam.

Moderálásra küldöm 3. savos 2013.04.24. 11:32

Átírták a címet. Fél órája még kamion volt.

Moderálásra küldöm 2. vélemény 2013.04.24. 11:16

1. savos
Szerintem ez teherautó.


11 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...